Mere gennemsigtighed vil gavne globale transportkæder

Den globale transport bliver igen og igen udsat for disruptions. Blokaden af Suezkanalen i marts er et godt eksempel på det sårbare system, som ifølge hollandsk SCM-professor bliver forværret af lav gennemsigtighed. Han mener, der er behov for højere gennemsigtighed, hvis den globale handel skal fortsætte med at udvikle sig i fremtiden.

”De globale forsyningskæder var presset efter et år med pandemi, og blokaden af Suezkanalen skubbede blot supply chain ledere endnu længere ud i fortvivlelse”, fortæller professor Rob Zuidwijk. Arkivfoto..

09.08.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det megastore containerskib Ever Given satte sig fast på tværs af Suezkanalen i marts måned, og her blev skibet siddende fastspændt i næsten en uge. Det betød massive forsinkelser af omkring 80 kæmpestore containerskibe og hundredvis af andre transportskibe.

Ever Given var på vej til Rotterdam Havn, hvor det i skarp konkurrence med mange andre containerskibe ville have konkurreret om den knappe havne-, kran- og mandskabskapacitet for at få containerne bragt i land og transporteret med lastbil – og måske tog – videre ud til virksomheder og forbrugere i vidtforgrenede forsyningskædesystemer i hele Europa.

Containere indeholder alskens forbruger- og industrivarer – varer som i foråret blev forsinket, endnu mere forsinket. Transportkæderne var nemlig i forvejen forsinket, fordi covid-19 både har begrænset mandskabskapaciteten og skabt ændrede samt ujævne efterspørgselsmønstre.

Gennemsigtighed over for eksterne parter vil bidrage til at redegøre for handlens legitimitet, hvad angår fair deling af gevinster og miljømæssig forsvarlighed

Rob Zuidwijk

Blokaden af Suezkanalen har synliggjort det globale transportsystems sårbarhed, og det har skabt en intens debat om, systemet nu er godt nok, og hvordan systemet kan blive bedre og mindre sårbart. Professor i global supply chain management ved Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) Rob Zuidwijk har i universitetets nyhedsbrev RSM Discovery bidraget til debatten med budskabet om, at der er behov for mere gennemsigtighed i de globale transportkæder, se mere her.

Han peger på, at den eksponentielle vækst i global handel og logistik har en pris eller skyggeside. Faktisk mener han, at væksten har tre skyggesider eller udfordringer, nemlig: 1) Væksten i containerskibenes størrelse har snævert set skabt fordele, men det har samtidig belastet andre dele af forsyningskæden, 2) de globale forsyningskæder er splittet op i mange mindre komponenter, og det har medført øget kompleksitet samt reduceret gennemsigtighed, og endelig 3) mangel på gennemsigtighed hæmmer arbejdet med at reducere kædernes CSR-belastning, og det skader den globale handels legitimitet og omdømme.

LÆS OGSÅ: Ever Givens blokering af Suezkanalen skaber langvarig dominoeffekt

Logistik: Er stordrift altid det bedste?
Den enorme vækst i global handel de sidste årtier har ifølge Rob Zuidwijk drevet væksten i størrelsen på de containerskibe, der transporterer langt størstedelen af handelsvarerne. Professoren fremhæver, at stordriftsfordelene ved større skibe har bredt sig til behov for kunstige kanaler som Suezkanalen og Panamakanalen, større og dybere havne, mere og kraftigere containerhåndteringskapacitet i havne og udbygning af transportkapacitet til og fra havnene etc.

Han argumenterer for, at væksten i containerskibenes størrelse presser andre dele af de vidtforgrenede forsyningskæder, og at det skaber højere driftsmæssige risici. Det skal også ses i lyset af, at krav om hurtige leveringstider og just-in-time leveringer har bredt sig, hvilket øger sårbarheden i de globale forsyningskæder.

Han refererer til rapporten ”The Impact of mega-ships” udgivet af The International Transport Forum i 2015, der redegør for, hvordan stordriftsfordelene ved mega-skibene ikke spreder sig til andre dele af forsyningskæden. Rob Zuidwijk skriver: ”De globale forsyningskæder var presset efter et år med pandemi, og blokaden af Suezkanalen skubbede blot supply chain ledere endnu længere ud i fortvivlelse”.

Information: Hvad sker der upstream?
Disruptions i stil med Suez-balladen er ifølge professoren ikke lette at løse, netop fordi kompleksiteten i forsyningskæderne er blevet så omfattende. Forsyningskæderne er typisk opdelt i mange niveauer eller led. Den direkte modtager af varer fra et forsinket skib har som regel godt styr på forsinkelsen og kan forsøge at kompensere for forsinkelsen på forskellige måder. Men de næste led i kæderne, er som regel helt uvidende om, hvad der foregår og derfor helt uforberedt på forsinkelsen.

”Vi har igen og igen set, hvordan disruptions fra naturkatastrofer som for eksempel jordskælv og oversvømmelser, geopolitiske hændelser som for eksempel Brexit og driftsmæssige forstyrrelser som for eksempel Suez-blokaden fanger producenter på det forkerte ben, fordi de lige pludselig ikke modtog forsyninger af kritiske varer fra leverandører”, skriver Rob Zuidwijk.

Der er derfor øget opmærksomhed på disciplinen ’risikostyring’ i ledelse af forsyningskæder, og professoren argumenterer for, at en højere grad af gennemsigtighed vil gøre det lettere for aktører i forsyningskæderne at forebygge risici ved større supply chain disruptions.

Organisation: Gør vi de rette ting?
Rob Zuidwijk peger også på, at det kan godt være, at globaliseringen medfører øget økonomisk velstand for mange virksomheder og lande; men at det ikke nødvendigvis medfører gevinster for klodens sundhedstilstand.

”Hvordan sikrer vi for eksempel, at de små landmænd, som producerer vores fødevarer, modtager en fair del af den pris, som forbrugerne betaler for deres varer? Hvordan ved vi som forbrugere, at CO2-afrykket på de varer, vi køber, er så lav som mulig? Gennemsigtighed over for eksterne parter vil bidrage til at redegøre for handlens legitimitet, hvad angår fair deling af gevinster og miljømæssig forsvarlighed”, skriver professor Rob Zuidwijk.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Denne artikel er del af et tema:

Tema om levering & transport 2021

Relateret indhold

02.07.2025SSI Schäfer

Sponseret

Draper Tools maksimerer effektiviteten med en semi-automatiseret lagerløsning

01.07.2025Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Honeywell CT32 håndterminal

30.06.2025SSI Schäfer

Sponseret

Nyt logistikcenter indviet i Varberg, Sverige: SSI SCHÄFER leverer fuldautomatisk lager til Apotea

25.06.2025KNAPP A/S

Sponseret

Hurtige trends og hård konkurrence er drivkræfterne bag KICKS lagerautomatisering

20.06.2025SCM.dk

Partnerskab sætter ny standard for forsyningskæder

20.06.2025Axacon A/S

Sponseret

Sådan ser regnestykket ud, når du fortsætter med manuelle lagerprocesser

17.06.2025SCM.dk

Taulov Dry Port nærmer sig fuld kapacitetsudnyttelse

16.06.2025Consafe Logistics

Sponseret

Fremtidens Lagerstyring: Download Rapporten med 5 Nøgletal og Indsigter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia