Opslagsværk for Europa omhandler nu også miljøtiltag

EU-Kommissionen har fremlagt et forslag til udvidelse af EU’s taksonomi for bæredygtige investeringer. Det er det samlede opslagsværk, som investorer skal rette sig efter, når der skal kanaliseres investeringer i milliardklassen i den grønne omstilling. Som noget nyt er miljøtiltag kommet med i puljen, hvilket kan blive en game changer for den grønne omstilling, mener DI.

EU-Kommissionen har fremlagt et forslag til udvidelse af EU’s taksonomi for bæredygtige investeringer. Det er det samlede opslagsværk, som investorer skal rette sig efter, når der skal kanaliseres investeringer i milliardklassen i den grønne omstilling. Som noget nyt er miljøtiltag kommet med i puljen, hvilket kan blive en game changer for den grønne omstilling, mener DI. Foto: DI..

22.06.2023

SCM.dk

Hvis vi for alvor skal sætte skub i den grønne omstilling på europæisk niveau, så kræver det, at alle lande er enige om, hvad der er grønt. Et fælles opslagsværk, som også kaldes taksonomien, er det helt centrale instrument, der skal sikre en fælles definition af bæredygtige investeringer på tværs af EU. Tidligere har opslagsværket defineret, hvad der er grønne klimaløsninger. Nu bliver det udvidet med ekstra kapitler om miljøtiltag.

Lederen af DI’s kontor i Bruxelles, Andreas Brunsgaard, er den eneste dansker, der har haft en plads om bordet i den ekspertgruppe, der har rådgivet EU-Kommissionen om taksonomien. Han ser det som en game changer for den grønne omstilling, at taksonomien nu omfatter miljøtiltag. Taksonomien anerkender nu en række teknologier som bæredygtige, eksempelvis vandteknologi, digitale løsninger, kabler og elekronisk udstyr til vedvarende energiinfrastruktur. Det har DI kæmpet for.

”Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling og fremtidssikre EU’s konkurrenceevne, så er der brug for massive investeringer i grønne løsninger. Der er tale om et investeringsniveau, som er så stort, at vi knap kan få begreb om det. Derfor er det helt utroligt vigtigt, at der på tværs af EU er enighed om, hvad der kan betegnes som bæredygtigt, så de mange investeringer havner i de rigtige grønne løsninger, som skal tegne EU’s fremtid”, siger Andreas Brunsgaard og fortsætter:

”Investorer skal fremadrettet oplyse, hvor stor en andel af deres samlede investeringsportefølje, der er bæredygtig i henhold til taksonomien. Det skal sikre transparens i markedet for grøn kapital, undgå green washing og skabe et incitament for investorer til at gå efter bæredygtige investeringer”, siger han.

Læs også: Cirkulær elektronik er en gamechanger for miljøet

Indtil videre har EU-taksonomien kun klassificeret områder, der fremmer bekæmpelse af klimaforandringer. I dag har Kommissionen udvidet taksonomien med et nyt miljøkapitel. Denne del af taksonomien vil omfatte definitioner på bæredygtighed i forhold til investeringer, der bidrager positivt til beskyttelse af vandressourcer, cirkulær økonomi, biodiversitet og bekæmpelse af forurening.

”Den grønne omstilling forudsætter ikke kun, at vi fremmer klimaløsninger lokalt og globalt, men at vi også tager hensyn til vores natur og miljø, som desværre også er negativt påvirket af den måde vi lever, producerer og handler på i dag. Vi skal investere i vores biodiversitet, der er afgørende for, at vi kan få fødevarer og medicin. Vi skal bekæmpe forurening, så mennesker ikke bliver syge. Og vi skal blive bedre til at genbruge fremfor forbruge. Alle de ting og meget mere skal vi fremover tage kollektivt ansvar for i EU, og taksonomien skaber de nødvendige rammer for at få det til at ske”, siger Andreas Brunsgaard.

Ministerrådet og Europa-Parlamentet har nu op til seks måneder til at godkende eller afvise forslaget. Hvis alt går efter planen, vil forslaget være vedtaget inden udgangen af 2023 og dermed træde i kraft med virkning fra 1. januar 2024. Virksomhedsrapportering i henhold til taksonomiens miljøkapitel vil gælde for regnskabsåret 2024.   

- PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

21.11.2024Hans Schourup A/S

Sponseret

Ny samarbejdsaftale mellem WELAND Solutions og Hans Schourup A/S

21.11.2024SCM.dk

Logistikleverandør bruger AI i stort samarbejde med nøgleaktører

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online