Fart på udvikling af robotter til sundhedsvæsenet

En ny undersøgelse, lavet af Teknologisk Institut, viser, at udviklingen af robotter til sundhedsvæsenet tager fart i mange lande og deriblandt også Danmark. Men samtidig er der en række barrierer, som skal tages i betragtning, inden de mekaniske hjælpere kan nå ud til borgerne i sundhedsvæsenet.

En ny undersøgelse, lavet af Teknologisk Institut, viser, at udviklingen af robotter til sundhedsvæsenet tager fart i mange lande og deriblandt også Danmark. Men samtidig er der en række barrierer, som skal tages i betragtning, inden de mekaniske hjælpere kan nå ud til borgerne i sundhedsvæsenet. Foto: Teknologisk Institut.

19.09.2022

SCM.dk

Innovationen inden for sundhedsrobotter, som kan aflaste personalet i sundhedsvæsenet, accelererer globalt. Det viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, som konkluderer, at antallet af nye patenter inden for robotter til sundhedssektoren på ti år er næsten tidoblet. Men samtidig er der stadig barrierer, inden teknologien for alvor kan hjælpe med at aflaste sundhedspersonalet.

”Vi er nødt til at sætte teknologien ind til at overtage nogle af de opgaver, som vi ikke har menneskelige hænder til at varetage. Vi har set det fra industrien, hvor robotterne er gået ind og har taget over i forhold til at løse mange forskellige opgaver. Og netop erfaringerne fra industrien kan vi med fordel tage med, når vi vil implementere flere robotter i sundhedsvæsenet i fremtiden. Men der er en række barrierer, som skal overvindes først”, fortæller Birgitte Østergård Sørensen, der er forretningsleder hos Teknologisk Institut.

Barriererne er blandt andet forskelligheden på hospitalerne, skepsis fra personalet, IT og datasikkerhed, udfordringer i udbudsprocessen samt risikovillighed hos hospitalerne. Ifølge rapporten er økonomien også stadig en stor begrænsning.

”Robotter kræver generelt en stor investering at indkøbe og implementere, og det er svært at udregne den værdi, de forventes at skabe. Det er både leverandører og aftagere af sundhedsrobotter i Danmark, der oplever disse barrierer, som påvirker tempoet på implementering af flere robotter i sundhedsvæsenet”, fortæller Nikolaj Kærslund Andersen, der er konsulent ved Center for Analyse og Erhvervsfremme ved Teknologisk Institut.

Skepsis fra brugerne
Personalet er også fortsat skeptisk over for, hvor godt teknologien rent faktisk kan hjælpe i det daglige. Flere oplever, at ibrugtagning og drift af teknologien tager mere tid, end den giver. Teknologien kan i første omgang for eksempel automatisere dele af laboratoriearbejdet, assistere personalet ved fysisk krævende opgaver og effektivisere logistik- og rengøringsfunktioner. Alt med det formål at skabe flere ressourcer til patientnære opgaver.

Undersøgelsen "Robotter i sundhedssektoren – innovation og barrierer i Danmark og verden" består dels af en statistisk analyse af udviklingen af patenter inden for sundhedsrobotter samt resultaterne fra ti interviews med eksperter og professionelle inden for robotteknologi, sundhedssektoren og erhvervslivet i Danmark og resten af Europa.

Læs også: Dansk robotteknologi erobrer verdensmarkedet via Tyskland

På baggrund af interviewene kommer der i rapporten en række anbefalinger til at accelerere udviklingen. Dels til producenterne, som skal tage hensyn til, at der er forskel på at udvikle en industrirobot og en robot til sundhedsvæsenet, hvor der for eksempel stilles højere krav til hygiejne, behandling af data og overordnet sikkerhed, da robotterne skal omgås potentielt sårbare patienter. Derfor skal udviklingen ske i tæt samarbejde med sundhedspersonalet og hospitalernes administration.

”Efterspørgslen på sundhedsydelser er stigende samtidig med, at der kommer flere, der har behov for hjælp, og færre, der er kvalificeret til at hjælpe. Derfor skal vi som sygehus tænke innovativt, når vi skal finde hjælpen og løsningerne for fremtidens sundhedsvæsen”, fortæller lægelig direktør på Odense Universitetshospital (OUH), Bjarne Dahler-Eriksen. ”Og det er her, robotteknologi kommer ind i billedet”, tilføjer han.

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia