30.11.2017  |  Branchenyt

Højt spil om Brexit

Indhold fra partner Hvad er dette?

Handler din virksomhed med Storbritannien? I løbet af meget kort tid afgøres det, om Brexit-forhandlingerne mellem EU og Storbritannien også kan komme til at handle om de fremtidige handels- og toldrelationer. EKFT følger sagen med spænding.

Inden EU-topmødet i Estland i december skal EU-systemet i bruxelles tage stilling til, om der hr været tilstrækkelig fremdrift i Brexit-forhandlingerne, til at EU overhovedet vil drøfte de fremtidige told- og handelsrelationer.

Brexit-forhandlingerne er svære, og de trækker ud, fordi EU insisterer på, at få forhandlet tre afgørende områder på plads, inden man går i gang med spørgsmålene om de fremtidige handels- og toldrelationer.

Hvad skal det koste for briterne at forlade fællesskabet, hvordan skabes der retssikkerhed for de EU-borgere, der bor og arbejder i Storbritannien, og endelig hvordan skal man få landegrænsen mellem Irland og Nordirland til at fungere gnidningsfrit?

Erhvervslivets Kompetencecenter For Told (EKFT) og Danske Speditører er bekymret for udsigten til, at Storbritannien og EU går fra hinanden uden en aftale om, hvordan de fremtidige handels- og toldrelationer mellem dem skal være.

- Bliver der tale om et brud mellem Storbritannien og EU uden nogen som helst form for frihandelsaftale, og så vil handlen foregå efter de almindelige vilkår, der er fastlagt af World Trade Organization (WTO), og det vil få alvorlige konsekvenser, siger Henrik Beck, der er Politik- og kommunikationschef i Danske Speditører og sekretariatsleder i Erhvervslivets Kompetencecenter For Told (EKFT).

Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi vurderer, at skal samhandlen med Storbritannien foregå efter toldsatserne under WTO, vil det betyde et fald i den danske eksport til Storbritannien på 79 procent.

- Vi må indstille os på, at de danske eksportvirksomheders – og dermed også speditørernes - aktiviteter på det britiske marked bliver meget anderledes end det, vi kender i dag. Hvordan og hvornår dramaet om Brexit slutter, ved vi af gode grunde ikke på nuværende tidspunkt. Det bliver spændende at følge, fordi 45.000 danske job er jo direkte knyttet til landbrugseksporten til Storbritannien, siger Henrik Beck, der kan kontaktes på info@ekft.dk.

Mere fra Erhvervslivets Kompetencecenter For Told

Erhvervslivets Kompetencecenter For Told

www.ekft.dk

EU-toldkodeksen vil de næste 5-6 år vende op og ned på hele toldadministrationen i Danmark -  alt bliver digitaliseret. Når alle dele af EU-toldkodeksen er fuldt ud IT-understøttet og digitaliseret, bliver nemmere at drive virksomhed. Spørgsmålet er blot, hvor meget vi skal igenem får at nå dertil?   For at dansk erhvervsliv kan stå stærkt i samarbejdet og kommmunikationen med toldmyndighederne er…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere