Nye it-sikkerhedskrav koster kassen

Over 1.400 danske virksomheder står til at blive ramt af det kommende NIS2-sikkerhedsdirektiv fra EU, hvilket vil kræve samlede it-investeringer på op til 448 millioner kroner.

Dele af detailhandlen samt en række fødevareproducenter, restauranter og transportvirksomheder, nu defineret som en del af den kritiske infrastruktur, der skal leve op til de massive it-sikkerhedskrav, som NIS2-direktivet kommer med. Foto: Arkivfoto..

16.11.2022

SCM.dk

Et stort antal danske virksomheder bliver snart ramt af nye massive it-sikkerhedskrav fra EU. Men de færreste af de ramte virksomheder er sandsynligvis klar over det, og risikerer derfor at blive ramt af millionstore bøder, hvis de ikke lever op til kravene.

Fra medio 2024 skal over 1.400 danske virksomheder have implementeret en række omfattende sikkerhedsforanstaltninger, da de med et nyt EU-direktiv, NIS2, bliver defineret som en del af den kritiske infrastruktur. Tidligere har blot 130 danske virksomheder været en del af den kritiske danske infrastruktur.

Den kritiske infrastruktur
Blandt andet bliver dele af detailhandlen samt en række fødevareproducenter, restauranter og transportvirksomheder, nu defineret som en del af den kritiske infrastruktur, der skal leve op til de massive it-sikkerhedskrav, som NIS2-direktivet kommer med.

”NIS2 har mange gode elementer, da vi på grund af digitaliseringen af samfundet også naturligt får flere virksomheder, der bliver kritiske for Danmark. Men mange af de 1.400 virksomheder ved sandsynligvis ikke, at de pludselig er blevet en del af Danmarks kritiske infrastruktur. De står nu overfor massive it-investeringer, og risikerer enorme bøder, hvis de ikke når at implementere de nye sikkerhedskrav i tide”, siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

Lever virksomheden ikke op til NIS2-direktivet, risikerer de bøder på op til 75 millioner kroner eller 2 procent af virksomhedens omsætning – alt efter hvad der er højest.

Massive investeringer
EU forventer, at de virksomheder, der skal leve op til det nye NIS2-sikkerhedsdirektiv skal øge deres it-investeringer med 20-30 procent.
For de danske virksomheder anslår analysevirksomheden IDC, at hver virksomhed i gennemsnit vil få en merudgift på 350.000 kr., hvilket svarer til samlede ekstra it-investeringer for de 1.400 berørte virksomheder på 448 millioner kroner.

IT-Branchen advarer om, at så store investeringer ikke bare er noget, man implementerer på kort tid.

”Selvom direktivet først træder i kraft i 2024, så er implementeringstiden stadig forholdsvis kort, når det handler om så store it-investeringer. Det er derfor vigtigt, at myndighederne hurtigt får orienteret alle berørte virksomheder om, at de er omfattet af det kommende sikkerhedsdirektiv. Ellers risikerer vi en situation, hvor virksomhederne ikke har mulighed for at afsætte midlerne og ressourcerne i tide”, siger Natasha Friis Saxberg.

Øgede krav
Som noget nyt stiller NIS2 skrappe krav til både ledelsen, virksomhedens risikostyring og rapportering.

”Ledelsen får nu direkte ansvar for, at cyberrisikoen bliver identificeret og håndteret samt, at NIS2-kravene overholdes. Sker det ikke, kan myndighederne faktisk forbyde de ansvarlige chefer at have en ledelsesfunktion. Så de nye krav kan pludselig også have store personlige konsekvenser”, fortæller Jacob Herbst, CTO i Dubex A/S og medlem af det nationale Cybersikkerhedsråd samt forperson i IT-Branchens policy board for cybersikkerhed.

Læs også: It-sikkerhed handler meget om adfærd

En stor del af kravene handler om at kunne forebygge og minimere cyberangreb – ikke bare hos en selv, men også i forhold til hele ens værdikæde. Det er især inden for disse områder, Jacob Herbst forventer, at virksomhederne skal investere og fokusere:

• Uddannelse af ledelsen
• Risikoanalyser med både forebyggende og begrænsende tiltag
• Sikkerhedspolitikker og procedurer
• Cyberhygiejne og adgangskontrol
• Forsyningskædesikkerhed for leverandører
• Håndtering af sikkerhedshændelser og rapportering indenfor 24 timer
• Beredskabsplaner og krisehåndtering

Jacob Herbst påpeger samtidig, at det er vigtigt at få lavet en national implementeringsplan og få hjulpet virksomhederne, så vi i Danmark undgår den forvirring og panik, der opstod, da Persondataforordningen blev indført.

”Danske myndigheder og virksomheder har en tendens til at overimplementere EU-lovgivningen. Men det er dyrt at være klassens duks, så vi skal hjælpe virksomhederne med at finde den rette balance, så der kommer styr på it-sikkerheden og leves op til reglerne, uden at virksomhederne mister overblikket og investerer store beløb i unødige tiltag”, slutter han.

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

24.07.2025SCM.dk

Syv stærke AI-projekter skal løfte dansk forskning og digital innovation

24.07.2025AGR

Sponseret

Undgå overfyldte lagre og forsinkelser under leverandørlukninger

22.07.2025SCM.dk

Kunstig intelligens skal samle Europas viden om avancerede materialer

18.07.2025SCM.dk

DHL investerer massivt i automatisering og vækst

14.07.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Danfoil har optimeret lagerstyringen med Delfi Technologies

10.07.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Danmarks største vinbutik satser på digitale prisskilte for bedre kundeoplevelse

10.07.2025SCM.dk

IFS løfter industriel AI til nyt niveau med opkøb af TheLoops

08.07.2025SCM.dk

Geopolitik og teknologi i fokus på EOT 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia