Eksperter sætter spørgsmålstegn ved Ikeas bæredygtighed
Bæredygtig skovdrift er central i Ikeas bæredygtighedsstrategi og ikke mindst markedsføring. Ifølge eksperter giver nye optagelser af møbelgigantens skovområder i Rumænien dog et andet indtryk.
Ikea er en af verdens største forbrugere af træ. Samtidig hævder de, at 98 procent af deres træ enten kommer fra genbrug eller FSC-certificeret skovdrift.
Den sidste påstand er dog under massiv kritik fra eksperter. FSC er en bæredygtighedscertificering, der ifølge organisationen selv stiller "strenge sociale og miljømæssige krav til skovdrift".
Helt konkret omhandler kritikken de såkaldte ’habittræer’, som er en type træer, der har en særlig betydning for skovens liv og biodiversitet. De må ikke fældes, hverken som levende eller døde.
For at leve op til FSC-certificeringskravene skal man i Rumænien efterlade som minimum 3 habittræer per hektar skov i forbindelse med skovdrift. På de 12 hektar i Rumænien har Ikea imidlertid ikke efterladt nogen.
Clearcut eller ej?
I skovdriftsbranchen kaldes rydningen af samtlige træer på et område for et ’clearcut’. Det er en metoden, der bestemt ikke kan kaldes bæredygtig, og som eksperter hævder Ikea benytter sig af i Rumænien.
Ikea afviser dog dette og forklarer deres egentlige metode som ’substitute cutting’. Denne lyder på at erstatte invasive træarter med en anden, hvilket ifølge Ikea på sigt vil være langt sundere for skoven.
Eksperterne er dog skeptiske. De har aldrig hørt om metoden i faglitteraturen og giver ikke meget for den.
”Jeg vil betragte det som en form for nysprog, man har opfundet til lejligheden for at tale udenom, at man har lavet en skovdrift, som ikke er bæredygtig”, siger Jacob Heilmann Clausen, lektor på Sektion for Biodiversitet på Københavns Universitet, til DR.
Desuden, fremhæver eksperterne, er de såkaldte invasive træarter nok slet ikke invasive, men hjemmehørende for området.
De peger på, at en opdyrkning af skov bestående af udelukkende én træart, kombineret med manglende habittræer, vil få konsekvenser for skovens biodiversitet.
Som svar på kritikken fremhæver Ikea, at skoven siden deres overtagelse er vokset, og at de planlægger at finde habittræerne i de dele af skoven, som endnu ikke er fældet.
- lhs