30.01.2017  |  Lager & distribution

Perfektion af modelogistik

Indhold fra partner Hvad er dette?

Finske Stockmann, som kan sammenlignes med danske Magasin, har taget omnichanneling til et nyt niveau med et nyt moderne distributionscenter fra SSI SCHÄFER. Stockmann driver i øjeblikket 16 datterselskaber og 700 butikker i 16 lande.

Et nyt distributionscenter fra SSI Schäfer danner det logistiske grundlag for omnichanneling i den finske Stockmann Group, en af de førende detailvirksomheder i Norden og Baltikum. En kombination af hængende tekstiler og øvrige produkter og et designkoncept i henhold til den patenterede 3D-MATRIX Solution® letter ordrebehandlingen for både fysisk handel og onlinehandel fra ét enkelt logistikanlæg.

 

Midt i oktober afholdt den finske stormagasinkæde Stockmann sin tredivte "Hullut Päivät"-begivenhed. Traditionelt set tiltrækker disse dage tilbudsjægere fra nær og fjern. På bare fem dage blev der solgt 1,4 mio. artikler i koncernens stormagasiner, især i hovedforretningen i Helsinki. Med et areal på over 50.000 m² fordelt over otte etager er det det største stormagasin i Finland og et af de største i Europa. Mere end en million kunder besøgte også onlinebutikken i løbet af disse dage, og de pakkede deres onlinebestillinger ud allerede næste dag.

For at afhjælpe sæsonbestemte spidsbelastninger som disse og for at opbygge et solidt fundament for yderligere vækst og udvikling af virksomhedens aktiviteter har Stockmann i de senere år givet virksomhedens logistik et hovedeftersyn og gearet den i retning af distribution via flere kanaler. Omdrejningspunktet i denne strategi er distributionslageret i Tuusula i nærheden af Helsinki, der stod færdigt i maj 2016. I oktober håndterede dette lager internetordrerne for den traditionelle tilbudsjagt for allerførste gang. Efter licitationen fik SSI Schäfer kontrakten på dette byggeprojekt som hovedentreprenør for den interne logistik. "SSI Schäfer tilbød os en komplet sammenhængende pakke til langsigtet effektivitet og investeringssikkerhed," lyder det fra Stockmanns logistikchef Elina Laine om beslutningen om at vælge SSI Schäfer som hovedentreprenør.

Den finske stormagasinkæde, der blev grundlagt i 1862, er blandt de førende detailvirksomheder i Norden og Baltikum. Stockmann er en interkontinental virksomhed og driver i øjeblikket 16 datterselskaber og 700 butikker i 16 lande, fra Rusland til Bosnien-Hercegovina til Dubai. Virksomheden tog tidligt e-handel i brug og påbegyndte internethandel allerede ved århundredeskiftet. Webstedet udviklede sig hurtigt og blev snart en af Finlands førende onlinebutikker. "Både salgstal og onlineordrer i oktober viser den meget markante rolle, som denne form for detailhandel nu spiller," siger Laine. "Det tvang os til at omstrukturere vores logistiske processer og dannede grundlag for designet af vores nye distributionscenter."

Ved opstart af det nye distributionscenter var kapaciteten af de fire tidligere lagerlokaliteter koncentreret i Tuusula. Siden maj 2016 har leveringen af artikler til Stockmanns stormagasiner samt behandling og forsendelse af onlineordrer fundet sted i det nye distributionscenter. Det rummer omkring 100.000 forskellige artikler – mere end 1,8 millioner enkelte artikler. "Alle typer artikler – fra store produkter til kosmetik og dekorative artikler til hængende tekstiler – er nu samlet på ét sted for hver distributionskanal," forklarer Elina Laine. "Distributionscenteret er kernen i vores omnichannel-strategi."

Fleksibelt shuttle-system var altafgørende
Kernen i konceptet er et shuttle-system med 130.500 lagerlokationer til opbevaring i dobbelt dybde. Lageret blev designet i henhold til SSI Schäfers 3D-MATRIX Solution® med 45 shuttle-lifts og 72 Navette-shuttles for maksimal effektivitet. "Vi var allerede på udkig efter en shuttle-løsning, da vi udbød opgaven i licitation," tilføjer logistikchef Laine. "Det modulære og skalerbare løsningskoncept fra SSI Schäfer imponerede os omgående, da det giver vores virksomhed den altafgørende fleksibilitet."

Designet i henhold til 3D-MATRIX Solution® med lagring, buffering og sekvensering i et enkelt system giver Stockmann maksimal oplagringsfleksibilitet og –effektivitet. "Dette gør 3D-MATRIX Solution® til den optimale løsning for omnichannel-leverandører," forklarer Rami Syrjä, Sales Manager for SSI Schäfers automatiske løsninger i Finland.

Hele lagerkomplekset er opdelt i to haller. Den ene hal indeholder shuttle-systemet samt ompaknings- og plukstationer til de produkter, som lagres i shuttle-systemet. Et pallehøjlager med 7.800 lokationer og lageret til hængende tekstiler i tre niveauer er i den anden hal. Mellem de to haller er der installeret to fuldautomatiske pakkestationer. 27 ompaknings- og ni plukkestationer er placeret direkte foran shuttle-systemet og på en platform blev der ydermere installeret 22 arbejdsstationer til forsendelse af e-handelsordrer. Hele lageret forbindes via et 1.500 m. langt conveyorsystem til produkterne fra shuttle-systemet og et 3.500 m. langt hængende conveyorsystem til de hængende tekstiler. Et team på fem teknikere – på stedet og døgnet rundt som en del af SSI Resident Maintenance®-konceptet – sikrer, at installationen løbende vedligeholdes og konstant er tilgængelig.

Udfordringer til WMS
"Materialeflowet til stormagasins- og e-handelsordrer havde været konsekvent adskilt på grund af de forskellige måder ordrerne skulle pakkes og sendes på," siger Rami Syrjä. "At koordinere dette, strukturere det i henhold til transporttider og forskellige prioriteter samt opretholde det hele i perfekt balance på tværs af en enkelt installation udgør en betydelig udfordring til designet af lagerstyringssystemet." Stockmann valgte SSI Schäfers logistiksoftware WAMAS®. Denne er ansvarlig for lagerstyring, proceskontrol til en koordineret ordregennemførelse og giver endvidere fuld gennemsigtighed via sine visualiseringskomponenter.

Systemet er designet til en ydeevne på 55.000 ordrelinjer med 180.000 artikler pr. dag. Det nyskabende koncept har allerede bevist sin værdi: "I det nye distributionscenter kan vi nu afslutte ordrer for stormagasiner og onlineordrer meget hurtigere og mere transparent end før," sammenfatter Stockmanns logistikchef Laine. "Det fuldt skalerbare systemkoncept giver os tillige en høj grad af fleksibilitet til vores variable sortiment af artikler samt råderum for yderligere vækst. SSI Schäfers løsning har virkelig imponeret os."

Tags: SSI SCHÄFER

Mere fra SSI SCHÄFER

SSI SCHÄFER

https://www.ssi-schaefer.com/da-dk

SSI SCHÄFER designer, udvikler og producerer løsninger til lagerbygninger, distributionscentre, fabrikker, værksteder samt kontorer. Virksomhedens portefølje omfatter manuelle og automatiserede løsninger til lagring, pluk og sortering, løsninger inden for conveyorsystemer, samt teknologier til affaldshåndtering. Samtidig er SSI SCHÄFER også e…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere