Tendens til faldende efterspørgsel i metalindustrien

Hver tredje virksomhed i metalindustrien og knap to ud af tre virksomheder i maskinindustrien oplever, at ordrebeholdningen svinder ind. TEKNIQ Arbejdsgiverne advarer om, at massive støtteprogrammer i Kina og USA kan få alvorlige konsekvenser for både branchen og den danske økonomi, hvis vi ikke udligner spillepladen.

”Udviklingen viser med al tydelighed den gennemgående tendens til faldende efterspørgsel i metalindustrien, og det koster arbejdspladser og konkurrencefordele, hvis det fortsætter”, siger Maria Schougaard Berntsen, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne

31.05.2024

SCM.dk

I to år har flere virksomheder oplevet at have for få ordrer i bogen, mens færre oplever at have for mange. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. I maj måned oplevede 35 procent af virksomhederne i metalindustrien at have for få ordrer i bogen, mens det var tilfældet for hele 61 procent i maskinindustrien.

”Udviklingen viser med al tydelighed den gennemgående tendens til faldende efterspørgsel i metalindustrien, og det koster arbejdspladser og konkurrencefordele, hvis det fortsætter”, siger Maria Schougaard Berntsen, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.  

Organisationen repræsenterer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv, hvor medlemsvirksomheder også tidligere har gjort opmærksom på udviklingen. I en medlemsundersøgelse fra januar i år vurderer 70 procent af smede- og metalvirksomhederne, at de er bekymrede for den faldende ordretilgang. 

Læs også: Nyt tiltag for flere faglærte til den grønne omstilling

Baggrunden for den faldende ordrebeholdning kan findes i den generelle økonomiske afmatning, der præger dansk økonomi. Ifølge den økonomiske redegørelse fra maj 2024 har medicinalindustrien været afgørende for at sikre en reel vækst i BNP de seneste to år, mens andre sektorer oplever stilstand eller tilbagegang.

”Metalvirksomhederne opererer i høj grad på det globale marked, og her er massive støtteprogrammer fra både Kina og USA en udfordring for både danske og europæiske virksomheder. Vi ønsker fri og fair konkurrence, men statsstøtte giver kinesiske og amerikanske virksomheder en unfair konkurrencefordel, hvor vi ikke kan se passivt til. Der skal ske politisk handling”, siger Maria Schougaard Berntsen.  

Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne

/ PiB

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

18.04.2025SCM.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

17.04.2025SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

17.04.2025SCM.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

15.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Automatiseret sengetransport på NAU

11.04.2025PALOMAT

Sponseret

PALOMAT® tager på tysk messe og slår salgsrekord

11.04.2025SSI Schäfer

Sponseret

SSI SCHÄFER og Geek+ leverer innovativ logistikløsning til Dr. Max

10.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Brancheindsigt og perspektiver ved Odense Robotics Årsmøde

09.04.2025SCM.dk

Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle