Pæn lønstigning til it-professionelle

PROSA, fagforbund for it-professionelle, har offentliggjort nye tal for lønudviklingen blandt it-professionelle. Tallene viser, at danske lønmodtagere generelt steg 3,4 procent i løn i 2023, mens it-professionelle steg 4,5 procent i løn. Derudover viser den nye lønstatistik, at it-professionelle reelt har oplevet en lønstigning på 6,8 procent, idet ancienniteten hos de it-professionelle også er et år højere end sidste år.

PROSA har offentliggjort nye tal for lønudviklingen blandt it-professionelle. Tallene viser, at danske lønmodtagere generelt steg 3,4 procent i løn i 2023, mens it-professionelle steg 4,5 procent i løn. Foto:123rf.com..

16.05.2023

SCM.dk

Næstformand i PROSA Curt Kjærsgaard Raavig siger:
”Løn er anerkendelse, løn er motivation, løn er fastholdelse, og i et it-arbejdsmarked, hvor der i den grad er rift om it-professionelle og deres kompetencer er det naturligt, at arbejdsgiverne tænker løn ind som et parameter til at gøre virksomheden attraktiv for ansatte og potentielle jobsøgende”.

Trods en generel pæn lønstigning betyder inflationen på 7,7 dog, at mange it-professionelle vil opleve en reallønstilbagegang på 0,9 procent.
”De it-professionelle skal dog være smerteligt bevidste om, at inflationen spiser af både løn og lønstigning, og det kan de it-professionelle så hente hjem ved individuelle lønforhandlinger eller andre typer af goder”, siger Curt Kjærsgaard Raavig og fortsætter:

”og når man skal ind og forhandle individuelt er det rigtig godt, at man ved, hvordan gennemsnitslønningerne ser ud for it-branchen. Det bedste redskab ved individuelle lønforhandlinger er først og fremmest at bruge argumenter for, hvorfor den enkelte skal stige i løn, men det er også vigtigt at man har gode fakta fra egen branche om lønniveauet”.

It-faget har en overvægt af mænd, men der er et mindre løngab mellem kønnene, end når man kigger på de generelle tal for lønniveauet for mænd og kvinder i Danmark. PROSAs nye tal viser, at kvinder i it-branchen samlet set får ca. 1,5 procent mindre i løn end mændene, hvor der på landsplan i gennemsnit er syv procents forskel på mænd og kvinders løn i samme job. Det glæder PROSAs næstformand:

”Mange virksomheder må i dag sige nej til opgaver, som kræver specialiserede it-kompetencer. Et af værktøjerne til at kunne tage opgaver ind er at få flere kvinder til at interesse sig for it-faget, og her er det klart, at det er enormt positivt, at vi faktisk har gode tal på, at kvinderne belønnes på næsten lige niveau med mændene”, siger Curt Kjærsgaard Raavig.

Samtidig siger han:
”Vi må sammen kæmpe for at forskellen lukkes helt, tænk hvis IT-branchen kunne blive første bevis på at det kan lade sig gøre”.

PROSA har også spurgt medlemmerne til deres kontraktmæssige forhold for at få indsigt i, hvor mange der for eksempel er på jobløn, og tallene viser, at it-folk på denne type af kontrakter typisk arbejder 37 timer om ugen.

”Jeg er rigtig glad for, at vi kan se på tallene, at it-folk på jobløn primært holder sig inden for en ugentlig arbejdstid på 37 timer, og at det ikke bliver en blankocheck for arbejdsgiverne at ansætte på denne type kontrakter. Dermed ikke sagt at jeg ikke finder det problematisk, at arbejdsgiverne ikke sætter regler for, hvor meget man skal arbejde – og PROSA giver gerne råd til, hvordan man sætter de gode rammer”, siger Curt Kjærsgaard Raavig.

Læs også: IT-området blomstrer på Fyn men der mangler specialister

Inden man skriver under på en kontrakt med sin nye arbejdsgiver, er det altid en god ide at få den gennemgået, så man ved, hvad den betyder for ens fremtidige arbejdssituation. Medlemmer af forbundet af it-professionelle kan det få det gjort ved at kontakte PROSA på faglig@prosa.dk.

FAKTA: Hvis du er på jobløn betyder det, at du ikke har en højeste arbejdstid. Du har dermed ikke ret til at afspadsere eller få udbetalt overarbejde. Selvom du har fastsat en arbejdstid på 37 timer i din kontrakt, kan du godt være ansat på jobløn.

- PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

19.12.2024SCM.dk

Virksomheders hardwarehåndtering er fuld af sikkerhedshuller

18.12.2024SCM.dk

Al analyser sparer robotstartup for en halv million i udvikling

17.12.2024SCM.dk

Identitetstyveri kan være en af de største cybersikkerhedstrusler i 2025

11.12.2024SCM.dk

2025 kan byde på tættere integration mellem produktionsteknologi og it

09.12.2024SCM.dk

Cybersikkerhedstiltag giver konkurrencefordele

09.12.2024SCM.dk

Det digitale er godt i gang med at revolutionere forsyningskæden

09.12.2024Columbus

Sponseret

Right to Repair - Revenue Streams

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup