Nye regler vil sende regning for affald tilbage til virksomhederne
En ny bekendtgørelse, der skal få tusindvis af virksomheder til at skære ned på indpakningen af deres produkter, er sendt i offentlig høring. Bekendtgørelsen betyder, at virksomheder, som sender emballage ud i butikkerne, skal betale for det affald, emballagen skaber.
Virksomheder skal fremover betale regningen for at indsamle og genanvende emballageaffald i Danmark. Dermed anspores virksomhederne til at producere mindre og mere miljøvenlig emballage. Det er hovedformålet med en ny bekendtgørelse, som Miljø- og Ligestillingsministeriet, har sendt i offentlig høring.
Bekendtgørelsen følger op på den politiske aftale om udvidet producentansvar for emballage fra 2022, som et bredt flertal i Folketinget står bag. Med aftalen blev det blandt andet besluttet, at regningen for affaldshåndtering af emballageaffald skal flyttes væk fra borgerne og over til virksomhederne.
"Når virksomhederne selv skal betale for indsamlingen af for eksempel brugte shampooflasker og skotøjsæsker, vil de få et stærkt incitament til at producere mindre emballage, og emballage, som er lettere at genanvende. Vi forventer, at det vil øge genanvendelsen af emballage i høj kvalitet med mindst 60.000 tons om året”, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Danskerne skal fortsat sortere affald som de plejer, og det vil fortsat være kommunerne, der indsamler emballageaffald. Men herefter skal kommunerne overdrage affaldet til virksomhederne, som sørger for, at affaldet bliver genanvendt. Samtidig vil danskernes affaldsgebyr blive mindre, fordi producenterne fremover betaler regningen for indsamling og genanvendelse af emballageaffald.
Den nye ordning er en markant forandring af affaldssektoren i Danmark. Derfor har der været en tæt dialog med branchen om de nye regler, som nu sendes i høring.
"Det er en kæmpe opgave, som især virksomhederne står over for, og derfor har der forståeligt været bekymringer fra branchen, som vi også har drøftet i aftalekredsen”, siger Magnus Heunicke og fortsætter:
"F.eks. styrker vi tilsynet med de virksomheder, som ikke tilmelder sig producentregisteret og dermed indgår i ordningen, selvom de har pligt til det. Det er vigtigt, at alle kommer med, så alle virksomheder bidrager til at betale regningen”, siger Magnus Heunicke.
Læs også: Logistikaktør lægger emissions-kortene på bordet
Fristen for tilmelding til producentregistret var 31. august 2024, men virksomheder, som er omfattet af ordningen og ikke har tilmeldt sig, kan fortsat gøre det. Miljøstyrelsen har allerede sendt breve til 10.000 virksomheder om de nye regler og arbejder på at sende yderligere breve ud målrettet relevante virksomheder. Emballagebekendtgørelsen er i høring frem til den 1. november 2024.
Kilde: Miljøministeriet
/ PiB