Pæn lønstigning til it-professionelle

PROSA, fagforbund for it-professionelle, har offentliggjort nye tal for lønudviklingen blandt it-professionelle. Tallene viser, at danske lønmodtagere generelt steg 3,4 procent i løn i 2023, mens it-professionelle steg 4,5 procent i løn. Derudover viser den nye lønstatistik, at it-professionelle reelt har oplevet en lønstigning på 6,8 procent, idet ancienniteten hos de it-professionelle også er et år højere end sidste år.

PROSA har offentliggjort nye tal for lønudviklingen blandt it-professionelle. Tallene viser, at danske lønmodtagere generelt steg 3,4 procent i løn i 2023, mens it-professionelle steg 4,5 procent i løn. Foto:123rf.com..

16.05.2023

SCM.dk

Næstformand i PROSA Curt Kjærsgaard Raavig siger:
”Løn er anerkendelse, løn er motivation, løn er fastholdelse, og i et it-arbejdsmarked, hvor der i den grad er rift om it-professionelle og deres kompetencer er det naturligt, at arbejdsgiverne tænker løn ind som et parameter til at gøre virksomheden attraktiv for ansatte og potentielle jobsøgende”.

Trods en generel pæn lønstigning betyder inflationen på 7,7 dog, at mange it-professionelle vil opleve en reallønstilbagegang på 0,9 procent.
”De it-professionelle skal dog være smerteligt bevidste om, at inflationen spiser af både løn og lønstigning, og det kan de it-professionelle så hente hjem ved individuelle lønforhandlinger eller andre typer af goder”, siger Curt Kjærsgaard Raavig og fortsætter:

”og når man skal ind og forhandle individuelt er det rigtig godt, at man ved, hvordan gennemsnitslønningerne ser ud for it-branchen. Det bedste redskab ved individuelle lønforhandlinger er først og fremmest at bruge argumenter for, hvorfor den enkelte skal stige i løn, men det er også vigtigt at man har gode fakta fra egen branche om lønniveauet”.

It-faget har en overvægt af mænd, men der er et mindre løngab mellem kønnene, end når man kigger på de generelle tal for lønniveauet for mænd og kvinder i Danmark. PROSAs nye tal viser, at kvinder i it-branchen samlet set får ca. 1,5 procent mindre i løn end mændene, hvor der på landsplan i gennemsnit er syv procents forskel på mænd og kvinders løn i samme job. Det glæder PROSAs næstformand:

”Mange virksomheder må i dag sige nej til opgaver, som kræver specialiserede it-kompetencer. Et af værktøjerne til at kunne tage opgaver ind er at få flere kvinder til at interesse sig for it-faget, og her er det klart, at det er enormt positivt, at vi faktisk har gode tal på, at kvinderne belønnes på næsten lige niveau med mændene”, siger Curt Kjærsgaard Raavig.

Samtidig siger han:
”Vi må sammen kæmpe for at forskellen lukkes helt, tænk hvis IT-branchen kunne blive første bevis på at det kan lade sig gøre”.

PROSA har også spurgt medlemmerne til deres kontraktmæssige forhold for at få indsigt i, hvor mange der for eksempel er på jobløn, og tallene viser, at it-folk på denne type af kontrakter typisk arbejder 37 timer om ugen.

”Jeg er rigtig glad for, at vi kan se på tallene, at it-folk på jobløn primært holder sig inden for en ugentlig arbejdstid på 37 timer, og at det ikke bliver en blankocheck for arbejdsgiverne at ansætte på denne type kontrakter. Dermed ikke sagt at jeg ikke finder det problematisk, at arbejdsgiverne ikke sætter regler for, hvor meget man skal arbejde – og PROSA giver gerne råd til, hvordan man sætter de gode rammer”, siger Curt Kjærsgaard Raavig.

Læs også: IT-området blomstrer på Fyn men der mangler specialister

Inden man skriver under på en kontrakt med sin nye arbejdsgiver, er det altid en god ide at få den gennemgået, så man ved, hvad den betyder for ens fremtidige arbejdssituation. Medlemmer af forbundet af it-professionelle kan det få det gjort ved at kontakte PROSA på faglig@prosa.dk.

FAKTA: Hvis du er på jobløn betyder det, at du ikke har en højeste arbejdstid. Du har dermed ikke ret til at afspadsere eller få udbetalt overarbejde. Selvom du har fastsat en arbejdstid på 37 timer i din kontrakt, kan du godt være ansat på jobløn.

- PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online