Midt- og vestjyske virksomheder får hjælp til at ansætte udenlandsk arbejdskraft

Antallet af arbejdspladser stiger år for år, mens antallet af danskere i den arbejdsdygtige alder falder. Det misforhold mærker man også helt lokalt i Holstebro. Nye tal fra Dansk Erhverv viser, at man i Holstebro kommer til at mangle 2.600 personer i den arbejdsdygtige alder frem mod år 2040. Tallet for Herning er 3.500.

Erhvervsforum Holstebro og Erhvervsrådet Herning & Ikast-Bande har inviteret virksomheder ind til dialogmøde med Styrelsen for international rekruttering og integration til dagligt kaldet SIRI. Foto: Business Region MidtVest

25.07.2024

SCM.dk

På den baggrund havde Erhvervsforum Holstebro og Erhvervsrådet Herning & Ikast-Bande inviteret virksomheder ind til dialogmøde med Styrelsen for international rekruttering og integration til dagligt kaldet SIRI. 

”Vi hører ofte fra virksomhederne, at de har svært ved at rekruttere danske medarbejdere, og derfor er mange begyndt at kigge efter udenlandske kandidater. Men det er en svær øvelse at gå i gang med, og det er baggrunden for at vi har inviteret SIRI her til Holstebro, for at gøre os alle klogere på dette felt”, siger Peter Kjeldbjerg, direktør Erhvervsforum Holstebro. 

Torben Jensen, kontorchef i SIRI stod for oplægget til de lokale virksomhedsledere, som var et mix af virksomhedsledere, rekrutteringsfolk og andre med interesse i tiltrækning af international arbejdskraft. SIRI er den styrelse som skal udstede arbejdstilladelser til nye udenlandske medarbejdere, som kommer fra et ikke EU-land. 

”Vi har fokus på at levere en effektiv sagsbehandling for det er klart, at det er afgørende for virksomhederne, at de hurtigst muligt kan få en kommende medarbejder i gang i virksomheden. Derfor gør vi også virksomhederne opmærksomme på muligheden for at blive Fast Track certificerede hos os, det fremmer sagsbehandlingen og forkorter sagsbehandlingstiden”, forklarer Torben Jensen. 

Med en Fast track-certificering kan en udlænding anmode om hurtig jobstart og den gennemsnitlige sagsbehandlingstid var i 2023 på 25 dage, mod 38 dages sagsbehandlingstid efter de øvrige erhvervsordninger. 

For at opnå opholdstilladelse er det blandt andet en betingelse, at udenlandske ansatte ansættes på sædvanlige danske vilkår i forhold til løn- og ansættelsesforhold. SIRI oplyser desuden, at de fleste udenlandske medarbejdere fra lande uden for EU, som kommer til Danmark for at arbejde, er fra Indien, Storbritannien, Ukraine, Kina, USA og Tyrkiet.

En af de virksomhedsledere, som deltog i oplægget, var Morten Madsen, Koncern HR-chef i Holstebro virksomheden BIRN. Og han fik god inspiration med hjem:

”Som alle andre større produktionsvirksomheder her i Midt- og Vestjylland, så kæmper vi med at fastholde og få besat ledige stillinger med de rette kandidater. Derfor begynder vi nu at kigge mod udlandet, og jeg vil straks hjem og kigge ind i, hvordan vi kan blive fast-track certificeret hos SIRI. Jeg savner dog et større fokus fra politikernes side på at lempe vilkårene for arbejdstilladelser til timelønnede, dem er og bliver der voldsom efterspørgsel på”, påpeger Morten Madsen.   

En anden af de virksomheder som var repræsenteret var Welcon fra Give. 

”Vi er en virksomhed, som bruger meget international arbejdskraft, da det er svært at få svejsere og smede i Danmark. Vi var med, da vi gerne vil være så oplyste som muligt i forhold til gældende regler og processer, da det kan forenkle nogle af de tunge arbejdsgange, der er med at få arbejdskraft til Danmark. Alle dokumenter og kommunikation til offentlige instanser er primært på dansk, hvilket vanskeliggør det for medarbejderen, som gør, at vi skal hjælpe medarbejderne hele vejen gennem processen. Vi ville derfor gerne se, om der var mulighed for at gøre noget endnu bedre og give feedback til SIRI”, fortæller Zandra Lindskov Oxlund, HR. Assistent hos Welcon.

Med på mødet var også Workindenmark, som yder gratis hjælp til danske virksomheder i forhold til at rekruttere udenlandske medarbejdere. Det handler om rekruttering af udenlandske medarbejdere i de brancher, hvor der er dokumenteret mangel på arbejdskraft. Lige for øjeblikket er der syv brancher, nemlig; industri, bygge-anlæg, grøn energi, IT, life science, sundhed og hotel og restauration. Workindenmark er en del af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som hører under Beskæftigelsesministeriet

”Workindenmarks rekrutteringskonsulenter giver vejledning og håndholdt hjælp til alle arbejdsgivere i Danmark, som ønsker at rekruttere fra udlandet – uanset om virksomheden er helt grøn inden for international rekruttering eller har mange års erfaring. Vi kan hjælpe med at øge puljen af kvalificerede ansøgere primært fra Europa til både faglærte og højkvalificerede stillinger, som generelt er svære at besætte med arbejdskraft fra Danmark alene”, fortæller Kia Sørensen, specialkonsulent hos Workindenmark.

Hos Business Region MidtVest, der består af kommunerne Lemvig, Ikast-Brande, Struer, Herning, Holstebro, Skive og Ringkøbing-Skjern arbejder man målrettet på at løse udfordringerne i forhold til rekruttering. 

Læs også: Motorola opruster for at tage livtag med Norden

”Udfordringen findes hos virksomheder i alle vores syv kommuner, derfor arbejder vi med at styrke virksomhedernes muligheder for at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Vi har netop igangsat en indsats, som skal modne lokale virksomheder frem mod at lykkes med rekruttering, ansættelse og fastholdelse af udenlandske kandidater. Så derfor inviterer vi i efteråret lokale virksomheder til workshops, hvor virksomhedslederne kan opnå indsigt i, hvordan man ansætter, og hvad der skal til for, at det bliver en succes”, forklarer Buster Kudsk Jørgensen, projektleder i Business Region MidtVest. 

Kilde: Business Region MidtVest

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

29.10.2024SCM.dk

Konflikten i Det Røde Hav sender CO2-udledningen på rekord-niveau

29.10.2024SCM.dk

Månedens udfordring: Forsyningskæden skal først og fremmest være fleksibel

28.10.2024SCM.dk

Ny stor aftale om etablering af ladeinfrastruktur ved 27 terminaler

24.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale prisskilte løfter kundeservice til nye højder

24.10.2024SCM.dk

Greater Copenhagen ligger i top i OECD inden for udvikling af grøn teknologi

24.10.2024SCM.dk

Klimapolitikken lider fordi ulighed i CO2-aftryk undervurderes

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online