Kunstig intelligens skal spare prototyper væk

Industrien skal skifte fra virkelige til virtuelle prototyper. Det mener i hvert fald en sammenslutning af bilproducenter, universiteter, videncentre og leverandører, der nu sætter skub i den udvikling.

Projektet har i alt 32 partnere. Fra Danmark deltager AgroIntelli og Aarhus Universitet. Arkivfoto..

27.10.2020

SCM.dk

Tænk, hvis man stort set helt kunne droppe at bygge fysiske prototyper af et produkt, men i stedet designe og udvikle fuldstændigt digitalt.

Det er formålet med det nye forsknings- og udviklingsprojekt UPSIM, som er støttet af det transnationale forsknings-, udviklings- og innovationsprogram ITEA3.

Virtuelle prototyper vil kunne teste produkter i et virkeligt miljø under troværdige, faktiske forhold via virtuelle modeller og kunstig intelligens, der modnes og udvikler sig samtidig med, at produktet bliver taget i brug – og som samtidig ved hjælp af en digital tvilling kan forudsige, hvornår produktet ikke længere opfører sig som forventet.

Læs også: Brug din energi anderledes, hvis dit kunstig intelligens-projekt skal lykkedes

Formålet er at drive innovation i fremstillingsindustrien og mindske omkostninger hos virksomhederne ved ny- og videreudvikling af produkter og drift.

Med i projektet er i alt 32 virksomheder, myndigheder og videncentre fra hele Europa, som er gået sammen om det, der spås som en game-changer for hele industrien:

”Troværdige digitale tvillinger. Det er det, det hele handler om. Vi vil i fællesskab øge tilliden til modellering og simulering, således at industrien i fremtiden kan udvikle virtuelle prototyper, der kan bruges på præcis samme måde, som fysiske prototyper benyttes i dag,” siger professor Peter Gorm Larsen fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, der leder den danske del af projektet via universitetets Center for Digitale Tvillinger.

Særlige simuleringer

Men hvis man skal kunne teste virtuelle prototyper under troværdige forhold og således udvikle sine produkter udelukkende via virtuelle modeller, dur almindelige numeriske simuleringer ikke.

Det er her, UPSIM-projektet spiller ind, for formålet med projektet er at sikre pålideligheden af systemsimulering ved hjælp af digitale tvillinger og anvendekunstig intelligens til løbende at lukke kløften mellem simulering og virkelige systemer.

Projekt UPSIM har et samlet budget på 19,7 millioner euro eller cirka 147 millioner kroner og koordineres af det internationale forsknings- og udviklingscenter Virtual Vehicle. Projektet har i alt 32 partnere. Fra Danmark deltager AgroIntelli og Aarhus Universitet.

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online