Forventning om nye krav til rapportering om bæredygtighed
Allerede fra den 1. januar 2024 kan der blive ændret i de regler, der afgør, om din virksomhed bliver forpligtet til at rapportere om bæredygtighed. Det fremgår af et kommende lovforslag om nye størrelsesgrænser for regnskabsklasser, som erhvervsministeren vil fremsætte.
Erhvervsministeren vil i det nye år foreslå at hæve størrelsesgrænserne i årsregnskabsloven med cirka 25 procent. Det er planen, at det skal have virkning allerede for regnskabsåret, der begynder 1. januar 2024 eller senere.. Foto: Dansk Erhverv
Har du sved på panden over de nye krav til bæredygtighedsrapportering, så er der gode nyheder på vej. Erhvervsministeren vil i det nye år foreslå at hæve størrelsesgrænserne i årsregnskabsloven med cirka 25 procent. Det er planen, at det skal have virkning allerede for regnskabsåret, der begynder 1. januar 2024 eller senere.
For din virksomhed kan det betyde, at I kommer til at skifte regnskabsklasse, og det kan få betydning for, om og hvornår I bliver omfattet af de nye regler om bæredygtighedsrapportering. Generelt vil ændringen betyde, at færre virksomheder bliver omfattet af de nye krav til bæredygtighedsrapportering i CSRD.
De foreslåede ændringer er:
For regnskabsklasse C (stor)
- Balancesum foreslås ændret fra 156 millioner kroner til 195 millioner kroner.
- Nettoomsætning foreslås ændret fra 313 millioner kroner til 391 millioner kroner.
- Et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret foreslås fastholdt på 250 ansatte.
I regnskabsklasse B
- Balancesum foreslås ændret fra 44 millioner kroner til 55 millioner kroner.
- Nettoomsætning foreslås ændret fra 89 millioner kroner til 111 millioner kroner.
- Et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret foreslås fastholdt på 50 ansatte.
Det er planen, at ændringen af regnskabsklasse C (stor) skal ske i takt med ikrafttrædelsen af CSRD. Virksomheder i regnskabsklasse C (stor) skal rapportere om bæredygtighedsindsatserne fra regnskabsår, der begynder 1. januar 2025 eller derefter.
Der bliver ikke foreslået ændringer for regnskabsklasse D, som er børsnoterede selskaber og statslige aktieselskaber uanset størrelse.
Læs også: E-handel i højeste vækst i 5 år
Det er endnu uklart, hvordan det praktisk skal hænge sammen med kravet om, at virksomheder skifter regnskabsklasse, når man i to på hinanden følgende år enten har været over eller under to af størrelsesgrænserne. Dette vil Erhvervsministeriet formentlig tage stilling til på et senere tidspunkt.
Lovforslaget forventes at blive fremsat i Folketinget i februar 2024. Det ventes a blive vedtaget i løbet af foråret.
/ PiB