Mangel på arbejdskraft kan føre til stigende priser
Beskæftigelsen vil fortsat være historisk høj i både 2024 og 2025. Det forventer De Økonomiske Råd i deres netop offentliggjorte vismandsrapport. Det understreger behovet for arbejdsmarkedsreformer, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne. For manglen på kvalificerede medarbejdere skubber virksomhederne – og i sidste ende Danmark – ud af balance.
Presset på arbejdsmarkedet letter ikke foreløbig, lyder det i den netop offentliggjorte vismandsrapport. Derfor er det helt afgørende at sætte gang i reformer på arbejdsmarkedet for at mindske risikoen for lønpres, højere inflation og stigende forbrugerpriser, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne:
”Vismændene fremhæver, at virksomhederne i en længere periode har absorberet lønstigningerne selv, hvilket har ædt mere og mere af fortjenesten. Men det kan virksomhederne ikke holde til i længden. Derfor vil man uundgåeligt blive nødt til at sende omkostningerne videre til forbrugerne i form af stigende priser, for at forretningen kan løbe rundt”, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.
Vismændene peger på, at en ubalance på arbejdsmarkedet kan føre til stigende priser, der fører til en stigning i inflationen. Samtidig svækker stigende lønninger også Danmarks globale konkurrenceevne, da medarbejderne ikke er blevet mere produktive. Det betyder, at det på sigt kan blive dyrere at producere varer i Danmark end i udlandet, og Danmark mister konkurrencefordele.
Læs også: Tendens til faldende efterspørgsel i metalindustrien
”For at lette presset på det danske arbejdsmarked, er det nødvendigt at øge arbejdsudbuddet. Det er simpelthen en bunden opgave. Det kan for eksempel ske ved at styrke gevinsten ved at arbejde som senior og gøre det nemmere at rekruttere internationalt. Desværre ser vi i øjeblikket, at det går den forkerte vej, hvor politikerne laver mere i stedet for mindre bureaukrati for virksomhederne, når de søger efter udenlandske kollegaer”, siger Maria Schougaard Berntsen.
Kilde: TEKNIK Arbejdsgiverne
/ PiB