Supply chain ledelse i en uforudsigelig verden
Det hedder VUCA på moderne management-dansk. Volatile, uncertain, complex og ambiguous. Covid-19 har lært os alt om, at VUCA er på spil. Men hvordan påvirker VUCA supply chain lederes måde at lede på? Professor Richard Wilding opfordrer her til, at supply chain ledere reflekterer lidt over egen ledelsesstil(e).
Forsyningskæder bliver i hastigt tempo ’bimodulære’, de skal kunne servicere flere forskellige markeder med forskellige behov på samme tid. Det skriver professor Richard Wilding i en Linked-blog, der bærer titlen ”Supply Chain Leadership: Choose the right style!”.
Han påpeger, at i den gamle normalverden opererede de fleste forsyningskæder i relativt forudsigelige miljøer (det kalder han modus 1), hvor en mindre del af miljøerne havde behov for en mere agil tilgang (modus 2).
”I dag skal vi håndtere bølge efter bølge af usikkerhed. Modus 2 er blevet afgørende for overlevelse”, skriver han.
De bedste supply chain ledere vil gøre brug af forskellige ledelsesstile på forskellige tidspunkter afhængig af situation og omstændigheder
Richard Wilding
Den bimodulære forsyningskæde
Modus 1 er kendetegnet ved:
• Fokus på forudsigelighed og hvordan du håndterer den.
• Lean tilgang.
• Effektivitet og omkostningsreduktion.
• Fokus på risikostyring og -forebyggelse.
Modus 2 er kendetegnet ved:
• Fokus på at udforske og undersøge.
• Agil tilgang.
• Fokus på hastighed.
• Strategier for at håndtere det uforudsigelige eller tilpasning til nye teknologier.
”Udfordringen er, at organisationer skal lære at drive begge modus på samme tid, og det medfører også, at ledere leder på forskellige måder”, skriver Wilding.
Han argumenterer for at indføre ’lederskab’, hvor ’lederskab’ handler om at skabe retning, ’alignment’ og ’commitment’ inden for det hold, som lederen er leder for – og han fremhæver, at supply chain lederskab nødvendigvis skal deles.
Han uddyber, at retning skal tilbyde målsætning, mission, vision og måltal for holdes arbejde, at ’alignment’ skal afstemme organisationen samt koordinere viden og arbejde, og endelig at ’commitment’-delen handler om at facilitere det gensidige engagement i retningen.
Tre ledelsesstile
Der er ifølge Wilding i grove termer tre grundlæggende ledelsesstile, og de omfatter:
1. ’Command and control’ – som fungerer bedst i et veldefineret hierarki og fungerer dårligt i komplekse organisationer, hvor innovation er vigtig.
2. ’Konsensus’ – fungerer bedst for mindre teams og fungerer dårligt, hvis hastighed er vigtigt.
3. ’Samarbejdende og delt lederskab’ – fungerer godt for grupper præget af mangfoldighed og arbejde på tværs af virksomheder samt hvis kreativitet er vigtigt.
Vælg den rette supply chain ledelsesstil
De mere ’traditionelle’ ledelsesstile fungerer fint i de tilfælde, hvor der er en kendt tilgang til at specificere løsninger på problemer. For miljøer, hvor der er behov for at udvikle løsninger, der på forhånd er ukendte, er der behov for en mere tilpasningsdygtig ledelsesstil.
”Alle, der arbejder i supply chain, er ansvarlig for en eller anden form for ledelse, og ledelse af næste generations forsyningskæder kræver, at vi tilpasser vores ledelsesstil, så den tilbyder retning, ’alignment’ og ’commitment’”, skriver Richard Wilding og tilføjer i bloggen ”Supply chain leaders: Are you ready to share leadership?” på richardwilding.info:
De fleste skal lede både-og
”De bedste supply chain ledere vil gøre brug af forskellige ledelsesstile på forskellige tidspunkter afhængig af situation og omstændigheder. De vil finde på måder at dele lederskabet med andre på tværs af drift og forsyningskæde i en bimodulær tilgang afhængig af om, der er behov for at fokusere på forudsigelighed, eller der er behov for at fokusere på at udvikle nye tilgange og løsninger”.
Han anerkender, at det ikke er helt så enkelt, som det måske lyder. Supply chain ledere skal lære at lede i begge modus på samme tid, og det indebærer høj grad af selvindsigt og selverkendelse samt evnen til at kunne give slip på selv at være placeret i centrum af beslutningstagen og være i stand til at styrke samt støtte andre.