Verden er 25 procent globaliseret

Der foregår mange chok i verdenssituationen i øjeblikket. Men ifølge en dugfrisk undersøgelse er der alligevel fortsat en stærk udveksling af handel, kapital, information og mennesker på tværs af landegrænser. Det er en vigtig faktor for supply chain resilience. USA's og Kinas forbindelser fortsætter dog med at blive svækket, og Rusland står over for et hidtil uset fald i den globale forbundethed. Danmark ligger på en 11. plads ud af 181 lande.

”De seneste resultater fra DHL Global Connectedness Report afviser utvetydigt forestillingen om, at globaliseringen ændrer kurs”, fortæller John Pearson. Foto: 123rf.com.

16.04.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

DHL og New York University's Stern School of Business har netop offentliggjort den nye DHL Global Connectedness Report 2024. Der er tale om den mest omfattende tilgængelige analyse af globaliseringens tilstand og retning. Rapporten sporer, hvordan strømme af handel, kapital, information og mennesker bevæger sig rundt i verden, og måler globaliseringen blandt 181 lande og territorier.

Rapporten afslører, at globaliseringen nåede et rekordhøjt niveau i 2022 og forblev tæt på dette niveau i 2023 - på trods af en række globale chok i det seneste årti, herunder covid-19-pandemien, krige i Ukraine og Gaza, handelskonflikten mellem USA og Kina samt Storbritanniens udtræden af EU. Det modsiger forestillingen om, at væksten i de globale strømme er gået tilbage.

Forventer mere globalisering i 2024
Handelsvæksten spillede en afgørende rolle for at øge den globale forbundethed. Andelen af den globale produktion, der blev handlet internationalt, var tilbage på et rekordhøjt niveau i 2022. Efter en opbremsning i 2023 er forventningen, at handelsvæksten vil stige i 2024. Globaliseringen af informationsstrømme har været særligt stærk i løbet af de seneste to årtier, selvom de seneste data viser en stilstand i deres vækst, delvist på grund af mindre forskningssamarbejde mellem USA og Kina. Virksomhedernes globalisering er stigende, idet virksomhederne udvider deres internationale tilstedeværelse og opnår flere salg i udlandet.

Læs også: Månedens udfordring: Logistikdirektøren som antropolog og facilitator

”De seneste resultater fra DHL Global Connectedness Report afviser utvetydigt forestillingen om, at globaliseringen ændrer kurs. Det er ikke blot et tomt buzzword – globaliseringen er en indflydelsesrig kraft, der har forandret vores verden i dybden og har et endnu større potentiale. Det at udvide markeder og skabe muligheder, giver individer, virksomheder og hele nationer mulighed for at blomstre på unikke måder. Ved at omfavne globaliseringen kan vi og vores kunder skabe en lovende fremtid, fremme en stadigt mere forbundet verden, der er mere velstående for alle - og være et fundament for yderligere vækst”, siger John Pearson, der er CEO for DHL Express.

Danmark er 11 ud af 181
Undersøgelsen er en årlig begivenhed, og i årets måling er datasættet sammensat på en anderledes måde end tidligere år. Der er lavet flere forbedringer af metodologien, og de historiske data er fuldstændig opdaterede, hvilket har resulteret i ændringer af placeringer fra de tidligere år. Der er for eksempel indført flere nye indikatorer for informationsstrømme såsom online nyhedstrafik og internationale patenter. Desuden er analysen af kapitalstrømme til at dække annoncerede greenfield-investeringer samt fusioner og opkøb blevet udvidet. Endelig er der også flere tekniske justeringer af måden, data er blevet gjort sammenlignelige.

Læs også: Månedens udfordring: Resiliens kræver stærk indkøbsafdeling

Samlet set ligger Danmark på en 11. plads i forbundethed ud af 181 lande og territorier. Vi hører med andre ord til blandt den absolutte top.

DHL Global Connectedness Report viser også, at båndene mellem USA og Kina fortsat mindskes, idet andelene af begge landes involvering med hinanden, er faldet med omkring en fjerdedel siden 2016. Begge lande forbliver dog betydeligt forbundne i endnu højere grad end næsten nogle andre to lande. Rusland og Europa er blevet koblet fra hinanden, hvilket har resulteret i, at Rusland står over for et hidtil uset fald i forbundethed, der er mere end dobbelt så stort som noget tidligere registreret fald blandt verdens 20 største økonomier. Samtidig viser dataanalysen, at der ikke er nogen bredere opdeling af verdensøkonomien mellem rivaliserende geopolitiske blokke.

Om rapporten

Den anerkendte DHL Global Connectedness Report (der tidligere gik under navnet DHL Global Connectedness Index), er blevet udgivet regelmæssigt siden 2011. Den giver pålidelige resultater om globaliseringstendenser ved at analysere 15 typer af internationale strømme af handel, kapital, information og mennesker. 2024-udgaven er baseret på næsten ni millioner datapunkter. Den rangerer forbundetheden af 181 lande, der tegner sig for 99,7 procent af verdens bruttonationalprodukt og 98,7 procent af dets befolkning. En samling på 181 landeprofiler på én side giver præcise opsummeringer af de enkelte landes globaliseringsmønstre.

Rapporten blev bestilt af DHL og forfattet af Steven A. Altman og Caroline R. Bastian fra New York University Stern School of Business.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.01.2025SCM.dk

Trump vil tage Panamakanalen tilbage

21.01.2025SCM.dk

Uddannelser og erhvervsliv samarbejder om grønne løsninger

21.01.2025SCM.dk

Campus Kalundborg satser på biobaseret produktion

20.01.2025SCM.dk

Rådgivning for 66,5 millioner kroner skal booste SMV’ers vækst

17.01.2025SCM.dk

Indspark: Nye spor i sandet for industri- og logistikejendomsmarkedet

14.01.2025SCM.dk

Svensk transportvirksomhed opkøbt af dansk logistikkoncern

14.01.2025SCM.dk

Virksomheder styrker fokus på SCM-kompetencer

13.01.2025SCM.dk

Advisense styrker positionen som Nordens GRC-frontløber

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup