Topleder frygter konsekvenser efter flugt fra STEM-uddannelser

Erhvervslivet skriger på kandidater fra STEM-uddannelserne, men de unge har vendt de videregående tekniske uddannelser ryggen i år. Det skaber dybe panderynker hos direktøren hos industrivirksomheden BEUMER Group i Aarhus.

”Det kræver kundskaber fra blandt andet ingeniører og maskinmestre at udvikle og levere de konkurrencedygtige produkter, som vi tilbyder markedet. Et så markant dyk i antallet af nye studerende er negativt, fordi det er innovation og kompetencer, vi skal konkurrere på fremover”, siger Klaus Toftgaard Spens. Foto: BEUMER Group..

17.10.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Antallet af nye studerende til STEM-uddannelser - der blandt andet dækker it- og ingeniøruddannelser - er faldet med ti procent fra 2021 til 2022. I 2021 blev 16.040 optaget, mens det i 2022 er 14.467, der lige nu kaster sig ud i en årrække med tykt pensum og fredagsbarer.

Det er andet år i træk med fald i antallet af STEM-studerende efter en uafbrudt fremgang siden 2008.

Selvom faldet hos STEM faktisk er en smule mindre end generelt for videregående uddannelser i 2022, ærgrer nedgangen ledelsen hos BEUMER Group.  Den århusianske automatiseringsvirksomhed beskæftiger cirka 800 medarbejdere og udvikler samt leverer løsninger til bagagehåndtering i lufthavne og sorteringsanlæg til pakkedistributører.

”Det kræver kundskaber fra blandt andet ingeniører og maskinmestre at udvikle og levere de konkurrencedygtige produkter, som vi tilbyder markedet. Et så markant dyk i antallet af nye studerende er negativt, fordi det er innovation og kompetencer, vi skal konkurrere på fremover”, siger Klaus Toftgaard Spens, CEO hos BEUMER Group A/S. Han fortsætter:

”Det er allerede i dag vanskeligt for mange virksomheder at rekruttere tilstrækkeligt med medarbejdere. Det er ærgerligt, at vi nu slår et så stort hul i jorden, fordi det kommer til at få betydning om nogle år. Virksomhederne er afhængige af at ansætte en masse kloge hoveder fremover, hvis vi skal sikre og styrke vores konkurrenceevne”.

Mage års fremgang er brudt
Ifølge en analyse fra Danmarks Statistik er antallet af nye STEM-studerende steget hele 91 procent fra 2008 til 2018, mens det generelt for videregående uddannelser kun steg 56 procent.

”Der har været en meget flot udvikling i optaget de seneste mange år. I begyndelse af corona var fremgangen ekstra stor, fordi uddannelseslofter blev fjernet, og fordi mange i perioder havde svært ved at få jobs og derfor begyndte at læse. Nu er den ekstraordinære medvind væk, og vi står med et dårligt udgangspunkt. Det er ikke uventet, at vi ser en nedgang efter en så kraftig stigning, men dybden i faldet er bekymrende”, mener BEUMER-direktøren.

Aarhus klarer sig fornuftigt
I Aarhus er der flere uddannelser, der har meldt om fine optagelsestal i 2022 sammenlignet med resten af landet, men Klaus Toftgaard Spens mener, at det er for tidligt at glæde sig på vegne af det østjyske erhvervsliv.

”Det kan ligne en fordel for os og virksomheder i Aarhus-området, men vi skal være klar over, at folk er mobile og hurtigt kan flytte landsdel efter endt studietid. Derfor er et generelt lavere optag et anliggende for alle landets virksomheder”, mener Klaus Toftgaard Spens.

Fra indkøber til el-ingeniør
Ifølge BEUMER-direktøren er en del af løsningen på de manglende STEM-kandidater, at endnu flere kvinder skal få interesse for de tekniske uddannelser og arbejdspladser.
En af dem, der har taget en STEM-uddannelse som el-ingeniør og nu arbejder for BEUMER i Skejby, er 32-årige Signe Cathrine Eriksen. Hun har ovenikøbet taget et markant karriereskifte, fordi hun oprindeligt er uddannet som konstruktør i tøjbranchen, før hun gik den tekniske vej.

”Jeg er uddannet inden for design og business og arbejdede tre år som konstruktør i en tøjvirksomhed, men jeg følte, det var et meget stressende arbejdsmiljø. Derfor sagde jeg i 2017 mit job op, selvom jeg ikke vidste, hvad der skulle ske”, fortæller hun.

”På daværende tidspunkt var der uddannelsesloft på mange uddannelser, men ikke på uddannelsen elektrisk energiteknologi. Derfor var det oplagt at prøve kræfter med uddannelsen, og det har jeg ikke fortrudt et sekund”, forklarer Signe Cathrine Eriksen.

Fra praktik til fastansættelse
I forbindelse med uddannelsen var Signe Cathrine Eriksen i praktik hos BEUMER, og det var i den periode, at begge parter fandt ud af, at det var en god idé at fortsætte samarbejdet, da Signe Cathrine Eriksen blev færdig med studierne for cirka et år siden.

”Jeg er yderst tilfreds med BEUMER som arbejdsplads og de arbejdsopgaver, som jeg bliver givet. I mit tidligere job var jeg meget låst uden mulighed for at prøve kræfter med nyt. Nu har jeg mulighed for at prøve et hav af forskellige opgaver hos BEUMER, og fordi min uddannelse går så godt i spænd med den grønne omstilling, er jeg ikke bekymret for, at der kommer til at mangle spændende opgaver til mig de næste 50 år”, mener hun.

Lige for tiden arbejder Signe Cathrine Eriksen og kollegaerne på at forfine og forbedre BEUMER's bagagehåndteringsløsninger til lufthavne, så de almindelige forbrugere får en så smidig og effektiv oplevelse som muligt, når de store kufferter skal fra afgangs- til ankomstlufthavn. Men hun kan sagtens se sig selv prøve kræfter med pakkehåndtering, som er et andet stort forretningsben hos automatiseringsvirksomheden.

Faldet i antallet af nye STEM-studerende er lidt større blandt kvinder end mænd. I 2021 blev 5.423 kvinder optaget - i 2022 er der optaget 4.809. Det svarer til et fald på 11 procent. For mændene er der sket et fald på ni procent fra 10.617 forrige år til 9.658 i 2022.

I alt 79.737 begynder på en videregående uddannelse i 2022. Det er en nedgang på 15 procent fra 2021, hvor 93.388 blev optaget.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

21.11.2024Hans Schourup A/S

Sponseret

Ny samarbejdsaftale mellem WELAND Solutions og Hans Schourup A/S

21.11.2024SCM.dk

Logistikleverandør bruger AI i stort samarbejde med nøgleaktører

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online