Nyt klimasyn er ukendt for mange virksomheder

Har du hørt om det nye energi- og klimasyn, der trådte i kraft den 1. juli i år? Så er du sandsynligvis en blandt ganske få. Men det er helt essentielt, at virksomheder er opmærksomme på de ændrede regler, lyder det fra Energi Fyn.

Halberg koncernen er en af de virksomheder, der er omfattet af klimasyn. Her er Energi Fyns energirådgiver på besøg ved et af deres hoteller for at besigtige de energiforbrugende enheder. Foto: Energi Fyn

10.10.2024

SCM.dk

Mange virksomheder er blevet omfattet af en ny bekendtgørelse om energi- og klimasyn – de ved det bare ikke. Ifølge de nye regler skal en virksomhed have kortlagt minimum 90 procent af det samlede energiforbrug, hvis dette ligger på 2,78-23,61 GWh – og tilsvarende 90 procent af den samlede CO2-udledning.

For nye energisyn skal dette gøres inden den 1. august 2025 – og for klimasynet inden den 1. august 2026. Det gælder både for nye virksomheder, men også hvis virksomheden for nylig har fået gennemført den tidligere version af energisyn, der var krav om, inden nye regler trådte i kraft.

”Vi har forsøgt at kontakte nogle af de kunder, som vi med sikkerhed kan sige vil være omfattet af de nye lovbestemmelser, når vi kigger på deres tidligere forbrug. Og der er samme tendens hele vejen rundt: de har ikke hørt om klimasynet og ved af gode grunde heller ikke, at de skal have udført synet inden for et år”, fortæller Theis Riber Fjord, der er salgschef i Energi Fyns erhvervsafdeling.

Det er Energistyrelsen, der har fået gennemført de nye bestemmelser i sammenhæng med den politiske Aftale for grøn skattereform med videre af 2022. Det er ligeledes Energistyrelsen, der kommer til at håndhæve reglerne, og der er lagt op til alt fra påbud til politianmeldelse og bøder, hvis en virksomhed ikke overholder reglerne.

Mange virksomheder har været vant til at få udført et energisyn hvert fjerde år. Dette har været betinget af regnskabsloven i forhold til antal af medarbejdere og omsætning. Men det er blevet ændret nu.

Læs også: Logistik- og ejendomsudviklingsspecialist tredobler fondskapital

”Med det nye energi- og klimasyn skal du som virksomhed kortlægge 90 procent af det samlede energiforbrug og CO2-udledning, og det inkluderer både varmeforbrug, strømforbrug og transport. Netop transportdelen kommer bag på mange”, lyder det fra Theis Riber Fjord fra Energi Fyn. Han fortsætter:

”Du skal bruge en fagperson til at udføre synet, og du får en rapport, som tilmed giver syn for sagen, hvis der er nogle helt oplagte tiltag, du kan implementere for at få både en økonomisk gevinst og en lavere miljøbelastning”, siger Theis Riber Fjord.

Et energi- og klimasyn tager minimum tre måneder at få lavet. Energi Fyn hjælper virksomheder i hele landet og er én blandt et mindre antal aktører, der især udfører disse syn på Fyn og i trekantområdet.

Kilde: EnergiFyn

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

22.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Slimstock Roundtable - Bella Sky 2024

21.11.2024Hans Schourup A/S

Sponseret

Ny samarbejdsaftale mellem WELAND Solutions og Hans Schourup A/S

21.11.2024SCM.dk

Logistikleverandør bruger AI i stort samarbejde med nøgleaktører

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online