Sådan håndterer Arla 85 % flere paller på den samme plads
Forestil dig en verden, hvor dit lager håndterer 85 % flere paller uden at bygge til, uden at leje ekstra kvadratmeter eller ansætte flere medarbejdere.
Startskuddet til at kigge indretningen af lageret efter i sømmene var en planlagt omlægning af produktionen på mejeriet i Hobro, som betød, at distributionscentret skulle håndtere i omegnen af 85 % flere paller om året uden at bygge til eller leje mere lagerplads.
Vi bliver vist rundt i distributionscentret af Peter Jensen, arbejdsleder på dagholdet. Her modtages hver dag varer fra flere Arla mejerier, og sender det ud til butikker og andre kunder. Hver dag sendes i gennemsnit 725 tons mælkeprodukter på paller ud fra distributioncenteret i Hobro, og indtil for et års tid siden blev pallerne placeret på gulvet i to lag, sorteret efter dato.
>> Se casen: Gennemløbsreoler ekspederer 80.000 paller om året hos støberikoncernen >>
”Det fungerede i princippet fint, men mælken står kun ganske få timer på lageret, inden det sendes videre. Det krævede en del manuel håndtering at flytte paller frem i rækkerne, så der altid var plads til den nyeste mælk bagerst.” fortæller Peter Jensen
Omlægningen af produktionen betød, at distributionscentret skulle håndtere i gennemsnit 380 ekstra paller med yoghurt og skyr, og Peter Jensen gik sammen med et internt team i Arla i gang med at udforske mulighederne for en lagerindretning, der opfyldte kravene til kapacitet, typen af produkter og workflow.
De søgte inspiration hos andre Arla distributionscentre og mejerier for at se, hvordan de forskellige løsninger fungerede i praksis. Teamet fandt frem til at en kombination af pallereoler med gennemløb og indskud ville opfylde ønskerne til fleksibilitet, antal pallepladser, hastighed i ind- og udlagring samt optimal opbevaring af produkterne, de få timer, de står på lageret.
Optimal udnyttelse af gulvpladsen var også et afgørende parameter for beslutningen, for gennemløbsreoler kræver køregange i begge ender af reolen, mens indskubsreoler kun kræver plads til én køregang. Hvis der havde været plads til det, ville hele anlægget bestå af gennemløbsreoler, fordi det er den mest effektive måde at lagre FIFO varer.
”Der er selvfølgelig altid delte meninger om sådanne forandringer. Der er nogen, der synes, at det vi gjorde før, fungerede fint. Men det er jo ikke effektivt at flytte paller frem manuelt - det skaber ingen værdi for produktet eller for medarbejderne.” Peter Jensen
Gevinsten ved det nye anlæg med indskub og gennemløb i pallereoler er primært bedre udnyttelse af medarbejdernes tid. De kan nu bruge en større del af arbejdstiden på at udføre opgaver, der tilfører produkterne værdi, og det er nemmere at styre datoerne, når pallerne står i reoler. I lagerhallen udnytter pallereolerne pladsen under loftet, og nu står pallerne i tre lag, hvor de før stod i to lag på gulvet.
I nogle af indskubsreolerne er der installeret et kølingsanlæg, som sørger for at skyr og yoghurt hurtigt bliver kølet ned, når det ankommer til lageret direkte fra produktionen.
>> Har du også brug for bedre plads? Kontakt os i dag >>
Opgave:
Levering og montering af 1.694 pallepladser i gennemløbsreoler og indskubsreoler i kølerum og kælder.
Om Hobro distributionscenter:
Distribuerer produkter fra Hobro Mejeris egenproduktion og fra Arlas andre mejerier, som ikke selv har distributionscenter. I runde tal kører der 725 tons ud om dagen.
Mejeriet producerer mælk og yoghurt.
Peter Jensen har været i Arla i lidt over 30 år, og han har været med på rejsen fra de var ca. 50 medarbejdere på distributionscenteret og mejeriet i Hobro. I dag er der i omegnen af 400 medarbejdere.