20.06.2017  |  Lager & distribution

JYSK og SSI SCHÄFER fortsætter det succesfulde partnerskab

Indhold fra partner Hvad er dette?

SSI Schäfer har forvandlet møbelforhandleren JYSKs svenske distributionslager i Nässjö, Sverige. Forvandlingen er et led i et omfattende udvidelses- og moderniseringsprojekt.

Det færdige logistikcenter er udstyret med topmoderne teknologi og har stor kapacitet. Robuste hardwarekomponenter, helt adskilte materialeflows for indkommende og udgående varer og koordineret processtyring vha. WAMAS®-logistiksoftware bidrager til et højt effektivitetsniveau og giver JYSK potentiale for yderligere vækst.

Implementeringen af et tredje højlager har stort set fordoblet distributionslagerets kapacitet for den danske møbelforhandler JYSK Nordic A/S i den sydsvenske by Nässjö. "Førhen var vi afhængige af ni eksterne lagerbygninger og "vareturisme", som vi kalder det,” siger Annika Löfgren, som er logistikchef hos JYSK. "Vi ønskede at ændre denne situation gennem udvidelse af vores kapacitet og sammenlægning af oplagringen af varer på ét sted, mens vi også optimerede processerne vha. moderne IT- og transportsystemer."

Kontrakten for udvidelsen og moderniseringen samt automatiseringen af det eksisterende system blev tildelt specialisten i intern logistik, SSI Schäfer. "Hovedårsagerne til, at vi valgte SSI Schäfer som systemleverandør til Nässjö, var det imponerende koncept, som de udviklede til udvidelsen, såvel som de vellykkede resultater, vi tidligere har opnået, når vi samarbejdede med dem," tilføjer Annika Löfgren.

I samarbejde med JYSK og en ekstern planlægningsvirksomhed, udviklede SSI Schäfer logistikkonceptet for det nye højlager og det ændrede materialeflow, hvorefter virksomheden udarbejdede den ideelle løsning vha. projektsimuleringer. Med over 165.000 pallepladser, fuldt automatiserede processer og effektiv logistiksoftware er JYSKs anlæg i Nässjö nu blevet en af de største og mest moderne distributionslagerbygninger i Skandinavien.

"Det er endnu for tidligt at kunne sige noget om de specifikke tal," siger Löfgren, "men med håndtering af op til 1.100 indkommende paller om dagen og 1.000 udgående paller har vi allerede øget vores resultater betragteligt. Dertil kommer de cirka 6.000 paller som dagligt håndteres på conveyorsystemet – dette er fulde paller eller paller som skal transporteres til plukkestationerne. Den komplette opdeling af materialeflowet og den højere effektivitetsgrad i vores plukningsprocesser udgør en fantastisk mulighed for yderligere vækst."

JYSK har siden udvidelsen i Nässjö 5.200 forskellige varer på lager – i alt næsten 14 millioner individuelle dele. Distributionscentralen, som blev bygget i 1999, forsyner alle JYSK-butikker i Sverige og Finland med varer. "Vores tidligere lagerkapacitet og -processer kunne ikke længere opfylde de voksende behov," understreger Löfgren. "Det er derfor, at vi besluttede at bygge et tredje højlager og at modernisere teknologien i de eksisterende faciliteter."

JYSK og SSI Schäfer havde allerede et etableret partnerskab via samarbejdet om implementeringen af to store projekter i Danmark og Polen. "Under disse projekter har SSI Schäfer demonstreret deres høje ekspertiseniveau og erfaring i at udvikle disse løsninger," siger Löfgren. "Det gav derfor god mening at tildele kontrakten for projektet i Nässjö til SSI Schäfer igen. Vi kan nu drage fordel af, at vi har ensartet system i alle vores store lagerbygninger på kontinentet."

Blot atten måneder efter underskriften var sat, kunne JYSK gøre sig uafhængig af eksterne lagerbygninger og i stedet begynde at oplagre varer på de 76.000 opbevaringspladser i det nye højlager. Efter blot seks måneder blev al distribution for JYSK-butikkerne i Sverige og Finland udelukkende foretaget via det udvidede og moderniserede lager.

Fra simulering til implementering

SSI Schäfer brugte projektsimuleringer til at udvikle det optimale materialeflowkoncept for JYSK – et koncept med separate flows for indkommende og udgående varer. For at udvikle dette koncept, blev der lagt vægt på to vigtige faktorer. For det første var der behov for at modernisere de to eksisterende højlagre og integrere dem gnidningsfrit i et omfattende materialeflowkoncept til conveyorsystemet. For det andet skulle der udvikles software, der kunne koordinere processtyringen på tværs af alle lagerbygningens zoner. JYSK besluttede i denne forbindelse at udskifte det gamle system med WAMAS-logistiksoftwaren fra SSI Schäfer. Systemet blev tilpasset til JYSKs specifikke krav og derefter tilsluttet til det overordnede SAP-system.

Komponentdelene i de eksisterende systemer blev moderniseret som en del af et retrofit-projekt. "Kontrolsystemerne til både conveyorsystemet og de eksisterende pallekraner skulle udskiftes, og conveyorsystemet blev samtidig delvist opgraderet. Ydeevnen for de to eksisterende højlagre skulle kortlægges og integreres i WAMAS-processtyringen for at sikre perfekt koordinering med det nye højlager," udtaler projektleder fra SSI Schäfer Gerhard Wolf, for at beskrive opgavens omfang.

Ud over de tre højlagre, består distributionscenteret i Nässjö af endnu en lagerzone, som er placeret foran højlagrene. Her står førerløse trucks (AGV’er) for dele af den interne transport. Styresystemet for disse trucks blev også integreret i WAMAS-lagerstyringssystemet. Dette gør det muligt for WAMAS at gennemføre koordineret processtyring i alle fire lagerzoner i distributionscenteret: De tre højlagre sammen med conveyorsystemerne og lagerzonen foran højlagrene, hvorfra plukningen af større dele også finder sted.

I arbejdet med at skabe det mest optimale materialeflowkoncept for JYSK, stødte SSI Schäfer på udfordringer omkring de modtagne varer, da varer fra leverandører over hele verden leveres til JYSK i Sverige i og på en række forskellige lastbærere. Både europaller og store paller på op til 1.200 x 2.400 millimeter bruges af JYSK, og disse er blot nogle af de seks forskellige paller, bur og platformstørrelser, der anvendes i JYSKs distributionscentral. "Conveyorsystemet til plukning blev oprindeligt kun udviklet til europaller," forklarer Wolf, "men vi har nu justeret systemet, så det opfylder de nuværende behov."

Hyldestrukturen, pallekranerne såvel som conveyorsystemet i det nye højlager-kompleks er nu alle udstyret til selv de største lastbærer. For at sikre at det eksisterende conveyorsystem fortsat kan bruges, udviklede SSI Schäfer særlige underpaller og installerede en tilkoblings- og frakoblingsstation for hver af de leverede store paller. Ved denne station, hæves de leverede paller ca. 20 cm, og en bærepalle skubbes herefter ind under de enkelte paller. "Underpallernes særlige design gør det muligt at fortsætte med at bruge de gamle conveyorafsnit til de store lastbærere også," siger Wolf.

SSI Schäfer har også moderniseret plukkestationerne med et såkaldt Pick-by-Light-system, der sikrer pålidelig ordreplukning. For at gøre arbejdet lettere er der installeret 21 sakselifte, som underbygger ergonomisk optimerede plukningsprocesser.

”Igen, det er ikke blot et stærkt koncept, det er også et projekt, der er gennemført fremragende med imponerende slutresultater," siger logistikchef Annika Löfgren og fortsætter: "Det effektive IT-system opdeler vareflowet i indgående varer og udgående varer og sikrer transparente og fuldt koordinerede processer, der er designet med henblik på høj ydeevne. Vi er yderst tilfredse med det endelige resultat."

Tags: SSI SCHÄFER

Mere fra SSI SCHÄFER

SSI SCHÄFER

https://www.ssi-schaefer.com/da-dk

SSI SCHÄFER designer, udvikler og producerer løsninger til lagerbygninger, distributionscentre, fabrikker, værksteder samt kontorer. Virksomhedens portefølje omfatter manuelle og automatiserede løsninger til lagring, pluk og sortering, løsninger inden for conveyorsystemer, samt teknologier til affaldshåndtering. Samtidig er SSI SCHÄFER også e…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere