Vedvarende energi skal ind i forsyningskæderne
Den fremtidssikrede forsyningskæde skal drives af vedvarende energi, hvilket bl.a. Ørsted vil skruer op for i de kommende år. De faldende priser på strøm fra fx vind og vand gør skiftet mere tilgængeligt.
Hvis det berømte togradersmål fra Parisaftalen skal være inden for rækkevidde i 2100, så skal der investeres massivt i bl.a. vedvarende energi verden over. Det gælder ikke mindst i de globale forsyningskæder, som flytter enorme mængder gods hver eneste dag, og selvsagt bruger ligeså enorme mængder energi.
For at kaste lys over mulighederne og udfordringerne i det scenarie, havde Ethical Corporation i sidste uge inviteret en stribe virksomheder til en low carbon keynote-session på den 13. udgave af det stærkt besatte Responsible Supply Chain Summit Europe.
Blandt dem var danske Ørsted; et selskab, der må siges at have vedvarende energi helt inde på livet, efter at man gennem de senere år har flyttet sin kerneforretning væk fra olie og naturgas og over til mere grønne kilder, primært vindenergi.
I takt med at den transformation har ændret Ørsteds udtryk som selskab – bedst eksemplificeret ved navneskiftet væk fra DONG Energy i oktober 2017 – er man i stigende grad blev opmærksom på det klimamæssige fodaftryk fra koncernens forsyningskæde
”Vores egen supply chain står for en langt større del af vores samlede CO2-udslip – omkring 75 procent i dag – efterhånden som den energi, vi leverer, er blevet klimaneutral. Det er noget, vi vil arbejdere indgående med at adressere, eksempelvis ved at se på den fossile energi, vores forsyningsskibe bruger, når de betjener vores offshore vindfarme; kunne de måske kobles på grøn energi?”, fortalte senior sustainability advisor, Morten Blomqvist.
Når dollars og data giver mening…
Italienske Enel Green Power er ligeledes i frontlinjen for investeringer i vedvarende energi og de relaterede teknologier, og også her arbejder man med sit eget netværk for at minimere de negative effekter fra sit virke, forklarede Head of Innovation & Sustainability, Giovanni Tula:
”Vi presser vores leverandører og partnere til at være mere bæredygtige på alle de parametre, vi har indflydelse på, ligesom vi ser på alternative løsninger så vidt som muligt. Eksempelvis da vi for nylig opførte et elværk langt ude på landet i Australien. Her brugte vi en gammel jernbane til materialetransport, hvilket hverken var nemt eller billigt, men sparede miljøet for adskillige ton CO2, som mange, lange lastbilture ellers ville have udledt”, sagde han.
Derudover pegede Giovanni Tula på de faldende priser på vedvarende energi – blandt i kraft af investeringer og udbygninger som dem, Ørsted foretager – gør skiftet væk fra kul, olie osv. mere spiseligt for også mindre virksomheder.
Læs også: Samsung på vej mod 100 procent vedvarende energi
Det synspunkt blev bakket op af Sam Kimmins, der er leder af det såkaldte RE100-netværk for The Climate Group. Netværkets medlemmer, der bl.a. tæller Carlsberg, Danske Bank, Novo Nordisk, Lego, Ikea, Facebook og eBay, slår sig ifølge Kimmins i stigende grad sammen med leverandører og andre aktører i deres supply chains for at skaffe vedvarende energi, også i de lande, hvor de grønne kilder er mindre nemt tilgængelige.
”Vedvarende energi bliver hele tiden billigere, og det er meget afgørende for omstillingen. Når jeg taler med potentielle medlemmer om et skifte, så lytter de ikke nær så meget til det med klimaforandringer som de gør, når der kommer dollars and cents på bordet. De relevante data viser, at det giver forretningsmæssig mening at sadle om, og det kan vi bruge til noget”, fastslog han.