09.08.2017 | Strategi & ledelse
DHL advarer: Derfor er der mangel på kvalificeret arbejdskraft i logistikbranchen
Digitaliseringens påvirkning og fordomme om SCM-branchen har betydning, når det gælder den kritiske mangel på kvalificeret arbejdskraft til ledende stillinger i SCM-verdenen, konkluderer DHL i ny undersøgelse.
Der er mangel på skarpe talenter til de højere stillinger i forsyningskædeverdenen, og det skyldes både den digitale udvikling og virksomhedernes egen manglende indsats, vurderer DHL. Et eksempel på den høje grad af ny teknologi i branchen er DHLs egne smart glasses, der ifølge virksomheden selv kan blive uundværlig i logistikverdenen. Foto: DHL.
Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i transport- og logistikbranchen verden over. Det advarer DHL nu om, og underbygger udmeldingen med rapporten The Supply Chain Talent Shortage: From Gap to Crisis, skriver Post and Parcels.
Førende virksomheder forstår godt, at deres forsyningskæder og de folk, der leder dem er helt essentielle for virksomhedens evne til at vækste. Problemet er, at det i stigende grad bliver sværere at finde kvalificerede folk til at varetage de komplekse opgaver især på mellemste og øverste ledelsesniveau, siger Lisa Harrington, chef for lharrington group, der har været med til at skrive rapporten, til Post and Parcel.
Læs også: To ud af tre virksomheder ignorer korruption i deres forsyningskæder
Rapporten bygger på en undersøgelse foretaget blandt flere end 350 branchefolk fra hele verden og konklusionerne går blandt andet på, hvorfor kvalificerede arbejdstagere ikke vælger SCM-branchen.
Årsagerne, der ligger helt i toppen, er skiftende krav til den ansattes evner, en aldrende arbejdsstyrke, virksomheders manglende indsats for at skabe eller udvikle deres fremtidige talentmasse samt en opfattelse af, at jobs i forsyningskædebranchen mangler spænding.
Nye teknologier og fundamentale områder i forsyningskæderne har ændret sig. Det betyder, at det nu kræver, at en person har nogle anderledes og mange flere forskellige evner, end da mange i den nuværende arbejdsstyrke begyndte deres karrierer, siger Lisa Harrington til Post and Parcel.
For at løse problematikkerne foreslår DHL i rapporten at virksomheder i højere grad skal tilbyde klare, faste karriererveje og samtidig være bedre til at fremhæve at evner som robotteknologisk management og AV-kontrol er vigtige hos fremtidens arbejdsstyrke inden for SCM.
Læs også: Unge fravælger en karriere i søfarten
Et godt eksempel på den nævnte digitale udvikling i branchen er DHLs egne såkaldte smart glasses, der ifølge logistikgiganten selv vil blive en ny standard inden for logistik. Smart glasses er briller der, som i en anden sci-fi-film, gør det muligt for brugeren at se et display med ordreinformation og samtidig bevæge sig frit og ikke mindst have hænderne frie til at håndtere papirer, tablets eller lignende.
-CHM
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.