Teknologien der forbinder ting og net

Det er lidt af en offentlig hemmelighed, men tingenes internet eller IoT ville ikke eksistere uden RAIN RFID-teknologien. RAIN er grundstenen i at skabe forbindelsen mellem ting og net. Og RAIN indeholder store fremtidsmuligheder for IoT.

En RAIN RFID-læser kan registrere op til 1000 chips i sekundet, og prisen er få ører per chip eller tag (IC)..

02.05.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Palle har behov for at købe nogle dagligvarer, og han går derfor ned i det lokale supermarked. Men før han gør det, anvender han lige sin mobiltelefon til at skanne sit lager af dagligvarer i køkkenet. Det sker blot med et klik på telefonen, og efterfølgende producerer telefonen via teknologierne Augmented Reality og RAIN RFID en indkøbsseddel til Palle over de ting, han mangler.

I supermarkedet skanner han med telefonens RAIN-læser hver vare efterhånden, som han snupper varen på hylden. I nogle tilfælde tjekker han produktions- og udløbsdato for varen, og på andre tjekker han hvor og hvordan varen er produceret eller hvad, varen indeholder i detaljer.

"Alle prognoser omkring IoT er vildt underdrevne", fortæller Steve Halliday fra RAIN RFID. Foto: RAIN.

Ved supermarkedets udgang interagerer hans telefon med Point of Sales-terminalen (POS), hvilket gør betaling mulig uden, at Palle skal fiske alle varerne op af kurven. Telefonen kan også tilbyde Palle madopskrifter på basis af de varer, han har købt.

Eksemplet bliver fortalt af Steve Halliday, der er præsident for den globale forening RAIN RFID. Han er en RFID- og datafangst-ildsjæl og har været med på den globale scene i en halv menneskealder, hvor han har opsamlet en stor viden om forbundethed mellem ting og net. Han er en af hovedtalerne på konferencen RFID & IoT in the Nordics 2019 på ITU den 23. maj.

Eksemplet med Palle skal illustrere, at tingenes internet eller IoT lige om lidt vil have stor indflydelse på stort set alle menneskers hverdag over det meste af kloden. Og at RAIN RFID er en grundsten i tingenes internet.

Identifikatøren er nøglen til nettet
”Alle ting, der er forbundet med tingenes internet, har brug for en identifkatør”, siger Steve Halliday. Det er intet problem, når vi taler computere, smartphones, tablets, termostater etc., fordi de allerede har teknologi indbygget, der indeholder en identifikatør. Men det samme gælder ikke for alle mulige andre hverdagsting som sko, tøj, fødevarer etc. Disse varer har brug for at få tilført en teknologi, der kan fungere som identifikatør.

”Det er her RAIN RFID slår alt andet, der kunne tænkes at fungere som identifikatør. En RAIN RFID-chip (IC) kan identificere, men den kan også lokalisere, autentificere og interagere fx med sensorer og aktuatorer. Den sidste egenskab gør RAIN RFID i stand til at forbinde ting med nettet på en afstand på op til 15 meter, uden at det kræver fri visuel sigtbarhed eller batteri. En RAIN RFID-læser kan registrere op til 1000 chips i sekundet, og prisen er få ører per chip eller tag (IC). Her er nøglen til at forbinde alverdens ting med IoT-økosystemet”, forklarer han og supplerer:

”Forbrugernes viden om RAIN RFID-teknologien er i dag beskeden, men efterhånden, som vi ser antallet af mobiltelefoner med RAIN-læsere indbygget, vil det ændre sig. I dag køber forbrugere en vare, og de er muligvis opmærksom på, at der er en eller anden ”elektronisk tag” bygget ind i varen. Det har måske et RAIN-, et RFID- eller et EPC-logo på sig, og forbrugeren kan blive adviseret om, at vedkommende kan slukke tagget. Men i den nærmeste fremtid vil forbrugeren kaste sig over tagget, fordi det er en kilde til information om detaljer om varen som for eksempel produktionsdata, sikkerhedsinformation og informationer om anvendelse, vedligehold, vask etc.”.

Teknologier der forbinder ting med net

RAIN RFID er ikke den eneste teknologi, der kan fungere som identifikatør og klare jobbet med at forbinde ting og net. Der er også alternativer, som hver har sine fordele. RAIN RFID har ifølge Steve Halliday den store fordel, at teknologien er markant billigere end alternativerne, som fx omfatter:

  • Bluetooth,
  • Zigbee og
  • Wi-fi

Tingenes internet går amok lige om lidt
Prognoser for udbredelse af tingenes internet eller IoT taler om, at vi vil have 35-50 milliarder ”ting” på nettet i 2020. Men Steve Halliday påpeger, at prognoserne i voldsom grad undervurderer den reelle udvikling.

”De officielle prognoser beskæftiger sig reelt kun med strøm- og batteridrevede enheder som smartphones og computere. Alene i 2018 blev der solgt 15,4 milliarder IC’er (chips, red.), og alt tyder på, at det tal vil være 20 milliarder om året i 2020”, fortæller han.

De tal tager vel at mærke ikke højde for nye applikationer, og der er ifølge Steve Halliday viden om, at der er mange nye applikationer med meget store volumener på vej. Flyselskabernes organisation IATA er for eksempel på vej med et ”aviation bag tag requirement”, der vil omfatte mere end 4 milliarder IC’er per år. Den japanske detailsektor arbejder med at udstyre alle butikker med RAIN RFID-teknologi, og det vil omfatte 100 milliarder IC’er per år.

Bliv klogere den 23. maj

Steve Halliday er en af hovedtalerne på Nordens største konference om RFID og Internet of Things, der foregår på IT Universitet i Ørestaden den 23. maj. Læs mere på 2019.rfididk.org/

”Så alle prognoser omkring IoT er vildt underdrevne. Tingenes internet vil eksplodere i volumen inden for kort tid, og RAIN RFID er moden og klar til at løfte opgaven. Mange eksisterende implementeringer i USA og Europa har vist sort på hvidt, at der er store besparelser at hente inden for kort tid. Teknologien er let at implementere og kan anvendes til mange aspekter af forsyningskæden”, siger Steve Halliday.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema om SCM 4.0 og data i forsyningskæden

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

21.11.2024Columbus

Sponseret

B&O’s digitale transformation skal styrke innovation og kundeoplevelse på samme tid

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online