Otte trends for arbejdskraftens globale mobilitet
Her er de otte vigtigste trends for multinationale selskabers politik for global mobilitet.
Ifølge en undersøgelse, Global Talent Mobility Study 2012, foretaget af konsulentfirmaet Towers Watson og sammenslutningen af mobil arbejdskraft Worldwide ERC, kan der identificeres nedenstående otte trends for multinationale virksomheders globale mobilitet:
- Multinationale selskabers politik for mobilitet bliver mere formel og defineret. Godt halvdelen af de adspurgte selskaber har siden 2010 revideret eller udbygget deres politik for global mobilitet.
- Udgiftskontrol bliver en afgørende udfordring. 60 procent af selskaberne forventer store udfordringer med hensyn til global mobilitet de næste tre år. Udgiftskontrol er den udfordring, flest peger på.
- Politik for global mobilitet er mest fremherskende i vestlige multinationale selskaber. 87 procent af de europæiske og 85 procent af de amerikanske selskaber har en politik for global mobilitet imod 51 procent af de asiatiske.
- Forberedelse af nye skatteforhold og selskabsflytninger er det mest outsourcede blandt de multinationale selskaber.
- Multinationale selskaber tilbyder ens vilkår på tværs af landegrænser. Selskaber tilbyder sine ansatte de samme vilkår uanset om medarbejderne flytter til vækstlande eller udviklede lande. Det gælder også uanset jobtype, hvis en medarbejder flytter fra et vækstland til et udviklet land eller fra et vækstland til et andet.
- De fleste udstationerede medarbejdere får samme løn som i hjemlandet. Hovedparten af de udstationerede medarbejdere (82 procent) og ansatte på korttidskontrakter (90 procent) får samme løn som i hjemlandet. Cirka to ud af tre selskaber aflønner forflyttede og nyansatte (også fra andre lande) til lokal løn.
- Flest vestlige multinationale selskaber yder bistand til ægtefæller, der bliver i hjemlandet. 67 procent af de europæiske og 73 procent af de amerikanske selskaber yder bistand til de udstationerede medarbejderes ægtefæller i hjemlandet, mens det kun gør sig gældende for et ud af fire asiatiske selskaber. Næsten alle selskaber yder bistand til ægtefæller og børn, der rejser med ud.
- Selskaberne yder ikke bistand til øvrige familiemedlemmer, der bor i den udstationeredes husstand i hjemlandet.
Se undersøgelsen Global Talent Mobility Study (åbner som pdf-fil)
- JKK