Krav til logistikvirksomheder vokser støt på et buldrende marked
Med en voksende udvikling inden for især e-handel stiger kravene til logistikvirksomhederne hastigt. Hurtighed og fleksibilitet er stadig blandt de vigtigste konkur-renceparametre, men også gennemsigtighed spiller en større rolle. Det stiller høje krav til både teknologi og medarbejdere, der desværre ofte lider under smerter på jobbet.
Hellere i dag end i morgen. Hurtig og fleksibel håndtering af store mængder varer og gods er blandt de vigtigste krav til logistikvirksomhederne på et voksende marked, der blandt andet skyldes en blomstrende e-handel.
Ifølge ny undersøgelse fra Foreningen for Dansk Internet Handel forventer 76 procent af virksomhederne at fordoble antallet af sendte pakker de næste tre år. For kunderne er hurtighed, pris og bekvemmelighed de vigtigste parametre, eksempelvis viser undersøgelsen at hele 68 procent klikker videre, hvis ikke varen kan blive leveret inden for to dage.
Det stiller krav til logistik- og transportvirksomheder om at levere hurtigere, billigere og med større fleksibilitet og gerne gennemsigtigt og med detaljeret dokumentation.
Udviklingen er ikke uden konsekvenser for helbredet
De mange krav sætter dog også spor hos medarbejderne, der risikerer at få arbejdsskader. Sidste år oplevede 63 procent af 500 adspurgte britiske logistikarbejdere smerter i håndled eller arme, og knap 50 procent oplevede smerter på grund af ensidige, gentagne bevægelser og 69 procent måtte tage to til tre sygedage årligt. Det viste en undersøgelse fra det internationale analyseinstitut Opinion Matters.
En af de virksomheder der er førende inden for logistikteknologi er Panasonic, der producerer robust hardware til distribution, kaldet Toughbooks og Toughpads. De oplever, at de stigende krav til hurtighed og effektivitet risikerer at gå ud over de ansattes helbred, og der derfor skal stilles højere krav til funktionaliteten af de produkter, der bliver anvendt til logistik.
Som producent er vi forpligtet til at lave udstyr, der rækker ud over effektivitet og bundlinje, og som ikke giver arbejdsskader hos medarbejderne. Man må ikke få smerter af at gå på arbejde, siger Stefan Pettersson, nordisk chef, Panasonic Product Solutions.
Løsningen for sydjysk logistikvirksomhed er ny teknologi
En logistikvirksomhed, der har forsøgt at imødekomme kundernes krav og samtidig tage hensyn til medarbejderne, er den sydjyske virksomhed 3D Logistik i Kolding, der netop har investeret et millionbeløb i en helt ny booking- og scanningssystem, der både kan effektivisere arbejdsgange, tilbyde avancerede sporing og samtidig skåne medarbejderne.
De senere år har vi oplevet, at levering fra A til B ikke længere er nok. Vi skal dokumentere hele processen før, under og efter levering og samtidig overholde en lovgivning, der konstant bliver strammere. Så hvis vi skal beholde førertrøjen indenfor vores segment, er vi bare nødt til at være på forkant, siger Steen Møller, administrerende direktør, 3D Logistik.
3D Logistik har gennem indkøbsprocessen også haft et fokus på medarbejderne, der har spillet en central rolle i valget af teknologi.
Vi har et erhverv, hvor vores medarbejdere er udsatte, når det kommer til arbejdsskader. Derfor har de stået for at teste produkter og i sidste ende udvælge det hardware, de synes var bedst at arbejde med, siger Steen Møller, administrerende direktør, 3D Logistik.
Nye scannere giver minimal belastning af led
For Steen Møller og de ansatte hos 3D Logistik faldt valget på IT-systemet Fleet 101 i kombination med håndholdte Toughpad FZ-N1-scannere fra Panasonic, som er blandt de mindste og letteste scannere på markedet. Den har en vægt på under 280 gram og er ergonomisk designet med en specialvinklet stregkodelæser (1D & 2D) til logistikbranchen. Det betyder, at brugerne ikke behøver at bøje albue og håndled for at scanne, hvilket reducerer risikoen for de skader og smerter som mange logistikmedarbejdere lider under.
Derudover giver scannerens placering øverst mulighed for, at medarbejderne kan se og læse på enhedens skærm samtidig med, at de scanner. Det betyder, at de kan udføre opgaverne hurtigere end ved brug af en traditionel stregkodelæser, hvor man vender enheden frem og tilbage for at kunne se skærmen.