11.07.2012  |  Lager & distribution

Tradition og innovation i balance

Indhold fra partner Hvad er dette?

Tradition kan være en barriere for innovation. Men for TINE Group, Norges største producent af mejeriprodukter, er tradition – især traditionen for høj produktkvalitet – og innovation begge væsentlige for virksomhedens fortsatte succes.

Tradition kan være en barriere for innovation. Men for TINE Group, Norges største producent af mejeriprodukter, er tradition – især traditionen for høj produktkvalitet – og innovation begge væsentlige for virksomhedens fortsatte succes. På den baggrund besluttede ledelsen i 2008 at opføre et nyt, moderne mejerianlæg. Den interne logistik, der er en afgørende forudsætning for at realisere målene med det nye mejeri, er designet i samarbejde med Langebæk Logistik.

Det første andelsmejeri (kooperativ) i Norge blev etableret i 1856. Dengang som nu, spiller landbruget en stor rolle på Jæren, Norges sydvestlige hjørne. Det er en af grundene til, at TINE i mere end 50 år har haft en stor andel af deres produktion netop i denne del af landet. En af udfordringerne ved andelstraditionen er imidlertid, at den indebærer mange, små mejerier. I dag opererer virksomheden med fire mejerianlæg inden for ganske kort afstand af hinanden i henholdsvis Voll, Kleppe, Nærbo og Vikeså. Men selv om virksomheden løbende har moderniseret og bygget til, kræver udviklingen i forretningsvilkårene konstante forbedringer og fornyelser. I 2007 igangsatte ledelsen en analyse af mulighederne og traf på den baggrund beslutningen om at opføre et helt nyt mejerianlæg på Jæren på 25.000 kvm med en samlet investering på 1,390 milliarder NOK. Med opførelsen bliver de fire eksisterende mejerier erstattet af et moderne, fuldautomatiseret anlæg.

Forventningerne til det nye mejeri, der årligt vil modtage 200 millioner liter mælk, er store. Alene på driften er målet en effektivitetsforbedring på mere end 30 %. Samtidig skal mejeriet være tilstrækkeligt fleksibelt til at håndtere en stigning i produktudviklingsaktiviteterne; TINE lancerer allerede i dag omkring 50 nye produkter om året.

TINE Group

Med ca. 5.700 medarbejdere og en omsætning på 18,9 milliarder NOK er TINE Group Norges største producent, distributør og eksportør af mejeriprodukter. Hvert år producerer de mere end 15.000 andelshavere ca. 1,4 milliarder liter komælk (og 19 millioner liter gedemælk). Mælken leveres til 44 mejerianlæg, der producerer de mere end 500 produkter i sortimentet. Omkring 200 af disse sælges til forbrugere i dagligvarehandlen, bl.a. 70 forskellige slags oste. Den mest kendte, Jarlsberg, er i dag den foretrukne importerede ost i både USA og Australien, men størstedelen af TINEs produktion er til hjemmemarkedet.

 

For at indfri målsætningerne, er hele den interne kæde af logistiske processer - fra ingrediensforsyning og emballager til transport, modningskontrol, lagring og levering af færdigvarer - blevet planlagt med henblik på at optimere effektiviteten og fleksibiliteten af mejeriet, for derigennem at understøtte TINEs ambitiøse fremtidsplaner. En af de første udfordringer i forbindelse med projektet, var at finde en ekstern partner med de nødvendige kompetencer og erfaringer inden for store, komplekse logistikopgaver.

Fra Norge til Nordsjælland
"For at få den bedst mulige logistikløsning,valgte vi ret tidligt i processen at søge ekstern rådgivning," fortæller mejerichef Torbjørn Gjerde. "Vi konstaterede, at de nødvendige kompetencer ikke fandtes i Norge og vendte blikket mod Danmark og Sverige. Vi kom meget hurtigt til den konklusion, at Langebæk var den rette rådgiver til opgaven."

Videnoverførsel
Når det nye anlæg efter planen står færdig i efteråret 2011, er hele den interne logistik blevet automatiseret. Langebæk Logistik har stået for udviklingen af og projektledelsen på løsningen, inklusive udarbejdelse af tilbudsmaterialer og forhandling med leverandører, men det vil i høj grad være TINE selv, der står for implementeringen. "Det afgørende for os," siger Torben Gjerde," var Langebæks villighed til ikke blot at rådgive os, men til at overføre viden til vores organisation, så vi selv kunne stå for så stor en del af opgaven som muligt. Langebæk har været en utrolig god partner. På nogle områder, har de primært fungeret som sparringspartner,på andre har de deltaget i det praktiske arbejde og været en del af teamet.

Mere fra Langebæk A/S

Langebæk A/S

www.langebaek.com

Langebæk er et supply chain-konsulenthus med stærke operationelle kompetencer. Hos os får du rådgivning om optimalt vareflow i forsyningskæden på alle niveauer og i øjenhøjde. Har I brug for sparring til effektivisering af jeres virksomhed inden for SCM, lagerindretning, produktion, materialeflow, distributionsnetværk og de derti…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere