Robotter er dine nye kollegaer på produktionsgulvet

Vigtigheden i samarbejdet mellem menneske og robot er kun blevet forstærket under coronakrisen. Et samarbejde mellem de to parter er altafgørende for den fremtidige produktion verden over.

Producenter kan med fordel gribe muligheden for at revurdere deres produktionsprocesser. Robotter udvikles konstant og bliver hele tiden mere tilgængelige for virksomheder at implementere. Arkivfoto. .

18.11.2020

Cathrine Hasager, SCM.dk

Den optimale produktion kan hverken mennesker eller robotter klare alene. Men et samarbejde mellem de to er den optimale måde at forbedre, sikre og forstærke en stabil og hurtig produktion på verdensplan. Det skriver direktør og medstifter af Veo Robotics Patrick Sobalvarro på World Economic Forum.

Coronakrisen har sat sit mærke på producenter over hele verden. Nedlukninger og rejseforbud har sat produktioner og forsyningskæder på hold, og smitteudbrud i virksomheder og på fabrikker har fremhævet behovet for at beskytte arbejdernes sikkerhed og sundhed. En undersøgelse af det amerikanske medie National Association of Manufacturers (NAM) foretaget i marts 2020, viser at 53 procent af producenterne, der deltog i undersøgelsen, oplevede en ændring i driften grundet coronavirus.

Nuværende udfordringer ved robotterne

Behovet for at ændre i strukturen og måden at producere på verden over er ikke pludselig opstået efter coronavirus tog til. Fremstillingsindustrien er under stort pres for at imødekomme et konstant vekslende markedsbehov. Hvis producenter skal have mulighed for at følge med markedet, kræver det, at de helt fundamentalt tilpasser sig og indordner sig efter og i samarbejde med robotter. Den ultimative løsning er nemlig en blanding af de menneskelige evner og kreativitet med robotters styrke og fart.

Nutidens industrielle robotter arbejder ifølge Patrick Sobalvarro ofte i tunge og farlige arbejdsemner og i høje hastigheder. Det gør det usikkert for mennesker at arbejde i nærheden af. Det er blandt andet derfor, mange produktioner er adskilt mellem maskiner og mennesker. Men det er en helt forkert måde at udnytte de mange muligheder robotterne kan bidrage med, og det skaber problemer for den fremtidige produktion.

Maskiner er først og fremmest dyre at producere. Og skal de kunne operere ekstra detaljeret, kræver det en særlig teknik, der både kan blive en dyr og langsom proces. Men særligt tungt arbejde kan være nedslidende, stressende og skabe fysiske, langvarige skader for mennesker - skader som nemt undgås ved at lade robotterne tage plads på produktionsgulvet i samarbejde med mennesker.

Derfor er et fælles arbejdsrum for robotter og mennesker vejen frem, hvor man kombinerer de to parters bedste egenskaber, som optimerer produktionen. På den måde kan man eksempelvis bruge mennesket til opgaver, der primært kræver fleksibilitet, mens robotterne kan klare opgaver, der kræver et højt tempo og fysisk styrke.

Meningen ved blandet arbejdskraft

En undersøgelse af Julie Shah fra Massachusetts Institute of Technology påviser, at fremstillingsprocesser er hurtigere, mere effektive og mere omkostningseffektive, når mennesker og robotter arbejder sammen. Undersøgelsen viser, at spildtiden i produktioner formindskes med 85 procent, når mennesker samarbejder med en menneskebevidst robot sammenlignet med samme produktion udført alene af mennesker.

Patrick Sobalvarro fremhæver, at et samarbejde mellem mennesker og robotter derudover kan være altafgørende, når virksomheder igen skal åben op for arbejde efter nedlukning. Det kan være med til at skabe afstand mellem personer og hjælpe på manglende arbejdskraft grundet sygemelding eller forskellige restriktioner.

Fremtidens produktioner

Producenter kan med fordel gribe muligheden for at revurdere deres produktionsprocesser. Robotter udvikles konstant og bliver hele tiden mere tilgængelige for virksomheder at implementere. Flere producenter er allerede i gang med at samarbejde med virksomheder som eksempelvis det amerikanske firma Veo Freemove, der arbejder på at gøre standardindustrielle robotter til samarbejdsmaskiner, der fungerer sikkert sammen med mennesker, påpeger Patrick Sobalvarro, direktør og medstifter af Veo Robotics.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

16.04.2024SCM.dk

Krisen i Mellemøsten truer sikkerheden på vitale handelsruter

16.04.2024SCM.dk

Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

08.04.2024SCM.dk

Forskere efterlyser bæredygtig og ansvarlig AI-udvikling

02.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om elektronisk fakturering i Belgien

26.03.2024SCM.dk

Cybersikkerhed fylder arbejdslivet for mange

26.03.2024TrueCommerce

Sponseret

Elektronisk fakturering i Tyskland

25.03.2024SCM.dk

Pallerobot revolutionerer pallehåndtering med kunstig intelligens

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

‘Hackerene kender systemet bedre end dem, der har lavet dem’

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle