Er dine livsvigtige processer klar til skyen?
Set fra IT-branchen har cloudbaseret ERP på meget kort tid indtaget en plads som det naturlige valg, når virksomhedens centralnervesystem skal udskiftes. Alligevel værger en del virksomheder sig stadig ved at gå i skyen.
Jeg skal indrømme, at det måske lyder lidt dramatisk at gøre cloudbaseret ERP til et spørgsmål om liv eller død for virksomheden. Men helt ved siden af er det dog heller ikke, og det kan blive aktuelt langt hurtigere, end de fleste erkender.
Men lad os starte fra en ende af. Cloud er ikke bare cloud, og der er stor forskel på, hvilke systemer man lægger i skyen og hvorfor man gør det.
Når vi f.eks. afliver mail- og filserveren og skifter til Office 365, er det typisk for at spare penge, tid og bøvl, hvilket utallige danske virksomheder har gjort med stor succes de seneste år. Det er isoleret betragtet en relativt enkel øvelse, der sædvanligvis giver en hurtig, kontant besparelse.
Ligeledes er der adskillige gode grunde til at kigge nærmere på skyen, når virksomhedens AX-løsning begynder at knage i samlingerne og enten står over for en overhaling eller en udskiftning.
Men de to situationer er langtfra identiske.
ERP-løsningen er f.eks. langt mere kompleks end mailserver og filmapper. På kort sigt kræver det derfor en ekstra investering og ofte også gentænkning af en række processer snarere end at medføre egentlige, målbare besparelser at skifte til en cloudbaseret ERP-løsning. Hvilket er et forhold, vi i IT-branchen også bør være helt ærlige omkring.
Og selv om mails og filer naturligvis er vigtige at have styr på, så er de trods alt sjældent livskritiske for virksomheden på samme niveau som et fuldt integreret ERP-system, der styrer alt fra løn, ordrer og fakturering til produktion, lager og logistik.
Derfor griber mange virksomheder stadig til den umiddelbart sikre og velkendte løsning, når det eksisterende ERP-system er ved at stå af. For eksempel ved blot at lade den gamle AX køre videre og kode sig ud af den udfordring, man aktuelt skal håndtere.
På kort sigt er det uden tvivl billigere at kode sig ud af problemerne og det skaffer endda ekstra arbejde til AX-specialister fra f.eks. Columbus, hvilket vi i bund og grund burde være glade for. Men det er ikke desto mindre uhensigtsmæssigt og kortsigtet på en række niveauer.
Den mest akutte risiko ved lappeløsningen er naturligvis, når ens gamle AX nærmer sig end-of-life og snart ikke længere opdateres af Microsoft. Derfor er man på egen hånd, hvis f.eks. en fremtidig opdatering af det operativsystem, AXen kører på, får den til at gå helt eller delvist i sort. Måske medfører det endda produktions- eller leverancestop og koster en velvoksen konsulentregning at komme i luften igen.
På længere sigt er risikoprofilen en lidt anden, hvilket hænger sammen med den måde, skyen er ved at transformere hele ERP-markedet.
Traditionelt har ERP-systemer som bekendt en meget lang levetid på helt op mod ti år, hvor man undervejs ofte kun ændrer lidt hist og her. I dag kommer der imidlertid næsten månedligt nye funktioner til men kun gennem Dynamics 365 (eller AX i skyen, om man vil).
Det går kort sagt rigtig stærkt. Tænk bare på machine learning, der for 1-2 år siden var temmelig kostbart at implementere og ren fremtidsmusik for langt de fleste. I dag er det derimod en integreret og velfungerende del af Microsoft Dynamics 365 og kan give enestående indsigt i ellers skjulte forhold vedr. kunder og processer eller styrke f.eks. budgettering og forecasting markant.
Ligeledes gør Microsofts nye Logic Apps-model, at der hele tiden kommer nye udvidelser og plug-ins på banen. Pludselig kan dit CRM-system tale med LinkedIn, som igen kommunikerer sømløst med HR, der samtidig udveksler data med AX. Her er ganske enkelt mulighed for at få sat strøm til en lang række processer uden behov for en egentlig udviklingsindsats.
Mulighederne er talrige og bliver flere for hver dag, der går. Men jo altså kun hvis man køber ind på cloudplatformen, der jo i parentes bemærkes også omfatter en lang række services end blot ERP. Pointen er, at det hele hænger sammen.
Det gør det muligt at tilpasse, markedsføre og sælge services og produkter, interagere med kunderne og optimere processer i en grad, der ville være helt uhørt for få år tilbage. Tager man de positive briller på, kan ERP og andre services i skyen give virksomheden enorme konkurrencefordele.
Er man mere pessimistisk anlagt, kan man frygte, at andre tager fat på øvelsen før én selv og kommer langt! foran.
Det truer ikke os! Vi står godt i markedet, de fleste kunder foretrækker den personlige kontakt, så hvad skal vi med flere digitale grænseflader? Og for øvrigt er vi så unikke, at vores processer slet ikke kan passe ind i en cloudplatform!
Sådan vil nogle måske indvende, hvis man skal sige det lidt karikeret. Og, ja, sådan er det nok på kort sigt. Men hvordan ser situationen ud om tre år? Om fem år? Om ti år?
Hvis nogen ved årtusindskiftet havde luftet tanken om, at mægtige Walmart ville blive presset til at lukke varehuse som direkte følge af konkurrencen fra en let obskur netboghandel ved navn Amazon, ville det næppe være blevet taget særlig alvorligt.
Men i dag er det en realitet, og en af nøglerne til Amazons succes er netop en høj grad af fleksibilitet, konstant procesinnovation og i særdeleshed helt enestående indsigt i data, salgsmønstre og kunder.
Amazon var nødt til at investere mange milliarder dollars undervejs i at udvikle de redskaber, som gjorde denne enestående rejse mulig. Men i dag er en hel del af disse muligheder, integrationer og funktioner allerede til stede som elementer, der umiddelbart kan klikkes direkte på Dynamics 365. Og stadig flere kommer til fremover.
Men for at gribe de muligheder, skal man være parat til at tage fat på at udvikle en egentlig cloudstrategi, tage fat på sin den digitale transformation allerede nu og til om nødvendigt at gentænke nogle processer undervejs.
For ellers kan man være relativt sikker på, at en konkurrent vil gøre det. Næste år eller om fem år.
Det eneste sikre er, at udviklingen på ERP-markedet kun vil gå endnu hurtigere i årene, der kommer. Jo længere, man venter med at vælge skyen til, des hurtigere vil man skulle løbe for at kunne følge med, når konkurrenterne tager hul på fordelene.
Og måske vil man ikke kunne løbe hurtigt nok.