Lagerautomationens fremtid er fleksibel og mobil

Den 15. november får den svenske messe ’Logistik & Transport’ internationalt besøg, når Mike Larsson, CEO for Dematic og bestyrelsesmedlem i KION, deler sin vision om fremtidens lagerautomation. Han har mange års erfaring på det globale automationsmarked. "Efter pandemien ser vi et nyt marked med andre behov", konstaterer han.

"Det, der kommer nu, er mere fleksibel og mobil automation, med AMR’er (Autonomous Mobile Robots), der flytter gods og paller, og mindre robotløsninger, som er nemmere at skalere end de store faste", fortæller Mike Larsson. Foto: 123rf.com.

27.09.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Dematic er en del af Kion Group-koncernen, som er en af verdens største virksomheder inden for materialehåndtering med over 11.000 ansatte i mere end 26 lande. Virksomheden blev grundlagt i Tyskland allerede i 1819, men har i dag hovedsæde i Atlanta, Georgia. 

Västerås-sønnen Michael “Mike” Larsson har en lang, international baggrund fra ABB, og blev tidligere på året koncernchef for Dematic, hvor han også sidder i bestyrelsen for Kion. 

”Jeg havde været 32 år hos ABB, især inden for robotautomation til bilindustrien, da Dematic ’headhuntede’ mig”, fortæller Michael Larsson, der bor i Grand Rapids, Michigan med sin familie. Men i november tager han turen til Sverige for at tale ved Logistik & Transport.

Hos ABB har han haft titler og ansvarsområder som “Head of Robotics Systems” og “Group Senior Vice President Managing Director Business Line Automotive OEM”. Han blev rekrutteret til Dematic i 2021 som regionschef for USA. 

”Logistikbranchen er langt bagud i forhold til bilindustrien, når det kommer til automation, og man arbejder stadig med store faste automationsløsninger.

Mike Larsson

”Logistikbranchen er langt bagud i forhold til bilindustrien, når det kommer til automation, og man arbejder stadig med store faste automationsløsninger. Det, der kommer nu, er mere fleksibel og mobil automation, med AMR’er (Autonomous Mobile Robots), der flytter gods og paller, og mindre robotløsninger, som er nemmere at skalere end de store faste. Denne udvikling så vi i bilindustrien allerede for 20 år siden”, konstaterer Mike Larsson.

Software ‘as a service’
Pandemien og væksten i e-handel har betydet meget i dette skift, hvor mange virksomheder har fået øjnene op for, hvor forretningskritisk logistik er. 

”Der er stor forskel nu i forhold til tidligere. Før fandt man aldrig et bestyrelsesmedlem med ansvar for logistik, men nu er der et helt andet fokus på forsyningskæden. Logistik er blevet et strategisk vigtigt emne i takt med digitaliseringen af handlen”, fortæller han. 

Ifølge Mike Larsson er 80 procent af lagrene globalt stadig manuelle – og har altså et behov for automatisering. I denne proces er cloud-baseret software og AI vigtige værktøjer. 

”AI vil ændre kundernes syn på automation. Vi samarbejder blandt andet med Google for at forbedre vores tilbud og hjælpe vores kunder med at håndtere denne kompleksitet. For eksempel bruges generativ AI meget mere til at skabe, analysere og generere data til intralogistik og lageroptimering. At kombinere data om forbrugernes købemønstre med produktsortimentet; sorteringsalgoritmer og simulering af kapacitet ved sæsonspidser bliver vigtige evner inden for lager- og forsyningskæde-automation”, fortæller Mike Larsson.

En digitaliseret kæde
Også uden for lagerets fire vægge kan AI hjælpe med at optimere netværket og skabe yderligere komprimering og effektivitet. Automationen spreder sig også fra lagret og ud over distributionskæden til hubber og transport, hvilket stiller større krav til softwaren. 

”Man vil jo automatisere håndteringen hele vejen, og her har vi egentlig kun ’last mile’ tilbage, som stadig er uløst. Amazon har jo forsøgt med droner og testet leveringsrobotter – men den sidste del til døren sker stadig manuelt”, konstaterer Mike Larsson.

Fakta

Mike Larsson taler under overskriften "Automationsrevolution" kl. 13.30 fredag den 15. november i sal E4. Du skal have en konferencebillet for at deltage i dette foredrag. Læs mere her.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Logistik & Transport 2024

Messen ’Logistik & Transport’ bliver i 2024-versionen lanceret med fokus på de to temaer:

  • Er du klar til en friktionsfri fremtid?
  • Er du klar til en bæredygtig logistikfremtid?

Deltagelse i Logistik & Transport, der er ’Nordens førende udstilling og konference for hele transport- og logistikbranchen’, vil give mulighed for at blive klogere på teknologi og infrastruktur, der vil bidrage til at fjerne friktion fra og tilføre bæredygtighed til fremtidens globale forsyningskæder.

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

15.11.2024SCM.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Danish Crown: Sådan løser vi den komplekse opgave med emballagedata

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online