Trods nye tiltag vil der være for få ingeniører

Trods tiltrængte og positive justeringer på STEM-uddannelserne vil den endelige universitetsreform fortsat forværre erhvervslivets muligheder for at rekruttere ingeniører de kommende mange år, lyder det fra IDA.

Selvom der i slutfasen af forhandlingerne om fremtidens universitetsuddannelser, er kastet flere fornuftige redningskranse ud til STEM-uddannelserne, står det klart, at der ikke vil blive uddannet det nødvendige antal ingeniører, it-professionelle og naturvidenskabelige kandidater. Det mener formanden for Ingeniørforeningen, IDA Laura Klitgaard. Foto: 123rf.com

07.01.2025

SCM.dk

Selvom der i slutfasen af forhandlingerne om fremtidens universitetsuddannelser, er kastet flere fornuftige redningskranse ud til STEM-uddannelserne, står det klart, at der ikke vil blive uddannet det nødvendige antal ingeniører, it-professionelle og naturvidenskabelige kandidater.

Det mener formanden for Ingeniørforeningen, IDA Laura Klitgaard, der frygter, at en lang række af Danmarks internationale styrkepositioner på blandt andet life-science, grønne løsninger og digitalisering, kan støde på grund, når erhvervslivet ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskraft.

”Der er fortsat direkte kurs mod en uddannelsesmæssig grundstødning, selvom der er justeret en smule på roret. Med en fastholdelse af sektordimensioneringen i den endelige reformtekst vil det få store konsekvenser for erhvervslivets muligheder for at skabe den yderligere innovation og vækst, som vores velfærd er afhængig af”, siger IDA Laura Klitgaard.

Laura Klitgaard henviser til den seneste prognose fra IRIS Group og HBS Economics, der konkluderer, at Danmark i 2030 vil mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it.

”Der er tydeligvis brug for flere med disse uddannelser - ikke færre. I en tid med store geopolitiske og klimamæssige udfordringer efterlader reformen os med ubesvarede spørgsmål om, hvem der skal sikre Danmark mod cyberangreb, og hvem der skal udtænke og skabe nye løsninger, der kan sikre, at vi rent faktisk får en grøn omstilling, når der ikke uddannes nok. Det er ærgerligt”, siger hun.

Læs også: Der er brug for stærkere kompetencer indenfor cybersikkerhed, ESG og digital udvikling

IDA’s formand vil dog gerne kvittere for, at erhvervskandidatuddannelserne er justeret, så fem procent af dem bliver 3-årige i stedet for 4-årige, hvor det første år er fuldtidsstudier, og hvor de sidste to år gennemføres på deltid i kombination med relevant erhvervsarbejde, og ikke mindst at de reserveres STEM-uddannelserne.

”Det vil uden tvivl give en større mulighed for succes, fordi de studerende bliver klædt bedre på, før de skal ud i virksomhederne. Det er især vigtigt for de internationale studerende, som kan få fodfæste i Danmark, før de skal kunne fungere som god arbejdskraft på en akademisk arbejdsplads i Danmark. Desuden er det glædeligt, at der er en tilbagefaldsmulighed til den almindelige 2-årige kandidatuddannelse, hvis de studerende på disse erhvervskandidatuddannelser mister deres job eller ikke kan finde arbejdsgiver”, siger Laura Klitgaard.

Kilde: IDA

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.02.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

18.02.2025SCM.dk

7 ud af 10 forbrugere vil købe mere klimavenligt i fremtiden

17.02.2025SCM.dk

Ubalance i indtægter og udgifter presser klimainvesteringer

14.02.2025SCM.dk

Boehringer Ingelheims fabrik viser vejen mod CO2-neutralitet

12.02.2025GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Gør det komplekse arbejde med dine emballagedata nemmere

10.02.2025SCM.dk

Klimasvigt uden konsekvenser: Virksomheder slipper for ansvar

10.02.2025SCM.dk

Ny industrioverenskomst: Højere løn, bedre rettigheder og øget fleksibilitet for familieliv

07.02.2025SCM.dk

Stor usikkerhed om Danmarks klimamål i 2030

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online