Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

I april 2024 falder den første deadline for producentansvar for emballage. Her begynder indberetningen af data om emballagemængder. Målet er mest mulig bæredygtighed. Der er heldigvis hjælp at hente. Den kollektive ordning Emballageretur lancerer nemlig nu det digitale værktøj ’Budgetskemaet’, der er en god løftestang.

”Det er en enorm opgave, som skal løftes af virksomhederne både individuelt og i fællesskab”, fortæller Morten Harboe-Jepsen. Foto: Emballageretur. Foto: Emballageretur

02.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Fra den 1. juli 2025 bliver omkring 41.000 virksomheder omfattet af producentansvaret for emballage, men allerede fra den 1. april i år skal virksomhederne registrere sig og indberette deres emballagemængder til myndighederne. Virksomhederne skal blandt andet indberette, hvor meget pap, plast, glas, tape, clips og så videre, de forventer at bruge i 2024. Og om det er emballage, der ender hos erhverv eller private husholdninger.

Den kollektive ordning Emballageretur ønsker at give virksomhederne en hjælpende hånd og samtidig være med til at sikre, at indberetningerne sker korrekt. Ordningen har derfor udviklet det digitale værktøj ’Budgetskemaet’. Med Budgetskemaet kan en virksomhed systematisk arbejde sig igennem de informationer, som de er forpligtet til at indberette til myndighederne. Når alle informationer er på plads, kan virksomhederne gennem selvsamme Budgetskema foretage den faktiske myndighedsindberetning gennem Emballagereturs systemer.

Producentansvaret giver anledning til at tænke over design, materialer og mængder af emballage. På den måde det være et værktøj til at optimere din forretning på flere områder.

Morten Harboe-Jepsen

”For mange virksomheder kræver det en del mandetimer at finde frem til og regne på tallene, der skal fremgå af indberetningen. Med Budgetskemaet får virksomhederne et digitalt værktøj, der er en form for tjekliste og samtidig kan bruges til selve indberetningen, som vi har automatiseret for at mindske fejl og for at undgå unødigt bureaukrati,” siger Morten Harboe-Jepsen, adm. direktør i Emballageretur.

En samlet regning på 2,35 milliarder årligt
Estimatet på hvor meget emballage, der vil være omfattet af producentansvaret, lyder på 1,1 millioner tons emballage - og at det kommer til at koste de berørte virksomheder 2,35 milliarder kroner om året at få emballagen håndteret. Det er en omfattende opgave, som bliver løst af kollektive ordninger såsom Emballageretur.

”Det er en enorm opgave, som skal løftes af virksomhederne både individuelt og i fællesskab. Hvis man ikke allerede er i gang med forberedelserne, vil jeg anbefale, at man hurtigst muligt får afsat ressourcer i organisationen til at komme i gang. Emballageretur er funderet på knap 20 års erfaring med håndtering af producentansvar, og vi er klar til at hjælpe virksomhederne fra første dag,” siger Morten Harboe-Jepsen.

To pligter i 2024

Producentansvaret for emballage træder i kraft 1. juli 2025, men allerede i 2024 skal de 41.000 omfattede virksomheder indberette deres forventede emballagemængder for 2024 til Dansk Producentansvar (DPA).

Der er to pligter, som de berørte virksomheder skal forholde sig til i 2024 i perioden 1. april til 31. august.

1) Den første er registreringspligten, hvor man skal lade sin virksomhed registrere hos Dansk Producentansvar (DPA), som administrerer data omkring producentansvaret på vegne af myndighederne. I den forbindelse skal man også oplyse, hvilken kollektiv ordning man har valgt at blive medlem af.

2) Den anden pligt er indberetningspligten, hvor virksomheder skal indberette mængden af de forskellige emballagetyper (pap, plast, glas, etc.) virksomheden forventer at bruge i 2024, og om det er emballage, der ender og dermed skal indsamles, hos erhverv eller private husholdninger. Informationerne bruger DPA til at tilrettelægge den såkaldte tildelingsnøgle, der bestemmer, hvor stor en andel af det samlede emballageaffald, som de forskellige kollektive ordninger skal håndtere på vegne af virksomhederne.

