02.06.2023 | Produktion
Flere skal opleve mærkbare gevinster ved en digital produktion
Softwarevirksomheden Data Intelligence oplever, at flere og flere fødevareproducenter digitaliserer deres produktion og opnår målbare resultater. Men Data Intelligence vil have endnu flere med. Derfor er de en del af Teknologisk Instituts projekt, som fokuserer på at mindske produktionsspild i fødevarebranchen ved hjælp af digitalisering.
Softwarevirksomheden Data Intelligence er på en mission. De vil have flere virksomheder i fødevareindustrien til at digitalisere og bruge data til at få mere ud af deres produktionslinjer. Foto: PR.
Softwarevirksomheden Data Intelligence er på en mission. De vil have flere virksomheder i fødevareindustrien til at digitalisere og bruge data til at få mere ud af deres produktionslinjer. Ifølge Jesper Rantala, der er administrerende direktør i Data Intelligence, er der flere fordele at hente, og en stor del af virksomhedens nytilkomne kunder er netop fødevareproducenter.
Slagterivirksomheden Danish Crown, fiskevirksomheden Amanda Seafoods og det tyske mejeri Kohrener Landmolkerei er blandt Data Intelligences kunder i fødevareindustrien. De har taget hul på at digitalisere deres produktion med Data Intelligences platform DIAP.
”Vi oplever, at de fleste, vi snakker med i branchen, er helt klar over, at digitalisering er et vigtigt værktøj til at få mere ud af produktionen – og helt centralt for at sikre en fremtidig konkurrencedygtig produktion. Ved at opsamle data får man et bedre grundlag for at træffe beslutninger og justere, hvor der faktuelt er et behov. I gennemsnit optimerer DIAP-brugere deres produktion med 15 procent. Det giver mening på bundlinjen”, forklarer Jesper Rantala.
Digitalisering skal være håndgribelig
DIAP er en cloudbaseret softwareløsning til automatisk indsamling og analyse af produktionsdata. Mere konkret består løsningen af sensorer, der er installeret på enkelte eller flere maskiner, og software, der analyserer og viser, hvordan produktionen kører. Ifølge Data Intelligence-direktøren skal digitalisering være lettilgængeligt og mere håndgribeligt, så alle kan være med.
Læs også: Europa skal fastholde en stærk produktion
Det er lykkedes hos Amanda Seafoods i Frederikshavn, som bruger DIAP. På kort tid har de tydeligt kunnet se en forskel ved at opsamle data og handle på den nyvundne indsigt. Produktionschef Henrik Plannthin fortæller, at de nu bruger to dage på at producere den mængde, som før krævede tre dage – med samme bemanding. Og det har været nemt at komme i gang:
”Vi har en del her, som ikke altid har arbejdet med it, og jeg har ikke hørt nogen sige, at det dér er svært. De synes, at det er til at gå til. Det er i realiteten bare at droppe det papir, som jeg ved, mange skriver på, og så gøre det digitalt i stedet for. Det fungerer meget bedre, og de skal ikke bruge tid på at samle op. Det er en god platform – det er til at komme til. Man behøver ikke den store tekniske snilde”, forklarer han.
Fokus på produktionsspild med Teknologisk Institut
For at sætte mere fokus på fordelene ved digitalisering i fødevarebranchen er Data Intelligence involveret i projektet: ”Reduktion af Produktionsspild – ved hjælp af digitalisering” (REPROS). Med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram står Teknologisk Institut bag projektet med det formål at udvikle en løsning, der skal mindske fødevarebranchens produktionsspild. Aktører fra den danske fødevareindustri er koblet sammen med eksperter inden for fødevareteknologi og dataopsamling, -behandling og -formidling.
”Sammen skal vi udvikle software, der ved hjælp af dataopsamling i produktionen kan forudsige produktionsspild. Softwaren skal ”råbe vagt i gevær”, så operatørerne i produktionen kan handle hurtigere på afvigelserne. Det er til gavn for den enkelte virksomhed, men også for klimaet at reducere produktionsspild - og vi får lov til at vise, hvordan det er muligt at bruge dataopsamling”, fortæller Jesper Rantala.
Projektet gik i gang i maj 2022 og løber over tre år.
- PiB
Branchenyt

Færre iværksættere klarer skærene
Der er relativt færre nystartede virksomheder i Danmark, der er i live efter fem år, end det var tilfældet tidligere. I 9 ud af 10 brancher er overlevelseschancerne faldet. Kun i én branche går det markant bedre. Det er meget bekymrende, mener SMVdanmark, for iværksætterne er innovative, holder de store virksomheder på tæerne og skaber fremtidens vækst og arbejdspladser.
Lager & distribution

Søfarten løftes til nyt grønt niveau
Kommissionsformand Ursula von der Leyen har navngivet verdens første containerskib drevet af grøn metanol i København.
Branchenyt

En uoverskuelig arbejdsbyrde er hverdag for mange
26 procent af danske medarbejdere oplever oftere end andre en uoverskuelig arbejdsbyrde i deres daglige arbejdsliv. Det er særligt manglende ressourcer eller urimelige deadlines, som skaber en uoverskuelig arbejdsbelastning. Det viser en ny analyse fra PwC om det danske arbejdsmarked.
SCM 4.0

Skyen baner vejen for robotterne
Robotter er langt mere end fysiske enheder. Systemerne bag, der træner robotterne og gør dem intelligente, er mindst lige så vigtig for robotteknologi. Ifølge Amazon Web Services (AWS) har udbredelsen af cloud-teknologi i høj grad revolutioneret brugen af industri- og logistikrobotter.
Produktion

EU-topchef opfordrer til kamp for at sikre europæisk industri
Det er virkelig positivt, at formanden for Europa-kommissionen, Ursula von der Leyen, i sin ”State of the Union”- tale slår fast, at Europa skal kæmpe for at holde industrien på det europæiske kontinent.
Produktion

Ny serieproduktion af elektriske lastbiler i Gent
Volvo Trucks øger produktionen af elektriske lastbiler og indleder nu serieproduktion af tunge elektriske lastbiler på sin fabrik i Gent i Belgien. Det betyder, at elektriske Volvo-lastbiler nu produceres på fire fabrikker – tre i Europa og en i USA.