Derfor er gamle drejebænke, fræsere og boremaskiner altid resedagrønne

De grønne dreje-, fræse- og boremaskiner ligner levn fra gamle dage. Disse robuste maskiner, der ofte er uden CNC-teknik, ser man sjældent i dag. Fra 1950'erne til op i 1980'erne var den såkaldte resedagrøn en af standardfarverne. Da farven grøn trætter øjnene mindst og forebygger uheld på værkstedet, var der i Tyskland indtil 1974 ovenikøbet standarden DIN 1844, der foreskrev resedagrøn som én af to maskinfarver. I dag er disse grønne liebhavermaskiner yndet af samlere og kendere.

Fra 1950'erne til op i 1980'erne var den såkaldte resedagrøn en af standardfarverne på gamle drejebænke, fræsere og boremaskiner. Foto: Surplex

27.05.2024

SCM.dk

Her og der står de gamle klenodier stadig på værkstederne. Indtil op i 1980'erne var de fleste drejebænke, fræsere og boremaskiner grønne. Men hvorfor var de det?

En væsentlig grund er den virkning, farven grøn naturligt har. Grøn er en blanding af iøjnefaldende gul og diskret blå og forener således begge farvers modsætninger og betydninger: kold og varm, aktiv og passiv, følelse og fornuft. Derfor virker grøn afslappende og beroligende – det helt rigtige til et værksted. 

Grøn trætter øjnene mindre end andre farver. Det fremmer produktiviteten og bidrager samtidig til sikkerheden på værkstedet. Det fremgår også af et eksempel fra andre områder: I operationsstuer anvendes grøn også ofte, fordi den ikke blænder ved kraftigt lys og holder øjnene vågne. Og det er ikke tilfældigt, at skoletavler er grønlakerede.

Derudover er der mindst én yderligere praktisk grund til brug af farven på værkstedet: Grøn gør snavs og olie mindre synligt. Det samme gælder for blågrå, den anden populære farve til maskiner i forrige århundrede.

Den typiske maskingrøn er resedagrøn eller RAL 6011. Reseda er en planteart, som også omfatter Reseda odorata, havereseda. Farven på dens blade har givet resedagrøn dens navn.

Resedagrøn er anført under nummeret RAL 6011 i RAL-farveregistret. RAL-systemet er et globalt anerkendt farvereferencesystem, som blev indført i Tyskland i 1927 for at beskrive og kategorisere farver på en standardiseret måde. Hver farvegruppe har sit eget nummer. Således hører RAL 6011 til de grønne farvetoner, som alle begynder med 6. RAL-systemet omfatter i alt 2.540 farver, hvoraf 216 farvetoner er omfattet i farvesamlingen RAL CLASSIC – herunder også resedagrøn.

I efterkrigstiden blev maskiner stadig oftere lakeret med grønne og grå farvetoner. Den væsentligste grund hertil var den allerede beskrevne positive virkning af farven på arbejderen. Således blev RAL 6011 officielt fastlagt i den tyske standard DIN 1844 som maskinfarve med henblik på forebyggelse af uheld. Ud over resedagrøn blev også den klassiske blågrå (RAL 7031) fastsat i DIN 1843 som mulig farve til grundmaling af maskiner. Indtil 1974 skulle maskiner altså lakeres med disse farver, i hvert fald i Tyskland.

Med sin store maskinindustri havde Tyskland dermed indflydelse ikke kun på hjemmemarkedet. Også producenter fra andre lande indførte farvekodningen for at gøre deres maskiner kompatible og konkurrencedygtige. Anvendelse af disse farver, navnlig resedagrøn, var derfor vidt udbredt i 1950'erne til 1970'erne og stadig længe efter.

Også i dag er mange industrimaskiner holdt i grå farvetoner. Og selvom resedagrøn ikke længere er så udbredt, kan man stadig støde på gamle grønne klenodier på værksteder her og der. Disse maskiner fra ældre generationer uden moderne CNC-teknik er robuste, går sjældent i stykker og kan stadig præstere godt i mange årtier. Så forrige århundredes forældede drejebænke, fræsere og boremaskiner i resedagrøn, blågrå og nuancer deraf er meget efterspurgte af samlere og eksperter. Men markedet er lille, og man skal være tålmodig.

Læs også: Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

Hos industriauktionshuset Surplex løber der frem til 03.06. en auktion med grønne og blågrå liebhavermaskiner, der udmærker sig ved deres perfekte kvalitet. De stammer fra værkstedet hos en erfaren mekaniker, der med stor passion restaurerer gamle metalbearbejdningsmaskiner. Han har særlig forkærlighed for maskiner fra traditionelle producenter fra Schweiz, Tyskland og Sverige. Værkstedet befinder sig i nærheden af Stockholm (Sverige). I alt sælges 13 maskiner plus tilbehør på auktion. Nærmere oplysninger:

  • Tre ACIERA-fræsere 2x F1 og 1x F4 | grøn
  • Tre SCHAUBLIN-fræsere 53, 13 og 12| blågrå
  • SCHAUBLIN-drejemaskine 102n | blågrå
  • CAZENEUVE-drejemaskine HBX360 | grøn
  • WEILER-drejemaskine LZ330 | blågrå
  • PRVOMAJSKA-fræser G-01VS | grøn
  • JUNGNER-værktøjsslibemaskine US-400 | grøn
  • DONAU-radialarm-boremaskine DR32 | blågrå
  • THÖRN-værktøjs- og fræserslibemaskine T2 | blågrå

Kilde: Surplex

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

14.08.2024SCM.dk

Hamborg Havn tilbage i vækstsporet

14.08.2024SCM.dk

Ny søgefunktion effektiviserer onlinesalg af reservedele til den tunge sektor

18.07.2024SCM.dk

Gode rammevilkår for metalindustrien skal sikre fortsat vækst

28.06.2024SCM.dk

Novo Nordisk booster produktion i USA med milliarddyr fabrik

26.06.2024SCM.dk

Jernstøberi finder balancen efter hektisk periode

14.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Faldsikring - sikkerhed i højden til professionelle fra Fyns Kran Udstyr

11.06.2024SCM.dk

5 fremtidstendenser for finmekanik

07.06.2024SCM.dk

Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup