Erhvervsminister: Frygt ikke for automatisering
Op mod 730.000 danske jobs er truet af robotter og ny teknologi, viser en ny undersøgelse. Men ifølge erhvervsministeren er automatisering en forudsætning for produktionsarbejdspladser i Danmark.
Automatisering er en stigende tendens i de danske virksomheder. Ifølge en ny undersøgelse vil 730.000 danske arbejdspladser og jobfunktioner blive automatiseret i løbet af de næste 20 år. Det er Tænketanken Kraka, LO og HK, der har overført en stor britisk undersøgelse og dens metoder til danske forhold. Det skriver politiken.dk
Læs også: Automatisering medvirker til at bevare lagre i Danmark
Erhvervsminister Henrik Sass Larsen ser ikke automatiseringen som et problem. Tværtimod.
Virksomheders investeringer i automatisering er en forudsætning for produktionsarbejdspladser i Danmark. Alternativet til automatisering er ikke, at alt forbliver som i dag, men derimod, at de danske virksomheder får sværere ved at klare sig i den internationale konkurrence. Det vil koste arbejdspladser og velstand, skriver ministeren i en skriftlig kommentar til politiken.dk.
Han mener, at intelligente robotter, nye sensorteknologier, 3D-print, materialeteknologier og anvendelse af big data er en fordel for danske virksomheder, da det kan skabe potentiale for konkurrencedygtig produktion.
Jobs forsvinder - og nye kommer til
Erhvervsministeren er ikke den eneste, der ser frygtløst på den stigende automatisering. Tidligere overvismand Torben M. Andersen mener heller ikke, at der er grund til bekymring.
Hvis man ser historisk på det, vil jeg umiddelbart tro, at havde man lavet en tilsvarende analyse for 20-30 år siden om, hvordan det ville se ud i dag, var man kommet frem til noget lignende, for der sker løbende en stor omsætning af job, der forsvinder, og andre, der kommer til, siger den tidligere overvismand til politiken.dk.
Læs også: Nye robotter gør kæder mere agile
Han mener, at den samme frygt for arbejdsløshed viser sig, hver gang ny teknologi kommer til. Men den frygt viser sig gang på gang at være ubegrundet. Torben M. Andersen ser udviklingen som afgørende, men hæfter sig ved, at udviklingen kræver omstilling.
Ny teknologi er helt afgørende for, at vi øger produktiviteten og skaber mere værdi. Men jeg er enig i, at der er et stort behov for omstilling og for at tilføre arbejdskraften nye kvalifikationer. Hvis vi ikke følger med, får vi ikke gevinsterne af den teknologiske udvikling, siger han til politiken.dk.
-SSM