Industrivirksomheder savner efterspørgsel
En ud af tre industrivirksomheder mangler efterspørgsel. Det viser konjunkturbarometer for erhvervene juli 2024.
Ved indgangen til tredje kvartal svarer 35 procent af virksomhederne i industrien, at deres produktion begrænses af mangel på efterspørgsel. Det er dermed den faktor, der er mest udbredt og andelen er steget fra 32 procent i seneste opgørelse ved indgangen til andet kvartal i april.
Mangel på materialer og/eller udstyr har overtaget pladsen som den næstmest udbredte begrænsning fra mangel på arbejdskraft. Deres andele er i tredje kvartal på henholdsvis 24 og 12 procent, hvilket er de samme andele som i andet kvartal blot byttet om. De to begrænsninger er faldet stødt siden de begge toppede i andet kvartal 2022, mens manglen på efterspørgsel med 38 procent i fjerde kvartal 2023 og første kvartal 2024 har nået det højeste niveau, siden statistikken tog sin nuværende form i 2005.
Tillidsindikatorerne falder lidt
Erhvervstillidsindikatoren, der sammenvejer industri, bygge og anlæg, serviceerhverv og detailhandel, er faldet fra 106,0 i juni til 105,3 i juli. Tillidsindikatoren, der også inkluderer Forbrugerforventninger, som mere bredt belyser forventningerne til økonomien, falder fra 101,2 i juni til 100,6 i juli. Værdien 100 afspejler vurderingernes historiske gennemsnit.
Læs også: Forskning: Vi kan skære 70 procent af strømforbruget fra kunstig intelligens
Udviklingen i de sammensatte konjunkturindikatorer
For industrien er den sammensatte indikator uændret på månedsbasis, da lidt lavere produktionsforventninger opvejes af en bedring af ordrebeholdningen. Serviceerhvervs sammensatte indikator er ligeledes uændret, mens den for detailhandlen falder efter dyk i vurderingerne af både faktisk og forventet omsætning. For bygge og anlæg stiger indikatoren grundet bedring i både beskæftigelsesforventningerne og ordrebeholdningen.
Kilde: Danmarks Statistik
/ PiB