Mere bæredygtige løsninger
Det kommende producentansvar for emballage giver virksomhederne det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for deres produkters emballage fra vugge til grav. I sidste ende er det overordnede mål at motivere virksomheder til at designe og/eller købe de emballageløsninger, der er mest muligt bæredygtige.

Derfor er der sat en økonomisk ramme for finansieringen af affaldshåndteringen i producentansvaret, der for eksempel giver rabat på udgifterne forbundet med producentansvaret, hvis virksomheder benytter sig af mere miljøvenlige emballagetyper, der nemmere kan genbruges og/eller genanvendes. På den måde er der en økonomisk gevinst for virksomhederne i at vælge bestemte emballagetyper, den generelle miljøbelastning sænkes, indsamlingen og håndteringen af emballageaffald bliver bedre og den cirkulære økonomi styrkes.

”Med Budgetskemaet får virksomhederne et digitalt værktøj, der er en form for tjekliste og samtidig kan bruges til selve indberetningen” siger Morten Harboe-Jepsen. Foto: Emballageretur. Foto: Emballageretur

Ud over rapporteringsdelen, som begynder for virksomhederne til foråret, så venter der dem derfor også en stor opgave indenfor design af emballage. Her har Emballageretur også udviklet et hjælpeværktøj, nemlig ’Prisindikatoren der blev lanceret i efteråret 2023.

”Der er mange opgaver forbundet med producentansvaret, men det giver også muligheder for at styrke din forretning. Producentansvaret giver nemlig anledning til at tænke over design, materialer og mængder af emballage. På den måde kan producentansvaret være et værktøj til at optimere din forretning på flere områder. Prisindikatoren viser, hvad de forskellige mængder og typer emballage kan koste din virksomhed, og giver derfor også et kvalificeret bud på, hvilke gevinster der er at hente ved at designe sin emballage bedre,” siger Morten Harboe-Jepsen.

Om Emballageretur

Emballageretur er en non-profit kollektiv ordning, der håndterer producentansvaret for emballage på vegne af virksomheder i Danmark. Det gør vi gennem en ansvarlig og omkostningseffektiv håndtering af emballageaffald fra det afleveres på genbrugspladsen til, det enten bliver genbrugt, genanvendt i nye produkter eller miljøansvarligt bortskaffet.

Emballageretur en del af Retur, en familie af de foreløbigt fire kollektive ordninger Elretur, Emballageretur, Batteriretur og Tekstilretur, som håndterer producentansvaret for hhv. elektronik, emballage, batterier og i fremtiden også tekstiler. Som medlem af en eller flere kollektive ordninger under Retur får man bl.a. hjælp til at håndtere sine producentansvar ét og samme sted samt adgang til den samlede viden, ekspertise og det internationale netværk organisationen rummer.

Sammen udgør Retur en one-stop shop for producentansvaret og i fællesskab arbejder vi for at øge genbrug og genanvendelse. Det gør vi for at sikre, at så mange dyrebare ressourcer som muligt bliver løftet op fra affaldsstrømmen og kommer tilbage til kredsløbet – Retur til fremtiden.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

Ny bæredygtighedscertificering kan hjælpe med nyt emballagedirektiv

18.12.2024SCM.dk

International lederprofil skal stå i spidsen for Danske Fragtmænd

18.12.2024WITRON Group

Sponseret

How intercultural teams help WITRON to evolve

18.12.2024SCM.dk

Wrist Ship Supply køber op i Brasilien

18.12.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Second Life Truck – Hvor økonomi og miljøhensyn går hånd i hånd

17.12.2024Descartes

Sponseret

AI vil få stor indflydelse på den danske transport- og logistikindustri

17.12.2024SCM.dk

Odense får et nyt stort produktionsanlæg til mange milliarder og et kæmpe lager

17.12.2024SCM.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup