Mere digital og automatiseret metalbearbejdning
Den 25. til 28. april bliver der rig lejlighed til at blive opdateret med det seneste inden for metalbearbejdning, når der holdes VTM Summit 2023 i Odense. Tendensen til øget automatisering og digitalisering ved CNC-maskinerne vil over de fire dage komme i forreste række.
Om få måneder samles metalbearbejdningens danske aktører i Odense Congress Center til VTM Summit 2023, der holdes i dagene 25. til 28. april. Her vil tæt ved 120 udstillere vise eksempler på de løsninger, som de repræsenterer fra tusinder af producenter inden for CNC-værktøjsmaskiner til både spåntagende såvel som pladeformende metalbearbejdning, tilhørende holdende og skærende værktøj, avanceret måleteknologi, køle-/smøremidler, Cad-/Cam-løsninger, Additive Manufacturing , AM, og øvrigt udstyr på området.
Metalvirksomhederne har øget deres kompetencer på digitalisering og automatisering, hvilket naturligt også vil afspejle sig på messen. Duroc Machine Tool, Randers, har valgt at udvide standarealet, og øge antallet af kørende spåntagende CNC-maskiner fra DN Solutions på arealet samtidig med, at de seneste erfaringer inden for producentens robotprogram vil blive fuldt integreret sammen med Durocs egen automationssoftware:
”Højautomatiseret metalbearbejdning er en del af DNA´en hos DN Solutions, og kombineret med vores egen software og det tilhørende skuffesystem, så viser vi os frem med bud på morgendagens metalbearbejdning i Odense”, fortæller CEO for Duroc Machine Tool Søren Gerber, der også har taget del i messeudvalgsarbejdet frem mod VTM Summit 2023.
Og han vil ikke være alene om at vise fremadrettede bud, hvor CNC-maskinerne ikke står alene, men indgår i større eller mindre celle-opstillinger. Det gælder også hos Masentia A/S, der vil være på plads med tilsvarende fremadrettede eksempler på brug af deres respektive løsninger inden for CNC-maskiner. Og så stiller Masentia, ligesom en række af de øvrige udstillere skarpt på de muligheder, som den seneste højteknologi tilbyder de unge. Der er brug for flere unge lærlinge, og de skal inspireres i Odense, ligesom det øvrige omgivende samfund.
VTM Summit 2023 er derfor også en eksponering af en spændende og fremadrettet industri, hvor der i Danmark er en række World Class-producenter, som løbende skal have adgang til de seneste og mest avancerede teknologier for at fastholde og fortsat udbygge deres respektive positioner i et fortsat mere globalt verdensmarked.
Også på de formende pladebearbejdningsteknologier vil digitalisering og høj automatiseringsgrad dominere løsningerne hos blandt andet Bystronic Danmark, der vil være på plads med noget af det seneste inden for fiberlaserskæring såvel som kantpressere og den tilknyttede software. I øvrigt for første gang i en længere årrække, hvor Bystronic nu tilslutter sig øvrige førende pladebearbejdningsudbydere på messen i Odense som Salvagnini Scandinavia, Amada Denmark, Prima Power Denmark, LVD, Eagle Scandinavia,
Timesavers Nordic og danske Fladder Group for at nævne de største fabrikanter ligesom AVN Pladeteknik A/S, vil være på plads, og tilsvarende repræsenterer tyske Trumpf inden for på pladebearbejdning, lasermærkning og egentlig 3D-metalprint i Odense.
Messen er samlingspunkt for de tilhørende teknologier, og herunder ikke mindst måleteknik, hvor de førende danske leverandører også i år er på plads med både berøringsfrie målemaskiner, anført af CT-skanning og øvrig teknologi såvel som traditionelle 3D-inspektionsløsninger såsom koordinatmålemaskiner og måleure og mikrometerskrueløsninger med meget mere. Zeiss er direkte repræsenteret, gennem deres danske salgs- og serviceselskab, ligesom det gør sig gældende for Hexagon, mens tyske Wenzel er repræsenteret gennem Kyocera Unimercos Metrologi-division, Fron-Tech repræsenterer britiske Renishaw, MTS Randers er til stede og medbringer maskiner fra blandt andet DeMeet samt softwaren 1Factory og Metrologic vil have tyske Werths målemaskiner med mere på standen i Odense.
3D-print er – ud over hos AVN Pladeteknik - også et fremtrædende tema hos først og fremmest Prototal Damvig A/S såvel som Edge-Team med flere på deres respektive stande. Messen er tilsvarende godt repræsenteret inden for Cad-/Cam-løsninger og køle-/smøremidler med mere.
Læs også: Nyt blåt pulver rykker grænser for 3D-print
På værktøjssiden, både holdende og skærende, er messen anført af de største producenter, enten direkte eller gennem deres danske repræsentanter, og produkterne vil i vid udstrækning kunne ses hos maskinforhandlerne, hvor de vil indgå i de mange kørende Live-demonstrationer, som vil dominere på VTM Summit 2023.
Det gælder eksempelvis for OSG Scandinavia, hvis direktør Peter Jørgensen ligesom Søren Gerber, har taget del i det forberedende messeudvalgsarbejde. Han glæder sig over, at der er opbakning stort set hele raden rundt, når det gælder moderne metalbearbejdning:
”Ud over at vise os frem med moderselskabets program, så repræsenterer vi nu også et komplet program inden for skærende værktøj, idet vi også er eneforhandler af Tungaloy. I Odense udstiller vi i øvrigt sammen med Haimer, og viser i praksis moderne forindstilling og værktøjsopmåling Live på standen, hvor vi glæder os til at tage imod landets industriteknikere, værktøjsmagere og øvrige produktionsmedarbejdere, og svare på tekniske spørgsmål om det seneste inden for spånbearbejdning. Vi hos OSG mener, at det er vigtigt med en fagmesse i Danmark”, fastslår Peter Jørgensen.
I messeudvalget sidder også repræsentanter fra Kyocera Unimerco, som ligeledes vil præsentere Live-bearbejdning på deres stand, hvor der vises både skærende og holdende værktøj såvel som målemaskiner og –udstyr. Tilsvarende gør sig gældende for Seco Tools direktør Henrik Mathiassen, og QRS’ marketingdirektør Olav K. Sjørslev, der begge også sidder i messeudvalget, og er garanter for fire spændende dage med højautomatiseret og digitaliseret metalbearbejdning i front.
- PiB