Udfordringen: Standarder skal løfte kakaoforsyningskæde
Toms Gruppen har været med til at udvikle et sæt standarder, der skal bidrage til at forbedre forholdene for både mennesker og natur i forsyningskæden for kakao mellem Europa og Afrika. Det bliver et langt, sejt træk, lyder det fra CSR- og kommunikationschef Lea Sørensen Holm.
Klimaforandringer, skovrydning og dårlige arbejdsforhold i kakaoindustrien er grænseoverskridende problemer, der strækker sig gennem hele de lange forsyningskæder og ikke kan løses nationalt, men kræver globalt samarbejde.
Læs også: Ikea vil bruge 1 mia. euro på bæredygtighed i forsyningskæden
Som grundlag for det, er der for første gang nogensinde opnået enighed om et sæt standarder for, hvordan bæredygtig produktion skal defineres og hvilke krav, der skal stilles for at sikre miljørigtig dyrkning samt ordentlige arbejds- og levevilkår for kakaofarmerne.
Danmark har været blandt foregangslandene i arbejdet med udarbejdelsen af standarderne, som blev udgivet af den internationale standardiseringsorganisation ISO i starten af maj. Det var således Dansk Standard (DS), der tilbage i 2012 var med til tage initiativet at udarbejde verdens første konsensusbaserede standarder for bæredygtighedskrav til et produkt.
En af de virksomheder, der har været med i udviklingen af standarderne fra første fløjt, er Toms Gruppen, der sourcer bæredygtig kakao fra omkring 5.000 farmere i Ghana, hvor man har været tilstede de sidste 12-14 år. På hovedkvarteret i Ballerup er man indforstået med den ramme, der skal på plads, hvis standarderne skal blive en succes.
Ifølge Lea Sørensen Holm, der er CSR- og kommunikationschef for Toms Gruppen, er kernen i ISO-standarderne langt henad vejen den samme, som i Toms’ eget arbejde med ansvarlighed i forsyningskæden. Derfor er selskabet også klar til ”det lange, seje træk”, som hun siger.
Om Lea Sørensen Holm
Uddannelse:
Cand. Scient. Pol, Københavns Universitet
Erhvervskarriere:
Knap tre år i Toms Group. Før det CSR- og kommunikationsrådgiver i Københavns Lufthavne og projektleder i Burson-Marsteller.
”Det er komplekse problemer, vi angriber her, og de kan ikke løses alene med en liste med nogle krav. Det vil kræve tålmodighed og respekt for den enkelte farmers udgangspunkt; vi skal gå langt for at forstå deres situation og lave individuelle planer – det er jo deres levebrød, det gælder”, siger Lea Sørensen Holm.
Den tilgang er ifølge Toms også afgørende, når det gælder om at nå så bredt ud som muligt. Ifølge Lea Sørensen Holm vil det være frustrerende for alle parter, hvis det kun er de få, bedrestillede farmere, der har overskud til at gøre noget ekstra, og derfor vil man fra dansk side også yde sit for at få alle med.
”Vi tilbyder allerede i dag 1-til-1-coaching, som tager højde for de mange forskellige steder, udfordrende dyrkningsforhold og menneskelige problemstillinger, der er i spil her. Og nøglen til udvikling er uddannelse af netop menneskerne i sektoren – de voksne farmere såvel som deres børn”, fastslår hun.
Højere effektivitet nødvendig
Og udvikling skal der til, påpeger Lea Sørensen Holm videre. Udover problemerne omkring arbejdsforhold og børnearbejde, har den internationale kakaoproduktion, der for størstedelens vedkommende er placeret i Elfenbenskysten og Ghana, ført til udbredt skovrydning og ødelæggelse af beskyttede arealer.
Læs også: Apple lover ren energi i forsyningskæden
”Derfor er det en supply chain, hvor det er helt nødvendigt at sætte ind, hvis vi skal kunne blive ved med at spise chokolade med en god smag i munden. Vi er nødt til at bruge ressourcerne mere effektivt, og med de her standarder kan vi sørge for, at farmerne får et større udbytte, til glæde for alle parter”, siger Lea Sørensen Holm.