24.01.2018  |  Lager & distribution

Stor efterspørgsel på tomme erhvervslokaler på Fyn

Der har ikke været så få tomme lagerbygninger og fabrikshaller på Fyn i mere end ni år. Virksomhederne jagter gode lokaler som aldrig før, siger to lokale mæglere.

De fynske virksomheder blev hårdt ramt, da finanskrisen satte ind tilbage i efteråret 2008, men med opsvinget i ryggen, flere ansatte og øget nethandel efterspørger det lokale erhvervsliv nu i stor stil lagerhaller, logistikbygninger og produktionslokaler. Det fremgår af nye tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Kun 1,9 procent af lager- og produktionslokalerne står tomme på Fyn - det er det laveste niveau på denne side af finanskrisen. Især i 2017 er der kommet liv og aktivitet i mange bygninger, som før stod tomme,” siger adm. direktør for Ejendomstorvet, Simon Bich Skou.

Læs også: Onlinegiganter vil løse lagerkrise ved at benytte sig af butikslokaler 

Vi skal helt tilbage til april 2008 for at finde færre ledige lagerbygninger og industrilokaler. Gennem finanskrisen lå Fyn i den tunge ende og i 2011 toppede tomgangen, hvor næsten syv procent af lokalerne stod tomme, forklarer Simon Birch Skou.

Med knap to procent tomme industrilokaler ligger Fyn nu under landsgennemsnittet på 2,3 procent, og det gør øen til en af de bedste landsdele.

Lokaler tæt på motorvejen   
Der er ikke blevet bygget meget på Fyn siden finanskrisen, og de få nyere lager- og industribygninger, der er, bliver revet ned fra hylderne, forklarer erhvervsrådgiver Martin Fuhlendorff fra mæglerfirmaet Colliers International i Odense.

”Vi oplever stigende interesse fra både ejendomsinvestorer og virksomheder, der selv skal bruge lokalerne. En del er begyndt at bygge selv eller indgår en lang lejeaftale med en pensionskasse eller en lokal ejendomsinvestor,” siger Martin Fuhlendorff. 

Virksomhederne er især på udkig efter lokaler langs motorvejen tværs over Fyn, helst tæt på Odense. Også Middelfart, Nyborg og Svendborg er på radaren, vurderer EDC Erhverv Poul Bech Fyn.

”Det er ikke til at drive noget op. Virksomhederne søger især højloftede lagre med ramper og lokaler til finere produktion. De ejendomme, som er tilbage, er mest ældre bygninger, ofte i områder med skæve postnumre. Vi mærker en tendens til spekulationsbyggeri, hvor investorer opfører ejendomme til logistik og lettere produktion uden at have lejere på forhånd,” siger partner og erhvervsmægler Morten Nielsen.

Stigende lejepriser 
Den stigende efterspørgsel mærkes også i lejepriserne. Huslejerne på de udbudte fynske industriejendomme er nemlig steget over fem procent det seneste år – på landsplan er stigningen blot to procent ifølge tallene fra Ejendomstorvet.dk.

Lige nu er der udbudt 126 lager- og industrilokaler på Fyn via Ejendomstorvet.dk – det er næsten en halvering på fire år og dermed et kraftigere fald end på landsplan, hvor 1.524 lokaler er udbudt lige nu.

Læs også: Opsving giver færre tomme lager- og logikstikbygninger i Østjylland 

De fleste ledige lokaler ligger i Odense Kommune med 46. Derefter følger Faaborg-Midtfyn, Assens samt Middelfart og Svendborg, begge med 11 frie lejemål. Færrest er der på Nordfyn, i Nyborg og Kerteminde.

-JJK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere