Jysk: Software til automation kræver erfaring

Jysk er en af de virksomheder i Norden, der har størst erfaring med at implementere software til komplekse, højautomatiserede lageranlæg, men: ”Vi har stadig brug for eksterne eksperter, der kan hjælpe”.

Jysks lager i Uldum i Østjylland. Foto: J.W. Luftfoto..

23.09.2013

SCM.dk

”Styresoftware giver altid anledning til problemer, og der er altid en række følgeomkostninger, som ingen havde forudset”, lyder det fra Henrik Bøgelund, supply chain direktør, Jysk. Foto: Privat. .

Jysk har etableret nogle af de største automatiserede lagre i Nordeuropa, først i Sverige, dernæst i Uldum i Danmark og sidst i Polen. Alligevel er det tydeligt, når man taler med den øverst ansvarlige for disse etableringer, at implementering af særlig styresoftware ikke er en spadseretur i den lokale park.

Læs også: Fejl i software til automation koster kassen

”Styresoftware giver altid anledning til problemer, og der er altid en række følgeomkostninger, som ingen havde forudset. Jeg tror aldrig, det kan blive 100 procent, men vi har dog på den hårde måde efterhånden lært en del om, hvordan vi reducerer mængden af fejl og negative følgevirkninger”, fortæller supply chain direktør Henrik Bøgelund.

Vilkårene ændrer sig lynhurtigt
Den væsentligste årsag til, at softwareprojekter går skævt, er ifølge Henrik Bøgelund den simple, at automationsprojekter altid spænder over en længere årrække, og at der i tidsrummet fra analyse og beslutningsgrundlag til den endelige implementering uundgåeligt sker ændringer i forretningen.

”Det kan ikke undgås, at varesortimentet ændrer sig. Hvis vi for eksempel går fra mange små kartoner til en meget større mængde store kartoner, får det hurtigt store konsekvenser for lageranlæggets kapacitet, design og funktionalitet”, fortæller han.

Andre årsager til skæve projekter omfatter manglende intern erfaring, manglende afstemning mellem behov og softwarefunktionalitet, manglende emuleringer og det forhold, at tidspres kan presse forberedelsen, så den bliver mangelfuld.

Læs også: Automatisering sætter fart på lageret

Seks gode råd
Henrik Bøgelund fremhæver seks anbefalinger til virksomheder, der står over for at implementere software til et automatiseret anlæg:

  1. Foretag en grundig følsomhedsanalyse, hvor I afdækker de steder, det kan gå galt. Det skal med i den kravspecifikation eller Functional Design Specification (FDS), som leverandøren efter Bøgelunds mening skal skrives, og kunden med stor omhyggelighed skal godkende.
  2. Foretag tests i form af emulering så tidligt og så ofte som muligt. Det koster en del, men det er altid langt, langt billigere at rette fejl før idriftsættelse end efter.
  3. Brug erfarne eksterne rådgivere. Det er så komplekst, og der sker hele nye udviklinger i teknologi, regler etc., at det er nødvendigt.
  4. Er I mindre erfarne på dette område, så pas på med at tage den nyeste teknologi i anvendelse. Ny teknologi kan give fordele, men risikoen kan også være høj.
  5. Analysér kilder til fejl i software, projekt, integration, forretningsvilkår etc. Hvad sker der, hvis omsætningens stiger eller falder 20 procent? Hvad sker der, hvis en nøgleprojektleder bliver syg eller forlader virksomheden? Risikoanalysen skal indeholde en plan B og C for alle risici, og styregruppemøderne skal placeres, så gruppen kan tage stilling til risiciene i rette tid.
  6. Ledelsen, som sponsorerer projekt, skal være indstillet på, at indkøring af software til automation tager lang tid. Der dukker altid en stribe uforudsete følgeomkostninger op.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

19.12.2024SCM.dk

Virksomheders hardwarehåndtering er fuld af sikkerhedshuller

18.12.2024SCM.dk

Al analyser sparer robotstartup for en halv million i udvikling

17.12.2024SCM.dk

Identitetstyveri kan være en af de største cybersikkerhedstrusler i 2025

11.12.2024SCM.dk

2025 kan byde på tættere integration mellem produktionsteknologi og it

09.12.2024SCM.dk

Cybersikkerhedstiltag giver konkurrencefordele

09.12.2024SCM.dk

Det digitale er godt i gang med at revolutionere forsyningskæden

09.12.2024Columbus

Sponseret

Right to Repair - Revenue Streams

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup