Slagkraftig indsats for bæredygtighed
Teknologisk Institut samler aktiviteterne indenfor fødevarer, landbrug og produktion og skaber en af Nordens største satsninger i en slagkraftig og sammenhængende enhed, som kan honorere efterspørgslen indenfor fremtidens bæredygtige fødevarer og produktion.
Med en sammenlægning af aktiviteterne indenfor fødevarer, landbrug og automatisering skaber Teknologisk Institut nu en af Nordens største satsninger indenfor udvikling af teknologier til at honorere dansk erhvervslivs efterspørgsel indenfor fremtidens bæredygtige fødevarer og produktion. Det sker ved at samle Instituttets aktiviteter indenfor området i en ny division, Fødevarer og Produktion fra 1. januar 2023. Her samles kompetencerne fra Instituttets divisioner AgroTech, Danish Meat Research Institute, DMRI, og Produktion og Innovation.
”Den danske landbrugs- og fødevareindustri er i absolut verdensklasse og udgør verdens tredjestørste fødevareklynge. Det har Teknologisk Institut spillet en stor rolle i, og det skal vi også gøre i den grønne omstilling, som nu skyller igennem sektoren. Vi skal igen stille os der, hvor vi aner, at Instituttets hjælp bliver nødvendig. Både divisionen AgroTech og divisionen DMRI har skabt store faglige resultater både før og efter, de blev en del af Teknologisk Institut, hvilket der nu kan bygges videre på, ved at skabe nye løsninger på tværs af sektorer, hvor vi udnytter hinandens ekspertiser”, siger administrerende direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.
”Vi træder ind i en fødevare-, energi- og materialekrise, hvor behovet for nye løsninger i hele værdikæden fra jord til bord er påtrængende. Her råder Teknologisk Institut over unikke kompetencer, avancerede testmuligheder, laboratorier og netværk lige præcis i disse områder”, tilføjer Juan Farré.
Naturligt næste skridt
Det bliver direktør for Produktion og Innovation, Anne-Lise Høg Lejre, som kommer til at stå i spidsen for den nye division.
”DMRI er en af spydspidsaktiviteterne i Instituttets portefølje og danner sammen med AgroTech og Produktion rygraden i den nye division, hvor det faglige niveau er i verdensklasse. Når vi kigger ind i fremtiden, så vil en ny stærk division indenfor fremtidens bæredygtige fødevarer og produktion være et naturligt næste skridt, for at vi kan bidrage til fremtidens banebrydende løsninger i samarbejde med nuværende og nye partnere”, siger Anne-Lise Høg Lejre.
Hun fremhæver blandt andet bioressource-udnyttelse, plantebaserede fødevarer, emissioner fra landbrug og planteavl, præcisionslandbrug, kvalitet, fødevaresikkerhed, miljø- og klimavenlige fødevarer og ikke mindst effektivisering og digitalisering af virksomhederne med avanceret produktionsteknologi som for eksempel automatisering og brug af kunstig intelligens.
Læs også: Nye tal: Bæredygtighed spiller afgørende rolle hos B2B-indkøberne
I forbindelse med sammenlægningen af fødevare- og produktionsaktiviteterne styrkes resten af Teknologisk Institut ved at integrere de centre, som ikke direkte er relateret til fødevarer, landbrug og produktion, i andre divisioner med relevant faglighed. Dette gøres for at understøtte samarbejdet på tværs.
Den hidtidige direktør for divisionen DMRI, Lars Hinrichsen, tiltræder i en nyoprettet stilling som forretningsdirektør i Fødevarer og Produktion, mens direktør i AgroTech, Bodil Højland Lorentzen fortsætter i stillingen som centerchef for Markteknologi.
- PiB