GS1-stregkoder forbedrer patientsikkerhed og logistisk effektivitet.
At bringe 20.000 medicinpakninger dagligt sikkert gennem et centrallager og til 10 hospitaler i Region Hovedstaden kræver et effektivt logistiksystem. Krav om fejlfri plukning og hurtig levering gør GS1-stregkoder til en integreret del af arbejdet.
Hospitaler og sygehusapoteker i Region Hovedstaden
Region Hovedstaden er den største region i Danmark med ca. 1,7 mio. indbyggere, og et medicinforbrug der i 2014 blev opgjort til 3,1 mia. kr. svarende til 4,6 mio. pakninger med medicin.
Med sine 540 medarbejdere, har Region Hovedstadens Apotek til formål at være den centrale aktør i medicinforsyningen til hospitaler og institutioner i Regionen.
Logistikprocessen er vigtig døgnet rundt
Logistikprocessen skal 24/7 understøtte, at den rigtige medicin er tilgængelig. Derfor er effektivitet, kvalitet og pålidelighed vigtige faktorer. I den forbindelse spiller brug af GS1-stregkoder en betydelig rolle. De enkelte produkter modtages, kontrolleres, indlagres og plukkes, og i alle disse enkeltprocesser er identifikation af produktet nødvendigt.
Et produkt kan identificeres visuelt gennem læsning af tekster, varenumre eller anden ID, såsom emballagens udseende. Denne metode er dog langt fra sikker, da mange produkter ligner hinanden meget, og den kritiske information er af branding/design-hensyn ofte tildelt en meget lille del af pladsen på pakningerne.
Derfor er GS1-konceptet en stor hjælp: Producenten påtrykker pakningen en tydelig stregkode. Koderne indberettes sammen med øvrige produktstamdata i forbindelse med listningen af produktet.
Kontrol af, at det er det rigtige produkt
I apotekets ERP-systemer er der indbygget kontroller, der verificerer en paknings identitet gennem scanning af pakkens stregkode. Første gang det sker, er i forbindelse med varemodtagelse og indlagring, hvor det er vigtigt, at varen placeres på rette sted. I denne proces er det også muligt at kvalitetstjekke stregkoden på produktet. En nylig undersøgelse viser, at ca. 90% af de 400 mest anvendte lægemidler er umiddelbart læsbare.
Også i forbindelse med plukning sker et tjek: Når plukkeren er blevet guidet til den rette lagerplacering for produktet, sker en verifikation via scanning af produktets stregkode og dets antal, så det sikres, at apoteket modtager det, de har bestilt.
Medicinrum og patientsikkerhed
På mange måder ligner dispenseringsprocessen det, der foregår på apotekets centrale lager. Pakningerne er jo de samme. Den rette medicin skal identificeres, og det skal verificeres. Også i medicinrummet foregår kontrollen ved scanning af pakningens stregkode, hvor scanningen kontrolleres op imod den ordination, der er lagt i patientjournalen. Der sker en løbende opdatering af masterdata mellem apotekets ERP-system og patientjournalsystemet.
Gevinsten ved anvendelse af en unik standard
Ser man medicinens rejse som en end-to-end proces fra producent til patient, er der mange aktører involveret, bl.a. producent og produktudviklere, lægemiddelgrossister, sygehusapoteker, læger og sygeplejersker. Undervejs er der i hvert led behov for med stor sikkerhed at kunne identificere produktet, så der hele tiden er vished for, at det er det korrekte lægemiddel, der er på vej fremad i værdikæden.
Det er her, at accepten og anvendelsen af en fælles standard giver mening: At der påsættes en GS1- stregkode ved produktets fødsel hos producenten, som alle efterfølgende led kan læse og få til at arbejde sammen med deres egne ERP-systemer. GS1-standarden definerer både syntaks for dataindhold; for hvordan data kan præsenteres i en stregkode; og hvordan data kan deles mellem de enkelte aktører i værdikæden.
Derfor er det set fra sygehusapotekets synsvinkel en meget stor landvinding, at der er enighed om, at GS1 Standarder skal være den samlede pharmabranches valg. Og der vil fremadrettet blive stillet krav om, at der er stregkode på såvel inder- som yderpakninger.
Med de kommende initiativer omkring serienummerering i EUs Falsified Medicines Directive, vil stregkoden få endnu større betydning, og herunder give muligheder for datafangst af lotnumre og udløbsdatoer. Det kan være svært at forestille sig denne udvikling uden GS1 Standarder.