Kun få danske virksomheder kigger der, hvor det gør mest ondt, når de skal opgøre deres CO2-regnskab

Kortlægning af landets 100 største virksomheders arbejde med CO2-reduktion, tegner et mangelfuldt billede. De overser leverandørernes andel, som tegner sig for langt den største andel af klimaaftrykket.

”Det indikerer, at virksomhederne slet ikke kigger der, hvor det gør mest ondt. Scope 3 giver dig hele billedet på virksomhedens klimapåvirkning, og det er det allervigtigste perspektiv at have med", siger Sasja Beslik, chef for bæredygtighed hos den schweiziske bank J. Safra Sarasin, der anses for at være pioner inden for bæredygtighed..

16.12.2020

SCM.dk

Der sættes mål om CO2-neutralitet i blandt de danske virksomheder som aldrig før, men hvor dybt stikker målene egentlig? Det sår en ny undersøgelse af landets 100 største virksomheder nu tvivl om.

Det skriver Finans.

Når man skal kortlægge en virksomheds samlede CO2-aftryk er der tre områder at tage fat på, som går under fagtermerne scope 1, scope 2 og scope 3. De første to led relaterer sig til virksomheden direkte  udledninger såsom egen drift og energiforbrug samt indirekte udledninger fx fra produktion af købt elektricitet og varme.

Scope 3 kan derimod være anderledes kompliceret. Her er man ude i de fjernere led, der kan være svære at kontrollere som eksempelvis produktionsleddet af et givent produkt.

Samtidig er scope 3 det område, hvor CO2-aftrykket for de fleste virksomheder er markant højest – ofte fem-seks gange så stort som virksomhedens drift og energiforbrug tilsammen.

Alligevel er der ikke mange af de adspurgte 100 virksomheder, der måler på CO2-aftryk i scope 3 og endnu færre har opstillet målsætninger for reduktioner på dette område.

Én ud af fire medregner scope 3
Under halvdelen af de 100 virksomheder har en plan for, hvor meget deres CO2-udledning skal være reduceret og hvornår. Kun en af fire af de undersøgte virksomheder medregner udledningerne fra scope 3.

”Det indikerer, at virksomhederne slet ikke kigger der, hvor det gør mest ondt. Scope 3 giver dig hele billedet på virksomhedens klimapåvirkning, og det er det allervigtigste perspektiv at have med", siger Sasja Beslik, chef for bæredygtighed hos den schweiziske bank J. Safra Sarasin, der anses for at være pioner inden for bæredygtighed.

Undersøgelsen viser dog også, at en lang række virksomheder er i gang med de komplicerede beregninger og virksomheder som Bestseller, Rema1000, TDC, Pandora, Coloplast og Grundfos forventer at kunne offentliggøre tal i løbet af 2021.

Også hos konsulentfirmaet Valcon mærker man denne tendens.

"De store virksomheder bruger i stigende grad hele deres værdikæde til at drive CO2-reduktion. De spørger bagud i kæden, hvad deres leverandører gør for at reducere CO2. Det kan vi helt konkret se, ved at vi har kunder, der ringer og siger: ”Vi har fået et spørgeskema fra en af de store, og det er vigtigt for os at kunne svare på det, så hvad skal vi egentlig gøre på CO2-agendaen?” Det er i høj grad med til at drive agendaen lige nu", siger Michael Hjortlund, der arbejder som rådgiver på området i Valcon.

- MTN

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup