Fart på udvikling af robotter til sundhedsvæsenet

En ny undersøgelse, lavet af Teknologisk Institut, viser, at udviklingen af robotter til sundhedsvæsenet tager fart i mange lande og deriblandt også Danmark. Men samtidig er der en række barrierer, som skal tages i betragtning, inden de mekaniske hjælpere kan nå ud til borgerne i sundhedsvæsenet.

En ny undersøgelse, lavet af Teknologisk Institut, viser, at udviklingen af robotter til sundhedsvæsenet tager fart i mange lande og deriblandt også Danmark. Men samtidig er der en række barrierer, som skal tages i betragtning, inden de mekaniske hjælpere kan nå ud til borgerne i sundhedsvæsenet. Foto: Teknologisk Institut.

19.09.2022

SCM.dk

Innovationen inden for sundhedsrobotter, som kan aflaste personalet i sundhedsvæsenet, accelererer globalt. Det viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, som konkluderer, at antallet af nye patenter inden for robotter til sundhedssektoren på ti år er næsten tidoblet. Men samtidig er der stadig barrierer, inden teknologien for alvor kan hjælpe med at aflaste sundhedspersonalet.

”Vi er nødt til at sætte teknologien ind til at overtage nogle af de opgaver, som vi ikke har menneskelige hænder til at varetage. Vi har set det fra industrien, hvor robotterne er gået ind og har taget over i forhold til at løse mange forskellige opgaver. Og netop erfaringerne fra industrien kan vi med fordel tage med, når vi vil implementere flere robotter i sundhedsvæsenet i fremtiden. Men der er en række barrierer, som skal overvindes først”, fortæller Birgitte Østergård Sørensen, der er forretningsleder hos Teknologisk Institut.

Barriererne er blandt andet forskelligheden på hospitalerne, skepsis fra personalet, IT og datasikkerhed, udfordringer i udbudsprocessen samt risikovillighed hos hospitalerne. Ifølge rapporten er økonomien også stadig en stor begrænsning.

”Robotter kræver generelt en stor investering at indkøbe og implementere, og det er svært at udregne den værdi, de forventes at skabe. Det er både leverandører og aftagere af sundhedsrobotter i Danmark, der oplever disse barrierer, som påvirker tempoet på implementering af flere robotter i sundhedsvæsenet”, fortæller Nikolaj Kærslund Andersen, der er konsulent ved Center for Analyse og Erhvervsfremme ved Teknologisk Institut.

Skepsis fra brugerne
Personalet er også fortsat skeptisk over for, hvor godt teknologien rent faktisk kan hjælpe i det daglige. Flere oplever, at ibrugtagning og drift af teknologien tager mere tid, end den giver. Teknologien kan i første omgang for eksempel automatisere dele af laboratoriearbejdet, assistere personalet ved fysisk krævende opgaver og effektivisere logistik- og rengøringsfunktioner. Alt med det formål at skabe flere ressourcer til patientnære opgaver.

Undersøgelsen "Robotter i sundhedssektoren – innovation og barrierer i Danmark og verden" består dels af en statistisk analyse af udviklingen af patenter inden for sundhedsrobotter samt resultaterne fra ti interviews med eksperter og professionelle inden for robotteknologi, sundhedssektoren og erhvervslivet i Danmark og resten af Europa.

Læs også: Dansk robotteknologi erobrer verdensmarkedet via Tyskland

På baggrund af interviewene kommer der i rapporten en række anbefalinger til at accelerere udviklingen. Dels til producenterne, som skal tage hensyn til, at der er forskel på at udvikle en industrirobot og en robot til sundhedsvæsenet, hvor der for eksempel stilles højere krav til hygiejne, behandling af data og overordnet sikkerhed, da robotterne skal omgås potentielt sårbare patienter. Derfor skal udviklingen ske i tæt samarbejde med sundhedspersonalet og hospitalernes administration.

”Efterspørgslen på sundhedsydelser er stigende samtidig med, at der kommer flere, der har behov for hjælp, og færre, der er kvalificeret til at hjælpe. Derfor skal vi som sygehus tænke innovativt, når vi skal finde hjælpen og løsningerne for fremtidens sundhedsvæsen”, fortæller lægelig direktør på Odense Universitetshospital (OUH), Bjarne Dahler-Eriksen. ”Og det er her, robotteknologi kommer ind i billedet”, tilføjer han.

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

25.04.2024SCM.dk

Houthierne har genoptaget angreb - Maersk-skib var mål

25.04.2024SCM.dk

Nyt intelligent værktøj udregner klimadata for elektronikprodukter

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle