01.09.2022 | Lager & distribution
Innovativ teknologi aflaster lagermedarbejdere
Dachser har for første gang testet aktive exoskeletter i det daglige arbejde på et lager. Resultaterne er imponerende, så nu bliver teknologien taget i brug andre steder.
Arbejdet på et lager indebærer en masse manuelle opgaver, som til tider kan være fysisk anstrengende – for eksempel ved losning eller plukning af varer. Dachser har gennem en længere periode undersøgt muligheden for at give medarbejderne tekniske hjælpemidler, som kan hjælpe dem med at udføre anstrengende opgaver.
Især exoskeletter ser lovende ud. Inden for lægevidenskaben har man længe benyttet sig af eksterne støttestrukturer af denne type, og nu er et stigende antal markedsklare enheder ved at blive tilgængelige til brug i industrien.
Allerede i 2019 gennemførte Dachser indledende tests på lagre, primært af passive exoskeletter med mekaniske fjedersystemer, skinner eller lodder, der hjælper med at løfte tunge genstande. I mellemtiden har aktive exoskeletter nået et modenhedsniveau, der gør, at de også kan være med til at forbedre arbejdsgangene på lagre.
Aktive exoskeletter bruger batteridrevne robotmotorer til at lette løfteopgaver, hvilket i høj grad letter belastningen af den nedre del af ryggen for personer, der løfter tungere genstande. Eftersom brugerne ikke bliver nær så trætte, er de bedre i stand til at opretholde en god kropsholdning.
Aktive exoskeletter i Magdeburg
I løbet af foråret har aktive exoskeletter produceret af den tyske producent German Bionic fået lov at vise, hvad de duer til på lageret ved Dachsers logistikcenter i Magdeburg.
Målet var at indsamle empiriske data under autentiske forhold og at få feedback fra medarbejderne. "Cray X"-enheder blev taget i brug som hjælp til forskellige processer i forbindelse med indgående varer, ordreplukning og ved pakkebordet. Exoskelettet kan aflaste 30 kg pr. løft og hjælper også med at bære.
Læs også: SMV’er satser på mere lager og tættere leverandører
"De positive effekter af exoskeletterne blev hurtigt tydelige", fortæller Stephan Heinemann, Contract Logistics Manager på Dachsers logistikcenter i Magdeburg. "Vores medarbejdere får direkte aflastning, når de håndterer tungere genstande, og deres krop stabiliseres i en mere ergonomisk stilling. Det har også fordele på lang sigt, da exoskeletterne forhindrer overanstrengelse og arbejdsulykker, som kan være sundhedsskadelige”.
Et andet imponerende aspekt ved skeletterne var deres brugervenlighed, som betød, at testbrugerne lynhurtigt accepterede dem.
Teknologi med en lys fremtid
Der vil blive bygget videre på denne positive oplevelse. "Under testningen bemærkede alle – som vi havde håbet – hvordan exoskelettet reducerede belastningen af den nedre del af ryggen, hvilket de opfattede som positivt", fortsætter Stephan Heinemann. Derfor vil afdelingen bruge de tre aktive exoskeletter regelmæssigt i fremtiden.
Andre arbejdspladser i Dachser-netværket vil også tage den nye teknologi i brug på deres lagre, herunder logistikcentret i Ulms til efteråret.
"Vi arbejder løbende på at effektivisere Dachsers processer, herunder på lagrene, ved at indføre nye teknologier og innovationer. Det omfatter frem for alt at støtte medarbejderne i alle aspekter af deres aktiviteter på lagrene", siger Thomas Klare, chef for Corporate Contract Logistics hos Dachser.
"Vores brug af aktive exoskeletter er en demonstration af, hvordan moderne teknologi ikke kun gør arbejdet lettere her og nu, men også kan have en positiv indvirkning på vores logistikmedarbejderes helbred på lang sigt”, tilføjer han.
- KCP
Innovation

Ny støttepulje til virksomheder der vil automatisere med robotter
Til oktober kan små og mellemstore virksomheder søge tilskud fra en ny pulje uddelt af SMV:Digital. Tilskuddet skal gå til rådgivning om, hvordan robotter kan gøre en konkret forskel i virksomhedens produktion.
Branchenyt

Brintbranchen ærgrer sig over aftale om CCS
Dagens CCS-aftale, hvor 27 milliarder kroner bliver fordelt til lagring af mindst 34 millioner tons CO2 i den danske undergrund, indeholder ingen incitamenter til, at CO2’en allerede inden 2030 kan blive anvendt til at producere grønne brændstoffer. Det ærgrer Brintbranchen, der advarer om de potentielle konsekvenser for Danmarks og EU's omstilling af den tunge transport og industri.
Branchenyt

Robotter, automatisering og prisuddeling
Fremtiden er i fokus, når robotterne indfinder sig på HI Tech & Industry Scandinavia i MCH Messecenter Herning den 3.-5. oktober. På messen favnes fremtidens projekter og kunder, ligesom kimen lægges til nye samarbejder. Også vinderen af DIRA Automatiseringsprisen skal kåres på messen.
Lager & distribution

Cobot-automatisering løfter palletering til nyt niveau
Ny virtuel konference kaster lys over, hvordan virksomheder driver palletering mere effektivt.
Innovation

Kunstig intelligens har stort potentiale
Længe har der været snak om, at kunstig intelligens vil transformere måden, vi arbejder på. En ny undersøgelse fra Havard University afslører nu, at brugen af AI ikke kun øger opgavehastigheden med mere end 25 procent, men også forbedrer opgavekvaliteten med over 40 procent.
Innovation

3D-scanner automatiserer Grundfos’ kvalitetssikring
In-line 3D-scanner, der er udarbejdet af specialistvirksomhederne Unimec og Zebicon, har automatiseret Grundfos’ kvalitetskontrol på kritisk vigtige printplader. Løsningen gør det muligt at kvalitetssikre samtlige komponenter i stedet for stikprøver og minimerer antallet af defekte produkter.