Højere produktivitet handler om adfærd, involvering og arbejdsglæde
Grundfos pumper produktiviteten op. Det er hørt og sagt før at produktivitetsforbedringer kun sker, hvis virksomheder formår at ændre adfærd og involvere hele organisationen. Nu bekræfter Grundfos A/S tesen. En produktivitetsvækst på 23 % på to år og DIs Produktivitetsprisen 2012 taler for sig selv.
Grundfos Shopfloor Excellence (GSE) handler i høj grad om, at resultaterne bliver skabt i de mange små detaljer i hverdagen. Foto: Grundfos..
Det er vores erfaring, at der er en klar sammenhæng mellem produktivitet og arbejdsglæde, og at nøglen er involvering og resultatskabelse, fortæller Per Selmose, Group Process Manager, Grundfos A/S. Foto: Grundfos..
”I Grundfos har vi løbende arbejdet og også haft succes med at forbedre produktiviteten siden midten af 90’erne. Det er vi simpelthen nødt til som produktionsvirksomhed for at fastholde vores konkurrenceevne på et globalt marked, hvor der er masser af konkurrenter, der har fordel af lave omkostninger til løn”, fortæller Mogens Henriksen, der er direktør for operational excellence i Grundfos Management A/S.
Tidligere var målsætningen en årlig produktivitetsstigning på fem procent. Med indførelse af GSE skød produktiviteten i vejret med 14 procent i 2010 og 9 procent i 2011. Foto: Grundfos..
Det danske produktionsselskab Grundfos A/S har siden 2007/08 arbejdet med lean og indført sin egen udgave med navnet ”Grundfos Shopfloor Excellence” eller GSE. Tidligere var målsætningen en årlig produktivitetsstigning på fem procent. Med indførelse af GSE skød produktiviteten i vejret med 14 procent i 2010 og 9 procent i 2011.
Bred tilgang
”GSE giver os en bredere indgangsvinkel til produktivitet, end vi tidligere har arbejdet med. GSE er både værktøjer og kultur, hvor det først og fremmest handler om at involvere samtlige medarbejdere i processen. Vi er langt hen ad vejen lykkedes med at skabe nye måder at arbejde på, som skaber mere værdi og mindre spild, og hvor vi løbende forbedrer os bid for bid”, fortæller Jacob Dirks, vice president, production technology and innovation hos Grundfos A/S.
Han bliver suppleret af Per Selmose, der er Group Process Manager: ”Det er vores erfaring, at der er en klar sammenhæng mellem produktivitet og arbejdsglæde, og at nøglen er involvering og resultatskabelse. GSE griber fat i alle dele og niveauer fra ledelse til medarbejdere, og alle dimensioner af organisationen får indflydelse på og støtte til processen. Medarbejderne forsøger hele tiden at udføre arbejdsopgaverne nemmere og smartere, og når de så pludselig oplever, at de rent faktisk opnår bedre resultater, så giver det glade medarbejdere, som igen skaber et fantastisk momentum”.
Den oversete driftsledelse
En analyse foretaget af konsulentvirksomheden Valcon baseret på 200 ledere i private og offentlige organisationer viser, at tre ud af fire ledere erkender, at menuen skal stå på driftsledelse, men under 20 procent af lederne mener, at de er godt nok uddannet i disciplinen. En væsentlig forklaring er ifølge Valcon, at de videregående uddannelser under højkonjunkturen har taget driftsledelse af skemaet.
Struktur og coaching
Grundfos har i GSE arbejdet meget med struktur og coaching som virkemidler til at skabe forandringer. De tre Grundfos-ledere er dog enige om, at pumpekoncernen langt fra er færdig med at arbejde med adfærds- og kulturændringer, og Grundfos har da også etableret et team af coaches, der støtter processen i forskellige dele af organisationen. Det er planen at rulle GSE endnu mere ud i alle hjørner af det danske selskab og også de Grundfos-selskaber rundt om i verden, hvor lønomkostningerne fylder mest, og det derfor giver mest mening.
”GSE skal hjælpe os til at fastholde produktion i Danmark. Men det skal også skabe merværdi og vækst i både omsætning og profit. Det skal ikke mindst ske gennem højere kundetilfredshed. De gode resultater giver os mod på mere, men samtidig skal vi være ydmyge. Indsatsen skal doseres, for GSE er en ny måde arbejde på”, fortæller Mogens Henriksen.
kongstanken er, at det er ude på gulvet, at værdien bliver skabt, så det er her vores fokus ligger.
Jacob Dirks, vice president, production technology and innovation hos Grundfos A/S.
Ledelse på gulvet
Et væsentligt element i GSE er, at ledere går ud på produktionsgulvet og bedriver synlig ledelse. ”En produktionsleder i Grundfos skal befinde sig mere end halvdelen af arbejdstiden ude på linien, hvor den praktiske produktion foregår. Der skal selvfølgelig også bruges tid ved skrivebordet på planlægning og rapportering, men den visuelle og nærværende ledelse på gulvet er helt afgørende. Ledelse er det lederen gør, det er reel adfærd”, fortæller Per Selmose.
Den daglige driftsledelse
GSE er på mange måder gammeldags, effektiv driftsledelse, bare i en ny og raffineret udgave. ”Grundfos er et eksempel på en virksomhed, der tager ansvar for at uddanne ledere til at forstå driften i detaljerne for at sikre resultaterne. I lang tid har virksomhederne brugt formuer på lederuddannelser inden for personligt lederskab, konflikthåndtering, situationsbestemt ledelse etc. Nu tvinger krisen toplederne til at tage noget af kontrollen tilbage og uddanne lederne i driftsledelse – uden at reducere medarbejdernes engagement”, fortæller Nanna Bjørner, director i konsulentvirksomheden Valcon til Dagbladet Børsen den 25. januar.
Resultater i hverdagen
GSE handler i høj grad om at værdien og resultaterne bliver skabt i de mange små detaljer i hverdagen. Grundfos arbejder med tæt målstyring og problemløsning-på-stedet. Der bliver afholdt daglige tavlemøder, hvor måltal og forbedringer er på agendaen, og alle medarbejdere bliver aktiveret.
”Vi vil fortsætte arbejdet med at støtte lederne og involvere medarbejderne. Vi vil foretage endnu flere eksperimenter og læringsloop, så vi bliver klogere og endnu dygtigere. Vi vil fortsætte med at få kompetencer og værktøjer ordentlig på plads på de rigtige steder i organisationen. Der er mange elementer på spil på én gang, men kongstanken er, at det er ude på gulvet, at værdien bliver skabt, så det er her vores fokus ligger”, fortæller Jacob Dirks.
Mange positive sideeffekter
GSE har skabt markante produktivitetsstigninger, men indsatsen har også skabt en lang række andre resultater, som selvfølgelig også spiller ind på produktiviteten. Det omfatter fx:
- Bedre Overall Equipment Efficiency (OEE), som betyder mindre behov for investeringer i maskiner og anlæg.
- Lavere sygefravær.
- Højere kvalitet.
- Bedre medarbejdersikkerhed på arbejdspladsen.
- Bedre udnyttelse af areal.
Det tager lang tid
De tre Grundfos-ledere lægger ikke skjul på, at GSE indebærer store forandringer, og at det tager tid at få mobiliseret den rette opbakning og engagement. ”Det er en stor satsning, som kræver store investeringer i form af både penge, uddannelse, tid og ledelsesopmærksomhed. Det er vigtigt at gribe det gradvist an, at have god tålmodighed og at have det lange lys på”, fortæller Mogens Henriksen.