Undervisere blev danmarksmestre i effektiv forsyningskæde

Samarbejde om fælles mål, solid teori og praktisk erfaring er grundlaget for den stærke strategi, vinderholdet fra Syddansk Universitet har lagt for at vinde i The Fresh Connection spillet. Erfaringerne fra spillet kan overføres til den praktiske virkelighed i virksomhederne, mener vinderne, som her afslører deres vinderstrategi, og hvad de har lært af at deltage. Denne artikel er fra scm.dk’s samarbejdspartner p360.dk.

Vinderholdet, Bettina Hansen, Charlotte Pedersen, Jens Arvad Johansen og Henrik Blichfeldt, underviser fremtidens ledere og specialister til danske produktionsvirksomheder på Syddansk Universitet. .

31.05.2011

SCM.dk

Årets vinderteam i spillet The Fresh Connection (TFC) er ikke aktive produktionsfolk men undervisere på Syddansk Universitet. Det var dog ikke alene holdets teoretiske styrke og erfaring som undervisere, der førte til sejr. Alle fire spillere på holdet er nemlig tidligere drevne praktikere.

Profil af et vinderhold
”Vores hold var sammensat af profiler, der ret godt dækkede de enkelte roller og funktioner i spillet og også i mange virkelige organisationer”, fortæller en af de vindende spillere, Jens Arvad Johansen, adjunkt fra SDU.
På SDU-holdet var der to tidligere produktionschefer, så det var naturligt, at den ene blev ansvarlig for operations, og den anden blev udpeget i rollen som indkøber (procurement). Som salgsansvarlig i spillet havde holdet en tidligere product manager. Og en tidligere supply chain chef bestred i spillet posten som supply chain-ansvarlig.
”Det betød, at vi hver især havde ikke blot den teoretiske viden fra vores undervisning, men også den praktiske erfaring med ind i spillet, og det var et ideelt miks”, siger Jens Arvad Johansen.
En anden force på vinderholdet var, at de hurtigt fik deres indbyrdes samarbejde sat i system og talte sammen uden misforståelser: ”Vi underviser alle i supply chain management og operations management, så vi har en fælles reference og kan snakke det samme sprog. Det betød, at vi fra starten opbyggede en stor tillid til hinanden. Dermed var grundstenene lagt til et stærkt samarbejde”.
Det tætte samarbejde brugte holdet til hele tiden at holde fokus på det fælles mål, nemlig at få den højeste return on investment (ROI). Også selvom det i perioder betød, at en spiller individuelt ikke kunne performe optimalt.
”Igennem spillet betød dette fokus på det fælles mål, at vi hver især i vores respektive funktioner i spillet accepterede at få en dårligere score på nogle områder. Læringen er, at man via god supply chain forståelse, tæt samarbejde på tværs af virksomhedens funktioner og ét fælles mål, kan nå langt som virksomhed”.
Kravene til samarbejde minder om virkelighedenUnder spillets højspændte finalerunde lykkedes det hurtigt teamet at blive enige om hvilke ”håndtag”, de ville dreje på i den enkelte opgave. Men SDU-underviserne brugte ikke en formaliseret samarbejdsmodel, der umiddelbart kan formidles til praktikerne ude på virksomhederne. For de gør allerede mange af de samme ting, vurderer Jens Arvad Johansen.
”Vores model for samarbejde - eller fremgangsmåde - var klar fra starten og minder meget om den måde, en produktionsvirksomhed ville gribe en hvilken som helst strategisk opgave an på”.
Først dannede holdet sig overblik over spillet og de enkelte funktioner – hvilke parametre kunne de arbejde med... Det svarer til at have et overblik over, hvilke variabler i form af processer, aktører, aktiver og passiver, man har som leder i en funktionel organisation.
Dernæst fastlagde de en strategi for deres virksomhed – og skulle være enige om, hvordan den enkelte funktion kunne bidrage til, at strategien indfries.
Igennem de enkelte uger af grundspillet brugte holdet S&OP procesmodellen, hvor de først udarbejdede et forecast og derefter arbejdede med forsyningssiden i en iterativ proces, hvor konsekvenserne af forskellige scenarier blev afprøvet.
”Her er det igen vigtigt at fremhæve, at vi spillede som ét team, hvilket betød, at vi alle lyttede til hinanden, og vi delte informationer. Ellers kan man ikke optimere den samlede case, men optimerer kun på enkelte funktionsområder. Det skaber måske en følelse af succes i funktionen, men det bidrager ikke nødvendigvis til virksomhedens samlede resultat”.
Hver torsdag afholdt holdet koordineringsmøde, hvor de blev enig om de enkelte tiltag. Disse møder var ret nemme at afholde, for alle var klar over strategien og kunne derfor hurtigt fastslå, hvordan den enkelte funktion kunne bidrage. De vidste, hvad de skulle gøre.
Holdet opsummerer deres læring således:
”Dan dig først et overblik over, hvad der indgår af variabler, forstå dit marked samt kunderne og opbyg din supply chain baseret på det”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

04.04.2025SCM.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

04.04.2025Descartes

Sponseret

Defense Trade Solutions forenkler forsvarsindustriens eksport med Descartes-løsning

03.04.2025SCM.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

28.03.2025SCM.dk

Regionernes klimaaftryk daler kraftigt

27.03.2025SCM.dk

Nemmere at klare opgaven med producentansvar

27.03.2025SCM.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia