SCM Agendaen – Supply Chain Resilience med fokus på små og mellemstore virksomheder
Supply Chain Resilience er som følge af COVID-19 pandemien blevet højaktuelt. Det er let at være bagklog – men pandemien bør give anledning til refleksion med henblik på at blive bedre rustet til forstyrrelser – eller disruptions. Hør en levende samtale om vigtigheden af supply chain resilience, der er optaget hos Ole Chokolade i Kolding.
Supply Chain Resilience har fokus på en virksomheds evne til at komme tilbage til udgangssituationen – eller til et bedre niveau efter en forstyrrelse. Forstyrrelser kan for eksempel være pandemier, naturkatastrofer, cyberangreb og handelskonflikter. Supply Chain Resilience er vigtig for alle typer virksomheder, men de små og mellemstore er specielt udsatte, idet de til sammenligning med store virksomheder ofte har færre finansielle og menneskelige ressourcer og et dominerende driftsfokus på bekostning af et udviklingsfokus. Samtidig er mange virksomheders forsyningskæde blevet mere sårbar som følge af en bred anvendelse af lean, der blandt andet har sat fokus på minimering af lagre, outsourcing og offshoring af produktion og reduktion af leverandørbasen.
Podcast-værterne Tina Højrup Kjær og Jan Stentoft har taget podcast-udstyret med til produktionsvirksomheden Ole Chokolade i Kolding, hvor de har selskab af direktør Carsten Ellerkamp.
Podcasten fortæller lidt om, hvad Supply Chain Resilience er; hvorfor det er vigtigt, samt hvordan man konkret kan arbejde med det. Vi får også indsigt i de udfordringer, Ole Chokolade stod overfor, da COVID-19 i foråret 2020 delvist lukkede Danmark; hvordan de håndterede udfordringerne, og hvilken læring og ændret praksis det har ført med sig. Herudover gives der eksempler på forskellige løsninger, der er arbejdet med under COVID-19, ligesom panelet drøfter, at pandemien ikke har ramt alle virksomheder lige hårdt, og at der er nogle, der ligefrem har opnået vækst som følge af pandemien.
Robusthed og resilience
Jan Stentoft fortæller om begrebet resilience og holder det op mod robusthed. ”Robusthed kan opfattes som en proces, der er i stand til at klare realistiske udsving, mens resilience er et spørgsmål om at komme hurtigt tilbage til udgangssituationen eller til et bedre niveau efter en forstyrrelse. Så man kan tale om, at en proces er robust, men ikke resilient, og man kan være ramt både upstream og downstream – altså både på leverandørsiden og kundesiden”.
Arbejdet med Supply Chain Resilience i fire trin
I podcasten redegøres for de fire trin, man kan arbejde med i Supply Chain Resilience. Det første trin er Identification, som har at gøre med kortlægning af forsyningskæden med henblik på at identificere svage og sårbare punkter. Det handler om at afdække risici og deres sandsynligheder og impact. Dernæst handler det om Prevention; hvordan forebygger man, at de svage punkter udsættes. Det tredje trin er Mitigation – altså hvordan skaden kan minimeres, hvis en forstyrrelse indtræffer. Endelig er det sidste trin Recovery, som handler om at komme tilbage til udgangssituationen – eller noget, der ligefrem er bedre. Carsten Ellerkamp byder ind med sit syn på, hvordan Ole Chokolade ubevidst har arbejdet med resilience under COVID-19, og hvad virksomheden konkret har gjort for at overleve krisen. Herudover kommer han ind på hvilke tiltag, virksomheden gør for at ruste sig til fremtidige kriser.
Vil du sponsere en podcast på SCM.dk?
Podcasts kan være initieret og drevet af SCM.dk’s redaktion som denneeller den kan gennemføres med betaling fra en partner, hvor denne spiller en rolle i podcasten.
• Invitér dine kunder eller relevante kilder.
• SCM.dk sørger for alt omkring produktionen: Udstyr, lokaler, redaktionel disponering, vært, planlægning, redigering og udgivelse.
• Alt stemmes overens med kunden.
Ring eller skriv til Niels Larsen på Nl@horisontgruppen.dk eller via +45 5350 6060 og få en snak om hvordan i udkommer med jeres egen podcast på SCM.dk
Deltagere:
• Carsten Ellerkamp, direktør, Ole Chokolade i Kolding.
• Værter: Podcast redaktører professor Jan Stentoft, SDU i Kolding og kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær, SDU i Kolding.
Podcasten er gratis tilgængelig for alle med en smartphone via podcast apps som Apple Podcast, Google Podcasts og Spotify