Der skal mere grønt brændstof i tanken

Grønne brændstoffer skal fylde mere i tanken hos biler og lastbiler. Derfor vil regeringen hæve CO2-fortrængningskravet for vejtransportens brændstoffer. Dermed vil klimamålet for 2025 blive indfriet.

Grønne brændstoffer skal fylde mere i tanken hos biler og lastbiler. Derfor vil regeringen hæve CO2-fortrængningskravet for vejtransportens brændstoffer. Dermed vil klimamålet for 2025 blive indfriet. Foto: 123rf.com..

25.04.2023

SCM.dk

Klimaforandringerne er vor tids største udfordring. Og energipolitik er nu også blevet sikkerhedspolitik. Derfor har regeringen sat de mest ambitiøse klimamål for Danmark nogensinde og har præsenteret en række grønne tiltag.
Med et højere krav til anvendelse af grønne brændstoffer vil regeringen nå klimamålet for 2025. Derfor skal der mere grønt brændstof i tanken hos biler og lastbiler. Regeringen vil hæve CO2-fortrængningskravet i 2025 og sætte et loft for forbruget af første generations biobrændstoffer. Samtidig vil regeringen fremrykke muligheden for tungere og længere lastbiler end i dag, så godstransporten hurtigere bliver effektiviseret og grønnere.

”Regeringen står fast på at indfri klimamålene, og vi vil tage de nødvendige beslutninger for at nedbringe udledningen. Vi vil øge kravene til, at de brændstoffer, vi fylder i tanken, skal være grønnere, og dermed når regeringen målet for 2025”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Europas grønne kraftcenter
Regeringen har også præsenteret nye grønne tiltag, der vil fordoble arealet til havvind samt øge kapaciteten af havvind markant og potentielt føre til mere end en femdobling af dansk havvind. Regeringen vil give markedet frihed til at optimere nyttiggørelsen af Danmarks værdifulde havarealer og opstille mere havvind, end der er politisk aftalt. 6 GW havvind kan blive til 10 GW - og måske mere. Dermed er der grøn strøm svarende til forbruget i mere end 10 millioner danske og europæiske hjem.

”Vi går et grønt forår i møde, og vi vil tage nogle enorme skridt mod et grønnere og mere sikkert Danmark. Vi når vores mål og styrker Danmark som et grønt kraftcenter i Europa”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Læs også: Eksport af grøn energiteknologi støttes massivt

Regeringen vil også fortsætte med at forberede udbud af Energiø Bornholm, som kan levere strøm til Østersøregionen. Der er behov for en nærmere afklaring af projektets økonomi og behov for finansiering. Regeringen vil drøfte dette med aftalepartierne.

Den ekstra grønne strøm kan blandt andet fremme produktionen af PtX i Danmark, og dansk produktion af grøn brint er nu kickstartet med et udbud til 1,25 milliarder kroner. Danmark og Tyskland har allerede underskrevet en aftale om en landbaseret brintledning. Dertil kommer, at den første CO2 lagres i Nordsøen, og Danmark er nu et af de første lande i EU, der aktivt lagrer CO2 i undergrunden.

Fakta om fortrængningskrav
• CO2-fortrængningskravet er i dag fastsat til 3,4 procent i 2023 stigende til 5,2 procent i 2025, 6 procent i 2028 og 7 procent i 2030.
• Danmark har siden 2022 haft et CO2-fortrængningskrav i vejtransporten for blandt andet at give brændstofleverandørerne et incitament til teknologineutralt at anvende grønne brændstoffer.
• Fortrængningskravet giver incitament til, at de grønne brændstoffer har en høj vugge-til-grav-reduktionseffekt.
• I en vugge-til-grav-opgørelse indgår alle brændstoffets udledninger, fra dyrkning af råvaren til afbrænding i motoren, det vil sige inklusiv forarbejdning, distribution og forbrænding.

- PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online