07.11.2021  |  Branchenyt

Pandemien: SCM-uddannelser går som varmt brød

Flertallet af virksomheder har i årtier gjort brug af just-in-time lagersystemer. Men under pandemien førte det til tomme hylder og dyre flaskehalse. Det har sat spotlyset på supply chain-uddannelser i USA og Danmark, som oplever stor søgning af studerende - og som ændrer indhold.

Butikker uden toiletpapir. Gigantskibe der sidder fast i Suezkanalen. Fabrikslukninger i Vietnam. Ugelange køer for containerskibe ud for mange af de store havne over hele verden for at komme af med lasten. Havne nedlukket i Kina. Hidsige prisstigninger og forsyningsproblemer på mange typer råvarer og forsyninger. Mange virksomheder må sige nej til kundeordrer, fordi de mangler materialer eller kvalificeret arbejdskraft eller begge dele.

Logistikproblemer og de globale forsyningskæder fylder godt op på forsiderne af alverdens medier. Pandemien har afsløret just-in-time forsyningskædernes sårbarhed, når der sker en kombination af flere alvorlige forstyrrelser på samme tid. Det skriver mediet Bloomberg Businessweek.

Forsyningskaos udfordrer
Virksomheder over hele verden har været og er stærkt udfordret af den kaotiske forsyningssituation og de haltende globale transportkæder. Mange har kastet sig ud i usædvanlige tiltag. Walmart og Home Depot har for eksempel chartret deres egne cargo-skibe for at undgå for store problemer op til den kommende julegavesæson, som spiller en kæmpestor rolle for mange detailvirksomheder og leverandører til detailsektoren.

Logistikeksperter melder, at virksomheder ikke kan forvente, at de overbelastede havne og trafikknudepunkter vender tilbage til normale tilstande før en gang langt inde i 2022 eller måske endda 2023.

De kaotiske forsyningstilstande har skabt en markant voksende opmærksomhed på fagdisciplinen supply chain management og ikke mindst rekrutteringen af dygtige supply chain professionelle.

Det er nye tider for ansatte i supply chain afdelinger, der indtil pandemiens opståen, ellers har levet et relativt upåagtet liv i skyggen af kollegaerne i finans-, salgs-, product management- og produktudviklingsafdelingerne.

Vi har skruet op for fokus på risici og resiliens i vores uddannelser, ligesom vi også fokuserer mere på digitale værktøjer til overvågning og bedre transparens.

Jan Stentoft

SDU og CBS øger fokus på resiliens
På Syddansk Universitet melder professor i SCM Jan Stentoft, at de har optaget 93 på cand.merc. faget i supply chain management. Det er næsten en fordobling.
”Vi oplever stor interesse for resiliens i forsyningskæden fra både virksomheder og studerende. Vi holder mange eksterne foredrag om emnet, og vi kører lige nu et toårigt forskningsprojekt om supply chain resilience, hvor vi oplever stor interesse”, fortæller han og supplerer:

”Vi har skruet op for fokus på risici og resiliens i vores uddannelser, ligesom vi også fokuserer mere på digitale værktøjer til overvågning og bedre transparens”.

På CBS melder professor Kim Sundtoft Hald, at han oplever markant voksende interesse for valgfag i SCM, fordi SCM ser ud til i højere grad at blive anskuet som en vigtig kompetence for virksomhedernes strategiske overlevelse.

Han supplerer, at CBS oplever stor interesse for supply chain resilience: ”Ja, jeg oplever bestemt en øget interesse for SC-resiliens. Det har stor interesse for virksomheder, og det smitter af på vores studerende og deres emnevalg til for eksempel master thesis på cand.merc.scm og afgangsprojekt på HD-SCM. Jeg oplever ikke dette som et alternativ til Lean og JIT, men mere som et nyt vækstemne indenfor SCM. Et emne der har været der i mange år, men som bestemt er blevet markant stærkere gennem de seneste to år. I øjeblikket oplever jeg tre meget stærke emner i SCM: Resiliens, Sustainability og Digitalisering – og ikke mindst sammenhængen mellem de tre felter”.

Hans kollega Andreas Wieland, lektor på CBS, tilføjer: “Jeg oplever en stigende interesse for supply chain management. Årsagen er covid-19, men også tidligere aktuelle emner relateret til globale forsyningskæder. Vi oplever stor interesse for vores master i SCM, ligesom vi også oplever stigende interesse for vores HD i SCM”.

Nyt liv i SCM-uddannelser
Det har også pustet nyt liv i supply chain uddannelser samt kurser på amerikanske business skoler. Målet er at sikre, at fremtidens supply chain eksperter er klædt godt på til at håndtere fremtidens kriser.

”I mange år har vi betragtet logistik som en selvfølgelighed. Det har pandemien rusket godt op i. Covid-19 krisen har fået os alle til at gentænke logistikkens rolle og betydning”, fortæller Skrikant Datar, der er Dean på Harvard Business School, til Bloomberg Business.

”Problemet med supply chain management-uddannelser var, at både uddannelser og teorier var groet lidt fast i rigide former, ligesom praksis i den virkelige verden også var blevet meget ufleksibel. Både uddannelser og praksis har været udfordret for lidt de sidste mange år. Det er der nu med pandemiens rasen ændret på”, fortæller Hitenda Chaturvedi, der er professor i SCM på Arizona State University.

Højere søgning og ændret indhold
Mange amerikanske business skoler har reageret hurtigt og har øget fokus på fag som risikostyring, data analytics, hjemtagning af produktion og også mere brede fag som kommunikation, etik og bæredygtighed.

Business skoler som Penn State’s Smeal College of Business, Rutgers Business School, Michigan’s Ross School of Business, Arizona State University’s W.P. Carey School of Business og Georgia Tech melder om både øget interesse fra studerende og mere fokus på risici, resiliens samt CSR og kommunikation.

“Covid-19 krisen afslørede svaghederne ved de traditionelle lagersystemer, der fokuserer hårdt på at reducere omkostninger og lagerbindinger”, fortæller Hyun-Soo Ahn, der er professor på Ross School of Business til Bloomberg Business og supplerer:

”Pendulet svinger nu den anden vej. Hos Walmart, der er kendt for sit strenge fokus på bundlinjen, er lagerbeholdningen nu øget med 20 procent, fordi detailgiganten ikke ønsker at risikere tomme hylder op til den vigtige julesæson”.

Lian Qi, der er lektor og leder af SCM-afdelingen på Rutgers Uniervsity siger til mediet Supply Chain Dive: “Vi bliver nødt til at fokusere mere på produktion, fordi vi forventer, at flere amerikanske virksomheder vil hjemtage mere af deres produktion. Det nye øgede fokus på produktion i uddannelsesindholdet vil også omfatte forståelse af produktionsstyring og hvordan placering påvirker værdikædens omkostningsbillede”.

Denne artikel er en del af temaet Tema om ledelse & læring 2022

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere