27.03.2015  |  Lager & distribution

Modulvogntog er en miljøgevinst

Siden sommeren 2014 har plastrør-producenten Wavin transporteret sine produkter med modulvogntog hele vejen til og fra sin fabrik i Hammel. Det reducerer antallet af lastbiler med cirka 1.500 per år.

Der er mange måder at trimme forretningen og samtidig skåne miljøet på. For Wavin, der producerer plastrør, var det oplagt at optimere transportdelen af virksomhedens relativt lette produkter, fordi den fylder meget i det samlede energiregnskab.

Læs også: CO2-neutral transport i Tyskland

"Meget af vores samlede CO2-udledning stammer fra selve transporten af de færdigproducerede produkter, og vi har derfor altid kigget på optimeringsmuligheder i vores logistik, blandt andet brug af modulvogntog", fortæller Heidi Berthelsen, logistikdirektør i Wavin.

Det samfundsøkonomiske og klimamæssige potentiale ved modulvogntog, underbygges blandt andet af flere rapporter fra EU-Kommissionen, der viser en klar sammenhæng mellem større køretøjer og mindre brændstofforbrug – og dermed mindre CO2-udledning.  

”Vores egne beregninger og erfaringer fra blandt andet Sverige, hvor der er en lang tradition for at køre med modulvogntog overalt, viser, at brug af modulvogntog i gennemsnit sparer cirka 15 procent brændstof og CO2 i forhold til kørsel med almindelige lastbiler. Det er i høj grad med til at øge konkurrenceevnen for en virksomhed som Wavin”, siger Heidi Berthelsen.

En tredjedel færre lastbiler
Et modulvogntog er en lastbil, der er længere og må transportere mere gods end almindelige lastbiler. Som en tommelfingerregel kan to modulvogntog erstatte tre almindelige lastbiler, hvilket betyder en tredjedel færre lastbiler på vejene. I Wavins tilfælde beløber det sig op til mere end 1.500 færre lastbiler på vejene om året.

"Hvis ikke vi fylder vores biler helt op, så kører vi med luft, og det er jo ikke fornuftigt", siger Heidi Berthelsen.

Hun oplyser, at Wavin sammen med logistikpartneren, transportfirmaet Frode Laursen, i en årrække har arbejdet intensivt med at effektivisere transporten og gøre den store post, som logistikken udgør, mindre.  

Fik vejen tilpasset modulvogntog
Kørsel med modulvogntog er derfor ikke nyt for Wavin, når det gælder leverancer til Norge og især Sverige. Men Wavin havde det problem, at vejen fra fabrikken i Hammel nordvest for Aarhus og ud til den østjyske motorvej ikke var gearet til modulvogntog. Derfor måtte man køre de cirka 20 kilometer ud til motorvejen med den ene anhænger først og dernæst køre tilbage for at hente den anden.

Først herefter blev de to anhængere koblet sammen med lastbilen. Den procedure tog typisk en time og kostede både unødvendig CO2-udledning og penge. Derfor tog Wavin sammen med Frode Laursen kontakt til Favrskov Kommune for at få vejene til fabrikken tilpasset, så det var muligt at komme rundt med modulvogntog i blandt andet vejkryds og rundkørsler. Og kommunen tog godt imod initiativet:

Årlige besparelser med modulvogntog

  • 1.500 færre lastbiler på vejene til og fra fabrikken i Hammel
  • Ca. 200.000 færre kilometers kørsel
  • 50-60.000 liter mindre dieselforbrug
  • 130-150 tons mindre CO2-udledning

Kilde: Wavin

"Det er vigtigt for Favrskov Kommune, at vi har nogle stærke og konkurrencedygtige virksomheder. Derfor er vi også meget positive overfor, at flere virksomheder i kommunen vil benytte en mere energi- og omkostningseffektiv transportform som modulvogntog. Samtidig vil vi naturligvis sikre os, at kravene til trafiksikkerhed er opfyldt", har borgmester Nils Borring (A) tidligere udtalt.

I 2013 blev Wavin og Favrskov Kommune enige om at foretage en analyse af, hvilke sving og vejkryds, der skulle tilpasses, og hvad ville det koste. Kommunen forestod analysen i samarbejde med Cowi.

"Vores investering har betalt sig hjem på kort tid. Vi har betalt cirka en halv million for de vejkryds i Hammel, der skulle ændres, så modulvogntogene kan køre helt ind til fabrikken. Favrskov Kommune har betalt analyse- og projekteringsarbejdet", oplyser Heidi Berthelsen. Hele processen har taget et par år og har ifølge logistikdirektøren ikke budt på større vanskeligheder.  

Også modulvogntog indenlands
De fleste transporter, der skal til de to store indenlandske destinationer i Albertslund og Billund, kører nu også som modulvogntog. For øjeblikket arbejdes der på at komme til at køre om natten, da det giver en kortere transporttid, fordi der er mindre trafik. Det betyder samtidig, at chaufføren kan køre mere effektivt og spare diesel, fordi han ikke skal bremse så meget.

Læs også: DB Schenker og Maersk i samarbejde om mindre CO2

Generelt ser Heidi Berthelsen et stort potentiale i modulvogntog for virksomheder, der producerer materialer, der ikke vejer for meget. 

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere