13.10.2022 | Lager & distribution
Investorer kaster sig over logistikejendomme
Lige nu oplever vi den laveste difference mellem afkast på kontor- og logistikejendomme i Danmark i 15 år. Det skyldes en voldsom vækst i interessen for logistikområdet blandt investorer, viser en ny rapport, som netop er blevet offentliggjort.
Lige nu oplever vi den laveste difference mellem afkast på kontor- og logistikejendomme i Danmark i 15 år. Det skyldes en voldsom vækst i interessen for logistikområdet blandt investorer, viser en ny rapport, som netop er blevet offentliggjort. Foto: Arkivfoto
Øget investeringsvolumen, vækst i interessen for boligbyggeri og fortsat fokus på bæredygtighed blandt investorer. De er bare nogle af de konklusioner, der fremhæves i erhvervsejendomsrådgiverne CBRE’s årlige Outlook-rapport for EMEA-regionen i 2022, der stiller skarpt på udviklingen på det europæiske ejendomsmarked i det kommende år. Mange af tendenserne gør sig også gældende på det danske marked, og der er især én, der springer i øjnene, mener Per Weinreich, der er CEO for CBRE’s danske forretning:
”Udviklingen på særligt logistikmarkedet i Danmark har oversteget vores forventninger, og vi ser i dag den laveste difference i afkastet mellem logistik- og kontorejendomme i 15 år. Differencen ligger lige nu på 60bps – til sammenligning var den oppe på hele 300bps i 2013, da differencen var størst. Det er en markant udvikling”.
Læs også: Verdion udvider porteføljen med første opkøb i Jylland
Høj efterspørgsel og lavt udbud af logistikejendomme gør investorer mere risikovillige. Afkastet på logistikejendomme ligger lige nu på 4 procent, mens kontorejendomme ligger på 3,4 procent. Det tætte løb kan blandt andet tilskrives coronapandemien, mener Per Weinreich:
”Vi ser en voldsom stigning i investorernes interesse for logistikbyggerier, som blandt andet kan tilskrives en stigning i onlinesalg og et øget fokus på at højne forsyningssikkerheden i det lokale marked i kølvandet på pandemien – herunder blandt andet hos lifescience-virksomheder”.
Der er dog en væsentlig faktor, som lægger en begrænsning på udviklingen: Manglende bygningsmasse. Det lave udbud betyder ifølge rapporten, at priserne tvinges yderligere op, og at investorer bliver mere risikovillige:
”Vi har set flere eksempler på, at vurderingsprisen er blevet overbudt af ivrige investorer, ligesom vi også ser en øget interesse for spekulativt byggeri på området”, fortæller Per Weinreich, som forventer, at udviklingen vil fortsætte ind i 2022 på trods af den lave bygningsmasse.
Fortsat fokus på bæredygtighed
Man kunne frygte, at ejendomsudviklere ville være fristet til at udnytte den nuværende situation, hvor efterspørgslen på logistikejendomme langt overstiger udbuddet, til at udvikle flere byggemål af ringere kvalitet med forventningen om, at alt kan afsættes på det nuværende marked. Det ser heldigvis ikke ud til at være tilfældet”, fortæller Per Weinreich:
”Vi ser, at nye spekulative byggerier i høj grad omfavner ESG-standarderne. Det skyldes, at der er et stort fokus blandt både lejere og udlejere på at vælge bæredygtigt. Grønne faciliteter er generelt lettere at udleje og tiltrækker lejere med høje kreditvurderinger, hvilket giver en lavere risiko for udlejer”.
Tendensen ser derfor ud til at støtte op om den grønne transformation af ejendomsmarkedet, som også forventes at komme til at præge 2022.
- PiB
Branchenyt

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Innovation

SAS Institute investerer massivt i udvikling af industri-specifikke AI-løsninger
SAS Institute, den førende globale virksomhed inden for dataanalyse og AI til arbejdsbrug, vil investere knap 7 milliarder danske kroner i udviklingen af praktiske og værdiskabende AI-løsninger til offentlige og private virksomheder.
Lager & distribution

De danske havne oplever stigende aktivitet
I 2022 blev der langet 97,2 millioner ton gods over de danske kajanlæg. Det er en stigning på 2 procent sammenlignet med året før, og den største godsmængde de danske havne har håndteret siden 2008, hvor der gik 106,1 millioner ton gods igennem de danske havne.
Branchenyt

Strømlining af organisationen sætter guldaftryk på bundlinien
Columbus oplevede godt momentum i årets første kvartal. Omsætningen steg med 7 procent (12 procent i lokale valutaer), og driftsresultatet steg med hele 33 procent i Q1 2023. Optimeringen af leveranceorganisationen slår nu for alvor igennem med et løft i effektiviteten til 67 procent mod 62 procent i Q1 2022.
Lager & distribution

Et internationalt emballageflow betyder en mere effektiv forsyningskæde
Emballagens betydning for forsyningskæden bliver større, fordi EU er i færd med at indføre direktiv for producentansvar. Det kan virke som en hæmsko. Men det i virkeligheden en gave, mener en ekspert.
Branchenyt

Ørsted lancerer Europas største produktion af e-methanol
Ved et arrangement i Örnsköldsvik i det nordlige Sverige tog Ørsted det første spadestik på Europas største e-methanolprojekt, FlagshipONE. Det markerer ikke kun starten på byggeriet af projektet, men også det første skridt i en ny epoke inden for grøn søfart, hvor store produktionsanlæg vil levere methanol til en stadig voksende flåde af methanoldrevne fartøjer.