Topleder frygter konsekvenser efter flugt fra STEM-uddannelser

Erhvervslivet skriger på kandidater fra STEM-uddannelserne, men de unge har vendt de videregående tekniske uddannelser ryggen i år. Det skaber dybe panderynker hos direktøren hos industrivirksomheden BEUMER Group i Aarhus.

”Det kræver kundskaber fra blandt andet ingeniører og maskinmestre at udvikle og levere de konkurrencedygtige produkter, som vi tilbyder markedet. Et så markant dyk i antallet af nye studerende er negativt, fordi det er innovation og kompetencer, vi skal konkurrere på fremover”, siger Klaus Toftgaard Spens. Foto: BEUMER Group..

17.10.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Antallet af nye studerende til STEM-uddannelser - der blandt andet dækker it- og ingeniøruddannelser - er faldet med ti procent fra 2021 til 2022. I 2021 blev 16.040 optaget, mens det i 2022 er 14.467, der lige nu kaster sig ud i en årrække med tykt pensum og fredagsbarer.

Det er andet år i træk med fald i antallet af STEM-studerende efter en uafbrudt fremgang siden 2008.

Selvom faldet hos STEM faktisk er en smule mindre end generelt for videregående uddannelser i 2022, ærgrer nedgangen ledelsen hos BEUMER Group.  Den århusianske automatiseringsvirksomhed beskæftiger cirka 800 medarbejdere og udvikler samt leverer løsninger til bagagehåndtering i lufthavne og sorteringsanlæg til pakkedistributører.

”Det kræver kundskaber fra blandt andet ingeniører og maskinmestre at udvikle og levere de konkurrencedygtige produkter, som vi tilbyder markedet. Et så markant dyk i antallet af nye studerende er negativt, fordi det er innovation og kompetencer, vi skal konkurrere på fremover”, siger Klaus Toftgaard Spens, CEO hos BEUMER Group A/S. Han fortsætter:

”Det er allerede i dag vanskeligt for mange virksomheder at rekruttere tilstrækkeligt med medarbejdere. Det er ærgerligt, at vi nu slår et så stort hul i jorden, fordi det kommer til at få betydning om nogle år. Virksomhederne er afhængige af at ansætte en masse kloge hoveder fremover, hvis vi skal sikre og styrke vores konkurrenceevne”.

Mage års fremgang er brudt
Ifølge en analyse fra Danmarks Statistik er antallet af nye STEM-studerende steget hele 91 procent fra 2008 til 2018, mens det generelt for videregående uddannelser kun steg 56 procent.

”Der har været en meget flot udvikling i optaget de seneste mange år. I begyndelse af corona var fremgangen ekstra stor, fordi uddannelseslofter blev fjernet, og fordi mange i perioder havde svært ved at få jobs og derfor begyndte at læse. Nu er den ekstraordinære medvind væk, og vi står med et dårligt udgangspunkt. Det er ikke uventet, at vi ser en nedgang efter en så kraftig stigning, men dybden i faldet er bekymrende”, mener BEUMER-direktøren.

Aarhus klarer sig fornuftigt
I Aarhus er der flere uddannelser, der har meldt om fine optagelsestal i 2022 sammenlignet med resten af landet, men Klaus Toftgaard Spens mener, at det er for tidligt at glæde sig på vegne af det østjyske erhvervsliv.

”Det kan ligne en fordel for os og virksomheder i Aarhus-området, men vi skal være klar over, at folk er mobile og hurtigt kan flytte landsdel efter endt studietid. Derfor er et generelt lavere optag et anliggende for alle landets virksomheder”, mener Klaus Toftgaard Spens.

Fra indkøber til el-ingeniør
Ifølge BEUMER-direktøren er en del af løsningen på de manglende STEM-kandidater, at endnu flere kvinder skal få interesse for de tekniske uddannelser og arbejdspladser.
En af dem, der har taget en STEM-uddannelse som el-ingeniør og nu arbejder for BEUMER i Skejby, er 32-årige Signe Cathrine Eriksen. Hun har ovenikøbet taget et markant karriereskifte, fordi hun oprindeligt er uddannet som konstruktør i tøjbranchen, før hun gik den tekniske vej.

”Jeg er uddannet inden for design og business og arbejdede tre år som konstruktør i en tøjvirksomhed, men jeg følte, det var et meget stressende arbejdsmiljø. Derfor sagde jeg i 2017 mit job op, selvom jeg ikke vidste, hvad der skulle ske”, fortæller hun.

”På daværende tidspunkt var der uddannelsesloft på mange uddannelser, men ikke på uddannelsen elektrisk energiteknologi. Derfor var det oplagt at prøve kræfter med uddannelsen, og det har jeg ikke fortrudt et sekund”, forklarer Signe Cathrine Eriksen.

Fra praktik til fastansættelse
I forbindelse med uddannelsen var Signe Cathrine Eriksen i praktik hos BEUMER, og det var i den periode, at begge parter fandt ud af, at det var en god idé at fortsætte samarbejdet, da Signe Cathrine Eriksen blev færdig med studierne for cirka et år siden.

”Jeg er yderst tilfreds med BEUMER som arbejdsplads og de arbejdsopgaver, som jeg bliver givet. I mit tidligere job var jeg meget låst uden mulighed for at prøve kræfter med nyt. Nu har jeg mulighed for at prøve et hav af forskellige opgaver hos BEUMER, og fordi min uddannelse går så godt i spænd med den grønne omstilling, er jeg ikke bekymret for, at der kommer til at mangle spændende opgaver til mig de næste 50 år”, mener hun.

Lige for tiden arbejder Signe Cathrine Eriksen og kollegaerne på at forfine og forbedre BEUMER's bagagehåndteringsløsninger til lufthavne, så de almindelige forbrugere får en så smidig og effektiv oplevelse som muligt, når de store kufferter skal fra afgangs- til ankomstlufthavn. Men hun kan sagtens se sig selv prøve kræfter med pakkehåndtering, som er et andet stort forretningsben hos automatiseringsvirksomheden.

Faldet i antallet af nye STEM-studerende er lidt større blandt kvinder end mænd. I 2021 blev 5.423 kvinder optaget - i 2022 er der optaget 4.809. Det svarer til et fald på 11 procent. For mændene er der sket et fald på ni procent fra 10.617 forrige år til 9.658 i 2022.

I alt 79.737 begynder på en videregående uddannelse i 2022. Det er en nedgang på 15 procent fra 2021, hvor 93.388 blev optaget.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.02.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

18.02.2025SCM.dk

7 ud af 10 forbrugere vil købe mere klimavenligt i fremtiden

17.02.2025SCM.dk

Ubalance i indtægter og udgifter presser klimainvesteringer

14.02.2025SCM.dk

Boehringer Ingelheims fabrik viser vejen mod CO2-neutralitet

12.02.2025GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Gør det komplekse arbejde med dine emballagedata nemmere

10.02.2025SCM.dk

Klimasvigt uden konsekvenser: Virksomheder slipper for ansvar

10.02.2025SCM.dk

Ny industrioverenskomst: Højere løn, bedre rettigheder og øget fleksibilitet for familieliv

07.02.2025SCM.dk

Stor usikkerhed om Danmarks klimamål i 2030

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online